Σφυγμός

Kairo

Μια δυστοπική αλληγορία (ή ίσως σκοτεινή προφητεία) για τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την τεχνολογία και για τις ιστορίες που κρύβονται υπομονετικά στο back end κάθε οnline συναλλαγής μας ώσπου να κυριεύσουν κάθε σπιθαμή της ύπαρξής μας, ξετυλίγεται γύρω από ένα ανατριχιαστικό εύρημα: Πνεύματα από έναν άλλο κόσμο εξαπλώνονται σαν ιός μέσω δικτύων και τερματικών οθονών, στοιχειώνοντας τους χρήστες και μετουσιώνοντάς τους σε φαντάσματα που μοιάζουν με σκιές από στάχτη. Σχολιάζοντας τη νεότευκτη, εν έτει 2001, παράδοση του j-horror και απαντώντας στις ποπ εμμονές αυτού του είδους με μια ρευστή, σχεδόν υπερβατική εικονογραφία, ένας από τους πιο σημαντικούς Ιάπωνες σκηνοθέτες αναψηλαφεί τον μύχιο φόβο του ανθρώπου για τις μηχανές για να καταλήξει σε μια δική του φασματική ποιητική υπαρξιακών αποχρώσεων.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Κιγιόσι Κουροσάουα
Σενάριο: Kiyoshi Kurosawa
Διεύθυνση φωτογραφίας: Junichiro Hayashi
Μοντάζ: Jyunichi Kikuchi
Ήχος: Makio Ika
Μουσική: Takeshi Haketa
Ηθοποιοί: Haruhiko Kato, Kumiko Asō, Koyuki Kurume Arisaka, Masatoshi Matsuo, Show Aikawa, Jun Fubuki, Shinji Takeda, Kōji Yakusho
Παραγωγή: Kadokawa Pictures, Ntv Network, Hakuhodo Inc., Imagica Corp. Film
Παραγωγοί: Shun Shimizu, Seiji Okuda, Takeshi Inoue, Atsuyuki Shimoda
Σχεδιασμός παραγωγής: Tomoyuki Maruo
Executive producer: Yasuyoshi Tokuma
Φορμάτ: Blue-ray
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ιαπωνία
Έτος Παραγωγής: 2001
Διάρκεια: 118'
Επικοινωνία: Kadokawa Pictures

Κιγιόσι Κουροσάουα

Ο Κιρόσι Κουροσάουα γεννήθηκε στο Κόμπε το 1955. Γύρισε τις πρώτες του ταινίες μικρού μήκους σε Super 8 όταν ήταν ακόμη φοιτητής κοινωνιολογίας. Άρχισε να σκηνοθετεί εμπορικές ταινίες το 1983. Σκηνοθέτησε πολλές ταινίες βίντεο (ή direct-to-video), ώσπου η προβολή της ταινίας Cure (1997) στο εξωτερικό τού χάρισε διεθνή αναγνώριση. Στη συνέχεια πραγματοποίησε περίπου τριάντα ταινίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Pulse (2001), Jellyfish (2002), Retribution (2006) και Tokyo Sonata (2008). Το 2011 η τηλεοπτική του σειρά με τίτλο Shokuzai γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Τόκιο. Η ταινία του Journey to the Shore απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» στο Φεστιβάλ των Καννών το 2015. Το 2020 κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας με την ταινία Wife of a Spy. Το 2004 το Φεστιβάλ Κινγηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσίασε ένα αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του.

Φιλμογραφία

1983 Kandagawa Pervert Wars
1989 Sweet Home
1997 Cure
1999 Charisma
2001 Pulse
2015 Journey to the Shore
2020 Wife of a Spy