Η συνωμοσία του Καΐρου

Walad Min Al Janna

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Ο Ταρίκ Σαλέχ αποτυπώνει στην οθόνη τους στενούς δεσμούς μεταξύ της αιγυπτιακής εκκλησίας και του κοσμικού κράτους, σε μια ταινία που αναβλύζει παράνοια, μυστήριο και συνωμοσίες. Ο Άνταμ, γιος ενός ψαρά, έχει το μοναδικό προνόμιο να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Al-Azhar University του Καΐρου, την κοιτίδα του σουνιτικού Ισλάμ. Λίγο μετά την άφιξη του στη πόλη, ο πιο υψηλόβαθμος θρησκευτικός ηγέτης του πανεπιστημίου – ο Μεγάλος Ιμάμης – πεθαίνει ξαφνικά· έτσι, σύντομα ο Άνταμ θα γίνει ένα πιόνι στο αδίστακτο παιχνίδι εξουσίας που εκτυλίσσεται ανάμεσα στη θρησκευτική και την πολιτική ελίτ της Αιγύπτου. Αντλώντας ανοιχτά τις αναφορές του από το μνημειώδες Όνομα του ρόδου του Ουμπέρτο Έκο, Η συνωμοσία του Καΐρου ξεδιπλώνει ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ με φόντο την καρδιά των θρησκευτικών και κρατικών ινστιτούτων της Αιγύπτου.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Ταρίκ Σαλέχ
Σενάριο: Tarik Saleh
Διεύθυνση φωτογραφίας: Pierre Aïm
Μοντάζ: Theis Schmidt
Ήχος: Pontus Borg
Μουσική: Krister Linder
Ηθοποιοί: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri, Makram J. Khoury, Sherwan Haji, Mehdi Dehbi
Παραγωγή: Atmo Production
Παραγωγοί: Kristina Åberg, Fredrik Zander
Συμπαραγωγή: Memento Production, Bufo, Film i Väst, Sveriges Television, Mikael Ahlström Films, Haymaker, ARTE France Cinéma, Post Control, Final Cut For Real
Κοστούμια: Denise Östholm
Σχεδιασμός παραγωγής: Roger Rosenberg
Μακιγιάζ: Pia Cornelius
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Σουηδία, Γαλλία, Φινλανδία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 125΄
Ελληνική διανομή: Cinobo
Επικοινωνία: Memento International
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Σεναρίου – Cannes Film Festival 2022

Ταρίκ Σαλέχ

Ο Ταρίκ Σαλέχ ήταν ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες γκράφιτι της Στοκχόλμης τη δεκαετία του 1980. Σκηνοθέτησε και έγραψε το σενάριο του The Nile Hilton Incident, το οποίο βραβεύτηκε με το Grand Jury Prize στο Φεστιβάλ του Sundance το 2017, με το Guldbagge Award Καλύτερης Ταινίας το 2018, ήταν υποψήφιο για το βραβείο César Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και εξελίχθηκε σε εμπορική επιτυχία κόβοντας 400.000 εισιτήρια στη Γαλλία. Σκηνοθέτησε το θρίλερ δράσης The Contractor (2022), με πρωταγωνιστές τους Κρις Πάιν, Μπεν Φόστερ και Κίφερ Σάδερλαντ. Σκηνοθέτησε επίσης πολλά επεισόδια της φουτουριστικής σειράς του HBO Westworld (2018), αλλά και της σειράς Ray Donovan του Showtime. Ακολούθησε το θρίλερ Tommy (2014) με την Όλα Ραπάς, τη Μόα Γκαμέλ και την μουσικό Lykke Li, για την οποία σκηνοθέτησε επίσης το μουσικό βίντεο του τραγουδιού της «I Follow Rivers» (το οποίο μετράει περίπου 80 χιλιάδες επισκέψεις στο YouTube). Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Metropia (2009), μια δυστοπική ταινία κινουμένων σχεδίων, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ανοίγοντας την Εβδομάδα της Κριτικής.

Φιλμογραφία

2005 Gitmo: The New Rules of War (ντοκ)
2009 Metropia
2014 Tommy
2017 The Nile Hilton Incident
2022 Boy from Heaven