Βραβεία FIPRESCI

H Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, που αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρo της κινηματογραφικής κριτικής, θα απονείμει δύο βραβεία: ένα στο Καλύτερο Ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους και ένα στην καλύτερη ελληνική ταινία που εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Τη φετινή επιτροπή απαρτίζουν οι: Ρίτσαρντ Λόσον (Vanity Fair), Αλεσάντρο Αμάτο (Sentieri Selvaggi) και Τάσος Ντερτιλής (grandmagazine).

 

Ρίτσαρντ Λόσον
Ο Ρίτσαρντ Λόσον είναι επικεφαλής κριτικός κινηματογράφου στο Vanity Fair (ΗΠΑ). Από το 2013 καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Επιπλέον, είναι ο παρουσιαστής στα πόντκαστ Little Gold Men και Still Watching, παραγωγής του Vanity Fair. Είναι μέλος τόσο στην Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης όσο και στην Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου των ΗΠΑ. Το μυθιστόρημά του με τίτλο All We Can Do Is Wait (2018) κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random.

 

Αλεσάντρο Αμάτο
Ο Αλεσάντρο Αμάτο έχει συνεργαστεί με υψηλού κύρους κινηματογραφικούς θεσμούς της Ιταλίας, όπως την Ταινιοθήκη του Μιλάνου. Από το 2016 εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Sentieri Selvaggi. Aπό το 2020 συμμετέχει στην επιλογή ντοκιμαντέρ για το Underground Cinefest που διεξάγεται στο Τορίνο. Από το 2021 διδάσκει Ιστορία Τεχνικών Υποκριτικής και Σεναρίου στην κινηματογραφική σχολή CineLAB με έδρα το Τορίνο. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου The Unliked Diva. One, None, One Hundred Thousand Kristen Stewart (εκδόσεις Bietti Fotogrammi, 2022). Έχει επίσης γράψει το σενάριο για τα ντοκιμαντέρ In suspension της Μαρτίνα Νταλ’ Άρα και The Last Playboy του Μάουρο Ρούσο.

 

Τάσος Ντερτιλής
Ο Τάσος Ντερτιλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα τον προηγούμενο αιώνα. Ερωτεύτηκε το σινεμά από μωρό παιδί και ο έρωτάς του αυτός παραμένει αμείωτος. Παρότι κάτοχος πτυχίου Νομικής, έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στη μεγάλη οθόνη, έχοντας παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες ταινίες. Από το 2010 εργάζεται ως freelance κριτικός κινηματογράφου και πολιτισμικός ανταποκριτής για την ελληνική ιστοσελίδα Grand Magazine. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, έχοντας συμμετάσχει σε διάφορες κριτικές επιτροπές εγχώριων φεστιβάλ.