Άουφ βίντερζεν, Φινλανδία

Auf Wiedersehen Finnland

Ελληνική πρεμιέρα
Μια συναρπαστική ταινία που αποκαλύπτει μια άγνωστη πτυχή της φινλανδικής ιστορίας: όταν οι Γερμανοί στρατιώτες αποχώρησαν από τη Λαπωνία το 1944, περίπου χίλιες Φινλανδές έφυγαν από τη χώρα μαζί τους (για διάφορους λόγους), αν και οι περισσότερες γύρισαν ως το 1948. Στο στρατόπεδο καραντίνας στο Χάνκο, η πατρίδα τις υποδέχθηκε με ανακρίσεις και περιφρόνηση. Η περίτεχνη αφήγηση δημιουργεί ένα συμπαγές κινηματογραφικό σύμπαν, συνυφαίνοντας τις ανθρώπινες, συγκινητικές ιστορίες αυτών των γυναικών, οι οποίες αποκαλύπτουν τα ονόματα και τα πρόσωπά τους για πρώτη φορά.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Βίρπι Σουούταρι
Σενάριο: Virpi Suutari
Διεύθυνση φωτογραφίας: Heikki Färm
Μοντάζ: Jukka Nykänen
Ήχος: Olli Huhtanen
Μουσική: Pekka Kuusisto, Johanna Juhola
Παραγωγή: For Real Productions
Παραγωγοί: Cilla Werning
Συμπαραγωγή: YLE Co-productions, ARTE France Cinéma
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Φινλανδία
Έτος Παραγωγής: 2010
Διάρκεια: 78΄
Επικοινωνία: Kinotar Oy

Βίρπι Σουούταρι

Η Βίρπι Σουούταρι είναι βραβευμένη σκηνοθέτρια, γνωστή για το προσωπικό της κινηματογραφικό της ύφος και τις συναισθηματικές της αφηγήσεις. Το ντοκιμαντέρ της The Idle Ones (2002) προτάθηκε για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA) και κέρδισε πολλά βραβεία ως το καλύτερο σκανδιναβικό ντοκιμαντέρ. Η δουλειά της έχει προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου –τόσο μέσα από μεμονωμένες ταινίες όσο και στο πλαίσιο αναδρομικών αφιερωμάτων–, ενώ επίσης έχει βρει διανομή σε όλο τον κόσμο. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και έχει διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής σε πολλά φεστιβάλ.

Φιλμογραφία

2001 The Idle Ones
2005 Along the Road Little Child
2010 Auf Wiedersehen Finnland
2013 Hilton!
2014 Garden Lovers
2016 Elegance (μμ)
2018 Entrepreneur
2020 Aalto
2021 A People’s Radio – Ballads from a Wooded Country (μμ)