Τελευταίος σταθμός, Kreuzberg

Τελευταίος Σταθμός, Kreuzberg

Στη συνοικία Κρόιτσμπεργκ του Δυτικού Βερολίνου ζουν ξένοι εργάτες – Έλληνες και Τούρκοι που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ παράλληλα προσπαθούν να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα. Η ζωή, τα προβλήματα και η συλλογική πολιτική δράση των γκασταρμπάιτερ γίνεται αντικείμενο εξερεύνησης στο σπουδαίο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Καρυπίδη, ο οποίος για ένα διάστημα είχε κι ο ίδιος ζήσει και εργαστεί ως σκηνοθέτης στο Βερολίνο για τη δημόσια τηλεόραση SFB. Δημιουργός με βαθιά γνώση της διαρκώς εξελισσόμενης διεθνούς κοινωνικοπολιτικής συνθήκης, ο Καρυπίδης, έχοντας παράλληλα δουλέψει και σπουδάσει σε διαφορετικές χώρες, διέθετε όλα τα αναγκαία εργαλεία για ένα σινεμά διεθνιστικό, με ανοιχτές κοινωνικές κεραίες. Είτε μέσα από ντοκιμαντέρ είτε μέσα από τα μετέπειτα κλασικά του νουάρ, η κοινή γραμμή πάντοτε επιστρέφει σε καταστάσεις και σε ήρωες που κουβαλάνε το υπαρξιακό τους βάρος με ένα ελπιδοφόρο βλέμμα στο μέλλον. Σε αυτό το έξοχο δείγμα κοινωνικού ντοκιμαντέρ, μακριά από την οποιαδήποτε απόπειρα αφηγηματικής και συναισθηματικής ευκολίας, ο Καρυπίδης συλλαμβάνει κάτι από τη συλλογική αγωνία ολόκληρων γενεών που βρέθηκαν ξεριζωμένες. Η ταινία θα προβληθεί σε νέα αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια (DCP), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης Χώρα, σε βλέπω, με αγγλικούς υπότιτλους και με ελληνικούς υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους θεατές (SDH).

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρυπίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θεόδωρος Μαργκάς
Φορμάτ: DCP
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 1975
Διάρκεια: 22΄

Γιώργος Καρυπίδης

Φιλμογραφία

1967 Όριο (μμ μυθοπλασίας)
1975 Τελευταίος σταθμός: Κρόιτσμπεργκ (μμ)
1979 Ο ζωγράφος Θεόφιλος
1982 Επικίνδυνο παιχνίδι (μυθοπλασίας)
1986 Μάγισσες (TV)
1988 Στη σκιά του φόβου (μυθοπλασίας)
1992 Το Πεθαμένο Λικέρ (μυθοπλασίας)
1995 Μαγεμένοι (μυθοπλασίας)
2004 Ουτοπία (μυθοπλασίας)
2012 Και ο Θεός έπλασε... τους Έλληνες (μυθοπλασίας)