Έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Νικολόπουλου «Η θάλασσα στο λιμάνι»

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19:00
Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Νίκου Νικολόπουλου «Η θάλασσα στο λιμάνι»

5 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ – 4 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ
10:00–22:00 (5–13/11)
10:00–18:00 (Τρίτη-Κυριακή) (15/11–4/12)

Glass House (Πρώην Βρεφονηπιακός Σταθμός, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

To 63o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένης στην τελευταία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου Η άλλη θάλασσα, τα γυρίσματα της οποίας διεκόπησαν απότομα και τραγικά στις 24 Ιανουαρίου 2012, όταν ο δημιουργός της έπεσε θύμα τροχαίου στη Δραπετσώνα, μερικά μέτρα από το ντεκόρ μιας σκηνής. Ανάμεσα στα (λιγοστά) πράγματα που διασώζονται βρίσκονται και είκοσι φωτογραφίες του σκηνοθέτη και φωτογράφου Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος παρακολουθούσε καθημερινά τα γυρίσματα.
Οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, σε μια εντυπωσιακή έκθεση με τον τίτλο Γεφυροποιός. Την επιμέλεια είχε αναλάβει ο Χριστόφορος Μαρίνος σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Ιωακειμίδη.
Τυπωμένες σε μεγάλες διαστάσεις, όπως και τα κάδρα του σκηνοθέτη, αποτυπώνουν τη χαρά και την αγωνία του γυρίσματος, «μιας καθαρά ερωτικής πράξης», όπως είχε πει ο ίδιος, και φιλοξενούνται με φόντο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ένα λατρεμένο τοπίο που παρουσιάζεται σε αρκετές ταινίες του Αγγελόπουλου. Μια ιδιαίτερη έκθεση εν είδει επιστροφής – η ολοκλήρωση του νόστου, η αναπαράσταση ενός τοπίου που έμεινε ημιτελές, ο επαναπατρισμός ενός βλέμματος.

Επιμέλεια
Ορέστης Ανδρεαδάκης Παραγωγή-Συντονισμός Θάνος Σταυρόπουλος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός Μαρία Μανέτα Εκτύπωση φωτογραφιών Γιώργος Μαρίνος / Είδωλο Επικόλληση σε Dibond πάνελ Κώστας Καρασαββίδης

events faliro house