Ευλογία

Benediction

62ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

H ταραγμένη ζωή του ποιητή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Ζίγκφριντ Σασούν, μέσα από το βλέμμα ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους δημιουργούς του σύγχρονου κινηματογράφου. Πορτρέτο μιας σύνθετης προσωπικότητας που επέζησε από τη φρίκη του πολέμου και βραβεύτηκε για την ανδρεία του αλλά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση όταν έληξε η θητεία του, η ταινία αποδίδει με οπτικούς όρους τη μεγαλειώδη, πλην υπόκωφη παρακαταθήκη ενός από τους κορυφαίους πολεμικούς ποιητές της εποχής. H αριστοκρατία και η αφρόκρεμα του λογοτεχνικού και θεατρικού κόσμου του Λονδίνου τον λάτρεψαν, ώσπου ξεκίνησε να συνάπτει σχέσεις με διάφορους άνδρες καθώς προσπαθούσε να συμβιβαστεί με την ομοφυλοφιλία του. Η ιστορία του μιλά για έναν ανήσυχο άνθρωπο σ’ έναν διαλυμένο κόσμο, ο οποίος ψάχνει για ειρήνη και αποδοχή του εαυτού του: ένα θέμα που παραμένει εξίσου επίκαιρο σήμερα.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Τέρενς Ντέιβις
Σενάριο: Terence Davies
Διεύθυνση φωτογραφίας: Nicola Daley
Μοντάζ: Alex Mackie
Ήχος: Stephen Griffiths, Andy Shelley, Adam Fletcher
Ηθοποιοί: Jack Lowden, Peter Capaldi, Gemma Jones, Ben Daniels, Kate Phillips, Simon Russell Beale, Jeremy Irvine, Geraldine James
Παραγωγή: EMU Films
Παραγωγοί: Michael Elliott
Συμπαραγωγοί: Deborah Aston
Κοστούμια: Annie Symons
Σχεδιασμός παραγωγής: Andy Harris
Σκηνικά: Alison Harvey
Μακιγιάζ: Veronica McAleer
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 2021
Διάρκεια: 137'
Επικοινωνία: Bankside Films

Τέρενς Ντέιβις

O Τέρενς Ντέιβις γεννήθηκε στο Λίβερπουλ το 1945. Είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός, και θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της Βρετανίας. Οι τρεις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του, Children, Madonna and Child και Death and Transfiguration, αποτελούν την Τριλογία του Τέρενς Ντέιβις. Οι μεγάλου μήκους ταινίες του είναι οι Distant Voices, Still Lives (1988, Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, The Long Day Closes (1992, συμμετοχή στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών), The Neon Bible (1995), The House of Mirth (2000), Of Time and the City (2008), The Deep Blue Sea (2011), Sunset Song (2015) και A Quiet Passion (2016). Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσίασε ένα αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του το 2008.

Φιλμογραφία

1976 Children (μμ)
1980 Madonna and the Child (μμ)
1983 Death and Transfiguration (μμ)
1988 Distant Voices, Still Lives
1992 The Long Day Closes
1995 The Neon Bible
2000 The House of Mirth
2008 Of Time and the City
2011 The Deep Blue Sea
2015 Sunset Song
2016 A Quiet Passion
2021 Benediction