Χερόνιμα

Gerónima

Στην παγωμένη έρημο της Παταγονίας οι συνθήκες ζωής είναι σκληρές, όπως καταδεικνύει μια ταινία-σταθμός στο σινεμά της Λατινικής Αμερικής. Η ηρωίδα του τίτλου είναι μια γυναίκα που μεγαλώνει μόνη τα τέσσερα μικρά παιδιά της στην Αργεντινή της δεκαετίας του ’70. Μπορεί να αδυνατεί να τους προσφέρει ασφάλεια, αλλά τουλάχιστον κατορθώνει να επιβιώσει και αντιμετωπίζει τις δυσκολίες στωικά και με υπομονή. Όταν ένας κρατικός αξιωματούχος από τον τομέα της υγείας αποφασίζει να παρέμβει προκειμένου να βελτιώσει τη ζωή της οικογένειας, κάνει πράξη την ρατσιστική πολιτική που ακολούθησε το καθεστώς μετά το πραξικόπημα του 1976 και κατά την περίοδο του «βρόμικου πολέμου» στη χώρα. Ολόκληρη η οικογένεια (από τη φυλή των Μαπούτσε) ξεριζώνεται από τον τόπο της και μεταφέρεται σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, η Χερόνιμα νιώθει ανεπιθύμητη και αγωνίζεται για να μην καταρρεύσει ψυχικά. Η αυθεντική κόπια από την ηχογραφημένη κλινική διάγνωση της Χερόνιμα ακούγεται στο φόντο σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, ως αδιάψευστος μάρτυρας για τα αποτρόπαια ιστορικά γεγονότα στα οποία βασίστηκε το σενάριο.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Ραούλ Τόσο
Σενάριο: Raúl Tosso, Carlos Paola
Διεύθυνση φωτογραφίας: Carlos Torlaschi
Μοντάζ: Raúl Tosso, Fernando Guariniellio, Ulises Francezón, Juan José Arhancet, Sabina Homs
Ήχος: Jorge Nisco, Fernando Antonietta
Μουσική: Arnaldo Dipace
Ηθοποιοί: Luisa Calcumil, Patricio Contreras, Mario Liuciani, Ernesto Mitchell, Rufino Muñoz, Negrín Muñoz, Nicolás Calcumil, Gloria Calcumil, Alicia Martínez, Nicolás Nieves, María Isabel Cané
Παραγωγή: Cooperativa de Producción del Instituto de Arte Cinematográfico
Executive producer: Luis Barberis
Σκηνικά: Alberto Díaz
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Αργεντινή
Έτος Παραγωγής: 1986
Διάρκεια: 95΄
Επικοινωνία: Raúl Tosso
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο One Future – Munich IFF 1987

Ραούλ Τόσο

Ο Ραούλ Αλμπέρτο Τόσο γεννήθηκε το 1953 στην πόλη Αβεγιανέδα του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Μετά το λύκειο γράφτηκε στη σχολή κινηματογράφου της περιοχής (Escuela de Cine de Avellaneda). Η ταινία αποφοίτησής του, η μικρού μήκους El Viaje, απέσπασε πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία. Η ταινία Gerónima, την οποία γύρισε μαζί με συμφοιτητές του, έκανε πρεμιέρα το 1986 και απέσπασε πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε κάνοντας μαθήματα κινηματογράφου και διετέλεσε Διευθυντής Προγράμματος Πολιτιστικών Δράσεων στη γενέτειρά του, καθώς και πρόεδρος της Σχολής Κινηματογράφου της Αβεγιανέδα. Έχει διευθύνει εργαστήρια, έχει παραδώσει σεμινάρια κινηματογράφου και έχει συμμετάσχει ως μέλος κριτικής επιτροπής σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Αργεντινή και στον υπόλοιπο κόσμο. Εκτός από τον κινηματογράφο, αφιερώθηκε επίσης στη διδασκαλία, στη δημιουργία ντοκιμαντέρ για διάφορους φορείς και ιδρύματα, και στα τηλεοπτικά προγράμματα. Τα τελευταία χρόνια γράφει σενάρια και θεατρικές διασκευές.

Φιλμογραφία

1986 Gerónima
1996 S.O.S. Gulubu (συν-σκηνοθεσία)
1999 Tres Veranos
2006 1420, La Aventura de Educar (ντοκ)