Η γραμμή

La ligne

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Πόσο μακριά φτάνει η γραμμή που προστατεύει τον εαυτό μας από τους άλλους; Είναι ένα όριο που χωρίζει ή που ενώνει δυο κόσμους; Έπειτα από μια βίαιη σύγκρουση με τη μητέρα της, η Μάργκαρετ, μια 35χρονη μουσικός με βεβαρυμένο ιστορικό χρήσης ουσιών και κακοποίησης, αντιμετωπίζει σκληρά περιοριστικά μέτρα πριν από τη δίκη της: δεν της επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με τη μητέρα της ή να πλησιάσει το πατρικό της σπίτι σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων για τρεις μήνες. Όμως αυτός ο διαχωρισμός μόνο εντείνει την επιθυμία της να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά της, και έτσι κάθε μέρα επιστρέφει σε αυτό το αθέατο και τερματικό σύνορο. Μέσα απο τον φακό της μοναδικής Ανιές Γκοντάρ και το μοντάζ της Νελί Κετιέ (αμφότερες τακτικές συνεργάτιδες της Κλερ Ντενί) και τοποθετημένο σε μια μελαγχολική κοινωνία με προκάτ σπίτια και βαρετά εμπορικά κέντρα στους πρόποδες των χιονισμένων Άλπεων, αυτό το ορμητικό δράμα αποκαλύπτει μια κάθε άλλο παρά γραφική όψη του ελβετικού τοπίου, χαράζοντας έναν άλλο δρόμο για το σπίτι.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market TIFF63.

Σκηνοθεσία: Ούρσουλα Μέιερε
Σενάριο: Stéphanie Blanchoud, Ursula Meier, Antoine Jaccoud, Robin Campillo, Nathalie Najem
Διεύθυνση φωτογραφίας: Agnès Godard
Μοντάζ: Nelly Quettier
Ήχος: Patrick Becker, Etienne Curchod, Valène Leroy, Franco Piscopo
Μουσική: Jean-François Assy, Stéphanie Blanchoud, Benjamin Biolay
Ηθοποιοί: Stéphanie Blanchoud, Valeria Bruni Tedeschi, Elli Spagnolo, India Hair, Dali Benssalah, Benjamin Biolay
Παραγωγή: Bandita Films
Παραγωγοί: Pauline Gygax, Max Karli
Συμπαραγωγή: Les Films de Pierre, Les Films du Fleuve, Arte France Cinéma, RTS Radio Télévision Suisse, RTBF (Belgian Television), VOO and Be tv, Bande à part Films, Rita Productions
Συμπαραγωγοί: Marie-Ange Luciani, Jean-Pierre & Luc Dardenne
Κοστούμια: Anna Van Brée
Σχεδιασμός παραγωγής: Ivan Niclass
Μακιγιάζ: Kaatje Van Damme
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 102΄
Επικοινωνία: Memento International

Ούρσουλα Μέιερε

Με καταγωγή από την Ελβετία και τη Γαλλία, η Ούρσουλα Μέιερ σπούδασε κινηματογράφο στο Βέλγιο. Η επιτυχία που συνάντησαν οι μικρού μήκους ταινίες της τής έδωσαν το περιθώριο να επικεντρωθεί στις δικές της ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο Home (2008) επιλέχθηκε για την Εβδομάδα Κριτικής των Καννών και απέσπασε πολλά βραβεία και υποψηφιότητες διεθνώς (συμπεριλαμβανομένων τριών υποψηφιοτήτων για τα γαλλικά βραβεία César). Το L’Enfant d’en haut (2012) κέρδισε το Ειδικό Βραβείο (Αργυρή Άρκτος) στην Μπερλινάλε. Ήταν επίσης υποψήφιο για τα Independent Spirit Awards στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ ο ηθοποιός Κέισι Μοτέ Κλάιν ήταν υποψήφιος για το βραβείο César Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού. Το 2018 σκηνοθέτησε το Journal de ma tête, το οποίο συμμετείχε στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου. Την ίδια χρονιά έλαβε την επιχορήγηση Suissimage για γυναίκες δημιουργούς, για το πρώτο της αγγλόφωνο πρότζεκτ με τίτλο Quiet Land (μια παραγωγή της Bandita Films). Η τελευταία της ταινία συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα της Μπερλινάλε του 2022.

Φιλμογραφία

1994 Isaac’s Dream (μμ)
2000 About Pinget (ντοκ)
2008 Home
2012 Sister
2022 The Line