Ο θείος

Stric

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Η ιστορία φαίνεται να εκτυλίσσεται στη Γιουγκοσλαβία, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, την ημέρα που μια οικογένεια υποδέχεται τον πολυαγαπημένο της θείο, ο οποίος επέστρεψε από τη Γερμανία για τις χειμερινές του διακοπές. Η οικογένεια φαίνεται να απολαμβάνει το χριστουγεννιάτικο γεύμα, όταν ξαφνικά ακούγεται o ήχος ενός κινητού. Καταλαβαίνουμε πως δεν βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’80, ούτε ακριβώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, ενώ η ατμόσφαιρα είναι τόσο τεταμένη που θα μπορούσε κανείς να την κόψει με τα μαχαιροπήρουνα στο τραπέζι... Ένα αιχμηρό θρίλερ δωματίου που παίζει ευφάνταστα με τα όρια της αλήθειας, της αναπαράστασης και της ανάμνησης του παρελθόντος.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market TIFF63.

Σκηνοθεσία: Νταβίντ Καπάτς, Αντρίγια Μαρντέσιτς
Σενάριο: David Kapac, Andrija Mardešić
Διεύθυνση φωτογραφίας: Miloš Jaćimović
Μοντάζ: Tomislav Stojanović
Ήχος: Frano Homen
Μουσική: Miro Manojlović
Ηθοποιοί: Predrag Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica, Kaja Šišmanović
Παραγωγή: Eclectica
Παραγωγοί: Ivan Kelava, Tomo Vujić
Συμπαραγωγή: Sense
Συμπαραγωγοί: Milan Stojanović
Κοστούμια: Ana Savić Gecan
Σκηνικά: Ivana Škrabalo
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Κροατία, Σερβία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 104΄
Επικοινωνία: Bendita Film Sales
Βραβεία/Διακρίσεις: Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (Διεθνές Διαγωνιστικό Proxima) – Karlovy Vary IFF 2022, Μεγάλο Βραβείο «Χρυσή Μιμόζα», Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας – Herzeg Novi-Montenegro FF 2022

Νταβίντ Καπάτς

Ο Νταβίντ Καπάτς είναι Κροάτης σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Ξεκίνησε την καριέρα του γυρίζοντας φοιτητικές ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες προβλήθηκαν σε φεστιβάλ της Κροατίας και του εξωτερικού. Αφού αποφοίτησε, ξεκίνησε να εργάζεται στον χώρο της τηλεόρασης, αναλαμβάνοντας ρόλο είτε σκηνοθέτη είτε παραγωγού τηλεοπτικών σειρών. Το 2017 επέστρεψε στον χώρο του κινηματογράφου, ως συν-συγγραφέας του σεναρίου της μικρού μήκους ταινίας Party (2017), η οποία εκπροσώπησε την Κροατία το 2018 ως μέρος του πρότζεκτ Drama for Children της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU).

Φιλμογραφία

2010 Permanent Loan (συν-σκηνοθεσία)
2011 Zagorje specialty (TV, μμ)
2017 FRKA 12 (συν-σκηνοθεσία)
2022 The Uncle (συν-σκηνοθεσία)

Αντρίγια Μαρντέσιτς

Ο Αντρίγια Μαρντέσιτς είναι Κροάτης σκηνοθέτης κινηματογράφου και τηλεόρασης. Έχει σκηνοθετήσει με επιτυχία πρότζεκτ διαφόρων ειδών, όπως πειραματικά και μουσικά βίντεο κλιπ, ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά σποτ. Το βασικό του ενδιαφέρον όμως είναι ο κινηματογράφος, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι μικρού μήκους ταινίες του. Το Iris (2009), το Two Αll Alone (2015) και το Steepe Fox (2019) διακρίθηκαν σε φεστιβάλ της Κροατίας και του εξωτερικού. Το 2013 σκηνοθέτησε το συλλογικό πρότζεκτ Short Circuits για το εθνικό δίκτυο ΗRT. Συνυπέγραψε επίσης το σενάριο της μεσαίου μήκους ταινίας τρόμου Zagorje Specialty (2011), όπως και τη μικρού μήκους παιδική ταινία Party, σε συνεργασία με τον Νταβίντ Καπάτς για το HRT και την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU). Ο Αντρίγια Μαρντέσιτς ασχολείται με διάφορα πρότζεκτ που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης, όπως είναι η επόμενή του ταινία με τον Καπάτς. Η τελευταία τους ταινία, το The Uncle (2022), συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Φιλμογραφία

2007 Night Ride (μμ)
2012 Iris (μμ)
2013 Tenant (TV, μμ)
2015 Two All Alone
2022 The Uncle (συν-σκηνοθεσία)