exergue – on documenta 14

exergue - on documenta 14

26ο ΔΦΝΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Η ταινία ακολουθεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή Άνταμ Σίμτσικ και την επιμελητική του ομάδα επί δύο χρόνια καθώς οργανώνουν την documenta 14, μια ιστορική έκδοση της πιο σημαντικής έκθεσης τέχνης στον κόσμο, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2017 στο Κάσελ της Γερμανίας και στην Αθήνα, το επίκεντρο της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.

Η καλλιτεχνική πρόταση επέκτασης  της έκθεσης σε δύο πόλεις με τίτλο «Learning from Athens» ήταν η τολμηρή προσπάθεια του Σίμτσικ να διερευνήσει τα όρια του θεσμού, αμφισβητώντας το ευρωκεντρικό μοντέλο παραγωγής τέχνης. Η διοργάνωση αντιμετώπισε περισσότερα από απλά υλικοτεχνικά εμπόδια, τα οποία δεν βοήθησαν στην αποτροπή ενός οικονομικού ελλείμματος. Το μιντιακό σκάνδαλο που ξέσπασε πριν από την λήξη της έκθεσης επισκίασε την καλλιτεχνική της αξία και τις περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το περιεχόμενό της.

Η documenta 14 προκάλεσε κριτική αντιπαράθεση και αντιδράσεις λόγω της ριζοσπαστικής επιμελητικής της  προσέγγισης, η οποία συχνά ερμηνεύτηκε ως διδακτισμός ή ως εργαλειοποίηση πολιτικά επειγόντων θεμάτων όπως η προσφυγική κρίση, ο νεοφιλελευθερισμος και η άνοδος της ακροδεξιάς πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα δέχτηκε επιθέσεις, καθώς έθεσε άβολα ερωτήματα σχετικά με τις εξαρτήσεις του ιστορικού ινστιτούτου από την τοπική πολιτική και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης του κόσμου της τέχνης.

Μέσα από το πάθος των πρωταγωνιστών του, την ομορφιά και τη δύναμη της τέχνης και την χωρίς προηγούμενο πρόσβαση στην καταγραφή, η κινηματογραφική αφήγηση, χωρισμένη σε δεκατέσσερα κεφάλαια, παρατηρεί τη δραματική πορεία της documenta 14 και αποτυπώνει έναν προβληματισμό για τις λειτουργίες της Σύγχρονης Τέχνης και τους θεσμούς της σ’ ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθυρίδης
Σενάριο: Δημήτρης Αθυρίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Αθυρίδης
Μοντάζ: Δημήτρης Αθυρίδης, Βανέσσα Ζέρη, Γιώργος Κραβαρίτης
Ήχος: Δημήτρης Αθυρίδης
Μουσική: Ted Regklis, Paolo Thorsen-Nagel
Παραγωγή: Faliro House Productions
Παραγωγοί: Δημήτρης Αθυρίδης
Συμπαραγωγοί: Γιώργος Τσούργιαννης, Ιωάννα Κοντογεώργου
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2024
Διάρκεια: 841'
Επικοινωνία: Faliro House Productions (Ιωάννα Κοντογεώργου, ikontogeorgou@falirohouse.com)

Δημήτρης Αθυρίδης

Φιλμογραφία

2009 T 4 Trouble and the Self Admiration Society
2012 Ένα βήμα μπροστά
2024 exergue - on documenta 14