Ωρολογιακός μηχανισμός

Unrueh

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Ένας εξαιρετικά ιδιαίτερος και παιγνιώδης διαλογισμός της αναρχίας και της ωρολογοποιίας σε μία ελβετική πόλη του 19ου αιώνα, φημισμένη για τα ρολόγια της, με επίκεντρο την καίρια, επείγουσα συνάντηση μεταξύ ενός Ρώσου ταξιδιώτη - του γνωστού Πιότρ Κροπότκιν - και μίας σουφραζέτας που ηγείται του κινήματος των γυναικών που εργάζονται σε ένα τοπικό εργοστάσιο. Δανειζόμενη τον τίτλο από την τεχνική ορολογία (ένας βασικός μηχανισμός στο εσωτερικό των ρολογιών χειρός που εξασφαλίζει την ανακίνησή τους), η μοναδική αυτή ιστορία αγάπης και αναρχίας ανατρέχει στις ρίζες του σύγχρονου καπιταλισμού και μας θυμίζει όχι μόνο τη χρήση νέων τεχνολογιών με σκοπό τον έλεγχο παραμικρών κινήσεων και αχανών συναισθημάτων, αλλά και τη δυνατότητα του ανθρώπου να αποσυμπιέσει τους μηχανισμούς καταπίεσης, που λειτουργούν με την ίδια συνέπεια και αυστηρότητα που λειτουργεί ένα ρολόι.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Σιρίλ Σόιμπλιν
Σενάριο: Cyril Schäublin
Διεύθυνση φωτογραφίας: Silvan Hillmann
Μοντάζ: Cyril Schäublin
Ήχος: Roland Widmer, Miguel Moraes Cabral
Μουσική: Li Tavor
Ηθοποιοί: Clara Gostynski, Alexei Evstratov, Monika Stalder, Hélio Thiémard, Li Tavor, Valentin Merz
Παραγωγή: Seeland Filmproduktion
Παραγωγοί: Linda Vogel, Michela Pini
Συμπαραγωγή: Cinédokké, Swiss Radio and Television
Κοστούμια: Linda Harper
Σχεδιασμός παραγωγής: Sara B. Weingart
Μακιγιάζ: Jean Cotter
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελβετία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 93΄
Ελληνική διανομή: Weird Wave
Επικοινωνία: Alpha Violet
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Encounters για την Καλύτερη Σκηνοθεσία – Berlin IFF 2022, Ειδική Μνεία – Yerevan IFF 2022, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Jeonju FF 2022

Σιρίλ Σόιμπλιν

Ο Σιρίλ Σόιμπλιν (1984, Ζυρίχη), απόγονος  μιας οικογένειας ωρολογοποιών, σπούδασε κινηματογράφο στο Zhongxi Academy του Πεκίνου και στην German Film and Television Academy του Βερολίνου. Οι ταινίες του έχουν κάνει πρεμιέρα σε φεστιβάλ όπως του Βερολίνου, του Λοκάρνο, του Τορόντο, του Σαν Σεμπαστιάν, του Ρότερνταμ και της Νέας Υόρκης, και έχουν διακριθεί με πολλά βραβεία. Η δουλειά του έχει προβληθεί στο Centre Pompidou στο Παρίσι, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και στο HKW του Βερολίνου. Ζει και εργάζεται στη Ζυρίχη.

Φιλμογραφία

2009 Lenny (μμ) 
2011 Portrait (μμ)
2017 Those Who Are Fine
2022 Unrest