Βραβείο «Mermaid Award»

To Mermaid Award είναι το βραβείο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για την καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημου προγράμματος. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000€ και απονέμεται από τριμελή κριτική επιτροπή. Τη φετινή επιτροπή απαρτίζουν οι: Χάνα Μπιορκ Βαλσντότιρ (παραγωγός ντοκιμαντέρ και σκηνοθέτρια), Ίρις Ζαχμανίδη (σκηνοθέτρια, δημοσιογράφος και μέλος των Rainbow Seniors Greece) και Aντριάν Σιλβέστρε (σκηνοθέτης).

 

Aντριάν Σιλβέστρε
Ο Aντριάν Σιλβέστρε γεννήθηκε στη Βαλένθια το 1981. Σπούδασε Οπτικοακουστική Επικοινωνία, Σκηνοθεσία και Ιστορία Σύγχρονες Τέχνης στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και την Αβάνα. Με τις ταινίες του διερευνά τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, αντλώντας καλλιτεχνικές πρακτικές από τη συνάντηση καθημερινών ανθρώπων με επαγγελματίες ηθοποιούς και την ανάλυση των εμπειριών τους. Όταν οι ταινίες του βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, ο ίδιος συνεργάζεται πολύ στενά με κοινοτητες που διαπραγματεύονται ζητήματα φύλου, μετανάστευσης και ΛΟΑΤΚΙ ταυτοτήτων. Έχει γυρίσει, μεταξύ άλλων, την ταινία μυθοπλασίας Εγώ και το κενό μου (63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) και το ντοκιμαντέρ Ιζήματα (25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Αργυρός Αλέξανδρος του τμήματος «Newcomers»).

 

Χάνα Μπιορκ Βαλσντότιρ
Η Χάνα Μπιορκ Βαλσντότιρ είναι παραγωγός ντοκιμαντέρ και σκηνοθέτρια, κάτοχος μεταπτυχιακού ΜΜΕ, Πολιτισμού και την Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και πτυχιούχος Αγγλικής Λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Ως παραγωγός, έχει διακριθεί δύο φορές με το Icelandic Film Award για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ, το 2012 για το Dreamland και το 2014 για το The Laxá Farmers. Το Dreamland έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ και έσπασε το ρεκόρ θεατών σε προβολή ντοκιμαντέρ στους ισλανδικούς κινηματογράφους. Το 2015 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Akkeri Films με σκοπό την παραγωγή και συμπαραγωγή δημιουργικών ντοκιμαντέρ διεθνούς κυκλοφορίας. Τα πρώτα δύο μεγάλου μήκους πρότζεκτ της Akkeri Films ήταν το DIVE: Rituals in water, το οποίο κυκλοφόρησε το 2019, και το The Last Autumn, το οποίο έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Το Little Africa (τίτλος εργασίας) βρίσκεται στο στάδιο παραγωγής, ενώ πολλά άλλα πρότζεκτ βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στάδιο ανάπτυξης.

 

Ίρις Ζαχμανίδη
Η Ίρις Ζαχμανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου, δημοσιογραφική γραφή στο πανεπιστήμιο Columbia και πολιτική επιστήμη στα πανεπιστήμια Columbia και La Verne. Σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με έμφαση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ταινία της Το γελεκάκι προβλήθηκε στο αφιέρωμα του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ελληνικό Queer Cinema. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Διευθύντρια Προγράμματος στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και ΣΚΑΙ. Εργάστηκε ως Υπεύθυνη Τύπου στο Γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ήταν αρμόδια για τις Διεθνείς Σχέσεις του Προγράμματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Αρθρογράφησε από τη στήλη «Γνώμες» του news247.gr. Είναι μέλος των Rainbow Seniors Greece.