Ακρόπολις των Αθηνών

Ακρόπολις των Αθηνών

Μορφωτικό ντοκιμαντέρ των Ροβήρου Μανθούλη, Φώτη Μεσθεναίου και Ηρακλή Παπαδάκη, γυρισμένο υπό την αρχαιολογική καθοδήγηση του Γιάννη Μηλιάδη, Διευθυντή του Μουσείου της Ακροπόλεως, ο οποίος είναι και αφηγητής. Αποτελεί μια θαυμαστής συνέπειας χαρτογράφηση του χώρου της Ακρόπολης, στα αντικείμενα, στους χώρους, στην εικονογραφία, στη σύνδεση με την ιστορία και με την παράδοση. Από τις εναρκτήριες στιγμές και την παρουσίαση της περιπλοκότητας και της ιδιαιτερότητας της θέσης της Ακρόπολης, και μέσα από την παρουσίαση κάθε εντυπωσιακής λεπτομέρειας, αλλά και ενός ευρύτερου καλλιτεχνικού πλαισίου, το φιλμ μάς ταξιδεύει στον χρόνο συνδέοντας τους αιώνες δόξας της αθηναϊκής ιστορίας με το σήμερα, με το μνημείο να καδράρεται όχι μόνο ως το λαμπερό μνήμα ενός παλιού πολιτισμού, αλλά και ως προς την τωρινή θέση του, πάνω από μια μεγάλη, σύγχρονη πόλη. Σε μια εποχή που έργα του Ροβήρου Μανθούλη βραβεύονταν και ταξίδευαν ήδη στο εξωτερικό, ενώ ο ίδιος, ως μέλος της Ομάδας των Πέντε, προωθούσε παθιασμένα την τέχνη του ντοκιμαντέρ και την εκπαίδευση του κοινού, η Ακρόπολη βρήκε διανομή με έναν αξιομνημόνευτο τρόπο, μέσα από μια προβολή της στο Μουσείο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης που οδήγησε στην πώλησή της σε μια σειρά πανεπιστημίων στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο. Η ταινία θα προβληθεί σε ψηφιακή κόπια (DCP) με αγγλικούς υπότιτλους και με ελληνικούς υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους θεατές (SDH).

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Ροβήρος Μανθούλης
Σενάριο: Ροβήρος Μανθούλης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Μεσθεναίος
Παραγωγοί: Ροβήρος Μανθούλης, Φώτης Μεσθεναίος, Ηρακλής Παπαδάκης.
Φορμάτ: DCP
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 1960
Διάρκεια: 28΄
Επικοινωνία: Ροβήρος Μανθούλης, robert.manthoulis@gmail.com

Ροβήρος Μανθούλης

Φιλμογραφία

1958 Λευκάδα, το νησί των ποιητών (μμ)
1960 Οικογένεια Παπαδοπούλου (μυθοπλασίας)
1960 Η κυρία Δήμαρχος (μυθοπλασία)
1960 Ακρόπολις των Αθηνών (μμ)
1962 Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ (μυθοπλασίας)
1963 Η πιο μεγάλη δύναμη (μμ, συν-σκηνοθεσία)
1965 Πράσινο χρυσάφι (μμ, συν-σκηνοθεσία)
1965 Άνθρωποι και θεοί (μμ, συν σκηνοθεσία)
1965 Φράγμα 11 (συν-σκηνοθεσία)
1966 Πρόσωπο με πρόσωπο (μυθοπλασίας)
1967 Καλύτερη οργάνωση, λιγότερος κόπος, περισσότερο εισόδημα (μμ, συν σκηνοθεσία)
1967 Για ένα καλύτερο νοικοκυριό (μμ, συν σκηνοθεσία)
1973 Μπλούζ με σφιγμένα δόντια
1990 Οι Σαραουί εν αναμονή
1995 Χρόνια ερωτικά
1997 Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος
1998 Η δική μου Γιάφα
1998 Δικτατορία των Ελλήνων Συνταγματαρχών
2002 Η ιστορία της Λίλυ (μυθοπλασίας)