Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού >>Film Forward

To διαγωνιστικό πρόγραμμα Film Forward περιλαμβάνει έντεκα ταινίες άνω των 45 λεπτών,οι οποίες πειραματίζονται με τη φόρμα και τη μέθοδο της ταινίας τεκμηρίωσης. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 6.000€, και τον Αργυρό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000€. Τα μέλη της φετινής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Film Forward είναι οι: Μπο Γουάνγκ (σκηνοθέτης), Χριστόφορος Μαρίνος (επιμελητής) και Σίστερ Σιλβέστερ (εικαστική καλλιτέχνις).

 

Μπο Γουάνγκ
Ο Μπο Γουάνγκ είναι καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής και ερευνητής με έδρα το Άμστερνταμ. Τα έργα του έχουν λάβει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις, σε φορείς όπως τα MoMA, Guggenheim Museum, Garage Museum, CPH:DOX, Visions du Réel, IFFR, LUX, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Open City, Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο, Μπιενάλε Mediacity της Σεούλ, Sesc_Videobrasil και Sharjah Film Platform, μεταξύ άλλων. Έχει αποσπάσει σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως το New:Vision στο CPH:DOX, το Golden Dove στο DOKLeipzig, το βραβείο O.F.F. στο Sesc_Videobrasil, το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στο Sharjah Film Platform κ.ά. Ήταν υπότροφος στο Flaherty Film Seminar το 2013, και υπήρξε φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο ACC-Rijksakademie από το 2017 έως το 2018, καθώς και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης NTU της Σιγκαπούρης το 2016. Αυτή την περίοδο είναι υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής Πολιτιστικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

 

Χριστόφορος Μαρίνος
Ο Χριστόφορος Μαρίνος είναι ιστορικός της τέχνης και επιμελητής εκθέσεων. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και μελετών για τη σύγχρονη τέχνη. Έχει επιμεληθεί πολλές ομαδικές εκθέσεις, καθώς και αναδρομικές εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Είναι συνιδρυτής και αρχισυντάκτης του διαδικτυακού περιοδικού τέχνης kaput. Έχει επιμεληθεί πολλά βιβλία και καταλόγους εκθέσεων, μεταξύ των οποίων τα Πιθανότητες: Συνεντεύξεις με νέους Έλληνες καλλιτέχνες (2006) και Το έργο της επιμέλειας (2011). Την περίοδο 2012-15 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA Hellas).

 

Σίστερ Σιλβέστερ
Η Σίστερ Σιλβέστερ είναι μια καλλιτέχνις πολυμέσων, η οποία ζει μεταξύ Νέας Υόρκης και Κωνσταντινούπολης. Σε συνεργασία με τον Ντενίς Τορτούμ, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας με τίτλο Η ώρα των σκιών (2023), το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και συνεχίζει να περιοδεύει σε διάφορα φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Άμστερνταμ (IDFA), της Γενεύης (GIFF) και της Θεσσαλονίκης (TIFF). Επίσης, δημιούργησε την ταινία Our Ark, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (’21) και έχει προβληθεί και σε άλλα φεστιβάλ διεθνώς. Στη ζωντανή δουλειά της δημιουργεί οπτικά δοκίμια και βιβλία που γίνονται παραστάσεις, χωρικές αφηγήσεις που παίζουν με τον προφορικό και τον γραπτό λόγο, για να δημιουργήσουν κοινές εμπειρίες ανάγνωσης. Πιο πρόσφατα, η διαδραστική περφόρμανς Κωνσταντινοπολιάδα, που διαθέτει ζωντανή μουσική επένδυση από τη Νάντα Ελ Σάζλι, δημιουργήθηκε μετά από ανάθεση του Ιδρύματος Ωνάση και έκανε πρεμιέρα στο National Sawdust της Νέας Υόρκης (2023). Ακόμη, το The Eagle and The Tortoise παρουσιάστηκε ως εν εξελίξει έργο στο φεστιβάλ Ferus και έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Frascati του Άμστερνταμ, στο πλαίσιο του IDFA On Stage (2022). Αυτή την περίοδο είναι φιλοξενούμενη καλλιτέχνιδα στο ONX Στούντιο, ενώ υπήρξε και υπότροφος Macdowell, απόφοιτη του προγράμματος Public Theater New Works και του εργαστηρίου CPH:DOX. Παραδίδει μαθήματα για τη βιο-τέχνη, με γενικό τίτλο «Η σχολή του γενετικά τροποποιημένου θεάτρου» στο Colorado College, ενώ έχει διδάξει και πραγματοποιήσει διαλέξεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα MIT, Princeton, UCCS, Columbia και Bogazici της Κωνσταντινούπολης.