Climate Hub

Παρασκευή 3/3 - Δευτέρα 6/3 και Πέμπτη 9/3 - Σάββατο 11/3, 17:00

Αποθήκη Γ

Όλες οι συζητήσεις του Climate Hub θα γίνονται στα αγγλικά

 

Climate Hub

Στόχος του Φεστιβάλ ήταν ανέκαθεν η «φιλοξενία» ταινιών που θίγουν επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα παγκόσμιας κλίμακας, προσφέροντας στους θεατές το περιθώριο να προβληματιστούν για τον τρόπο ζωής τους. Φέτος εντάσσουμε και μια νέα παράλληλη δράση, το Climate Hub. Πρόκειται για μια σειρά ομιλιών με τη συμμετοχή σημαντικών οργανισμών, oμάδων και εμπειρογνωμόνων με εμπειρία σε θέματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας τα οποία θα συζητηθούν υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στον οπτικοακουστικό τομέα. Συμμετέχουν οι Electra Energy Cooperative, OnMaterials, InCommOn, SKG Makers, Zero Waste Thessaloniki, WWF και Ελένη Στεφάνου (multimedia producer and editor, πρώην συντάκτρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του The Guardian). 

 

Climate Hub - Πρόγραμμα

 

Παρασκευή 3/3

«Η εξελισσόμενη φύση της περιβαλλοντικής αφήγησης»

Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε για την κλιματική κρίση έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα πάντα, από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε («κλιματική κρίση» αντί για «κλιματική αλλαγή») μέχρι και την πολυπλοκότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το ζήτημα έχουν μετατοπιστεί, καθώς οι επιπτώσεις μιας αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2°C γίνονται λιγότερο θεωρητικές και πιο πραγματικές γύρω μας.

Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία - ακόμη και ανάγκη - να εξελιχθούν και οι ιστορίες που αφηγούμαστε. Πώς αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση με επείγοντα χαρακτήρα χωρίς να αφήνουμε το κοινό σε μια παθητική απελπισία; Υπάρχει χώρος για περιβαλλοντικές αφηγήσεις σε ιστορίες που δεν σχετίζονται με το κλίμα; Και πώς θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε ένα θέμα που θα μας συνοδεύει για τις επόμενες γενιές με νέους τρόπους που θα κινητοποιήσουν; Ελάτε μαζί μας σε μια διαδραστική συζήτηση για να διερευνήσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτά τα σημαντικά ερωτήματα.

Ομιλήτρια: Ελένη Στεφάνου - παραγωγός multimedia περιεχομένου, πρώην συντάκτρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του The Guardian

 

Σάββατο 4/3

«Χάρτης πορείας προς τη βιώσιμη παραγωγή στις δημιουργικές βιομηχανίες»

Μια ανοιχτή συζήτηση με την πλατφόρμα OnMaterials για να σκεφτούμε συλλογικά και να διαμορφώσουμε μια δημιουργική βιομηχανία που θα μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, βιώσιμα και δημιουργικά. Η πλατφόρμα εστιάζει στον κύκλο ζωής των υλικών εντός δημιουργικών παραγωγών (σε εκθεσιακούς χώρους, μουσεία, θέατρα, κινηματογραφικά σκηνικά και εμπορικές εκθέσεις) και διερευνά πιθανές στρατηγικές δημιουργικής επαναχρησιμοποίησής τους. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αύξηση της κυκλικής συνείδησης στις διαδικασίες παραγωγής και στην ενεργοποίηση ενός δικτύου δημιουργών και πολιτιστικών ιδρυμάτων ώστε να ξεκινήσουν συνεργασίες για νέες στρατηγικές προς την κατεύθυνση της βιώσιμης δημιουργικής παραγωγής.

Ομιλήτρια: Μαρία Αντέλα Κονόμη - OnMaterials

 

Κυριακή 5/3

«Κυκλική οικονομία από κάτω προς τα πάνω, επιτρέποντας τη δημιουργία με αντίκτυπο»

Οι SKG Makers αποτελούν μία πρωτοβουλία συνεργατικού πολυχώρου δημιουργίας και εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης που αποσκοπεί στη συσπείρωση, την ενδυνάμωση και την ενίσχυση του κινήματος των δημιουργών. Με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και παρέχοντας πρόσβαση σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία, έχει ως στόχο να αναδείξει δημιουργικές και επιχειρηματικές προσπάθειες που μπορούν να είναι βιώσιμες αλλά ταυτόχρονα να έχουν και αντίκτυπο. Ανοίγουμε τη συζήτηση για την κοινωνική περιβαλλοντική καινοτομία, επαναπροσδιορίζοντας τις αντιλήψεις για την επανάχρηση, τον σχεδιασμό, και την ανακύκλωση υλικών με εφαλτήριο τους δημιουργούς της πόλης.

Ομιλητής: Νίκος Τσονιώτης - SKG Makers

 

Δευτέρα 6/3

«Βήματα για μηδενικά απορρίμματα»

Μια συζήτηση και μια εις βάθος έρευνα αναφορικά με την κυκλική οικονομία και τις «λέξεις-κλειδιά» της βιωσιμότητας.

Ομιλήτριες: Αραβέλλα Σαλονικίδου, Λιζέττα Φώτογλου - Zero Waste Thessaloniki

 

Πέμπτη 9/3

«Οι ενεργειακές κοινότητες ως κινητήριες δυνάμεις για μια κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη κινηματογράφηση»

Μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τη δίκαιη μετάβαση σε ένα σύστημα καθαρής ενέργειας. Θα διερευνήσουμε την έννοια της κλιματικής αλλαγής, των ενεργειακών κοινοτήτων και το πώς θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε ότι η μετάβαση αυτή θα είναι δίκαιη, συμπεριληπτική και δημοκρατική. Ακόμη, θα διερευνήσουμε την έννοια της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της κινηματογράφησης, δηλαδή, την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές CO2 στην παραγωγή ταινιών και θα σκεφτούμε ιδέες για το πώς οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κινηματογραφικών παραγωγών. Τέλος, θα εξετάσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της κοινοτικής ενέργειας και κάποιες κοινοτικές ενεργειακές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης.

Ομιλητής: Δημήτρης Κιτσικόπουλος - ELECTRA ENERGY Cooperative

 

Παρασκευή 10/3

«Κλιματική αλλαγή: το ΝΤΟΚουμέντο των βιώσιμων επιλογών»

Πώς θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μέσω της υιοθέτησης καλών πρακτικών και κυκλικών προσεγγίσεων στις διάφορες πτυχές της κινηματογραφικής πραγματικότητας; Μια συμμετοχική συνάντηση επανεξέτασης του θέματος και ανταλλαγής ιδεών και εφαρμογών.

Ομιλητής: Φίλιππος Ναχμίας - InCommOn

 

Σάββατο 11/3

«Αλλάζοντας τις ιστορίες της κλιματικής αλλαγής»

Η κλιματική κρίση αλλάζει τις ζωές όλων μας σε καθημερινή βάση. Οι συνέπειές της είναι πλέον ορατές και οι ιστορίες που την περιβάλλουν είναι ατελείωτες και διαδίδονται σε όλο τον κόσμο. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια διαφορετική, διεισδυτική αφήγηση. Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από τα κλασικά αφηγηματικά μονοπάτια, να πούμε διαφορετικές ιστορίες για το λεγόμενο «στοίχημα της γενιάς μας» και να προσεγγίσουμε τον πυρήνα του θέματος;

Ομιλητής: Ιάσονας Κάντας - WWF