Οφειλή

Οφειλή

«Ο κάθε άνθρωπος που γνωρίζουμε στη ζωή μας είναι ένα ταξίδι και πολλές φορές νιώθουμε από την αρχή αν θα ταξιδέψουμε μαζί του πρώτη θέση ή χωρίς αποσκευές και με άδειες τσέπες».
Ο Αλέκος Ζούκας είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, γλεντζές και ταυτόχρονα βαθιά σκεπτόμενος και στοχαστικός. Ένας άνθρωπος που δύσκολα τον ξεχνάς αν τον γνωρίσεις. Στην ταινία, τα ταξίδια του σκηνοθέτη με τον Αλέκο Ζούκα και τους φίλους του στην Πυρσόγιαννη εναλλάσσονται με τις εκμυστηρεύσεις του Αλέκου για την εμπειρία του με τον καρκίνο. Ένα εγκώμιο στη φιλία από έναν άγγελο αμαρτωλό…
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης
Σενάριο: Σταύρος Ψυλλάκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Πάλμας, Σταύρος Ψυλλάκης
Μοντάζ: Σπύρος Κόκκας
Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας
Παραγωγή: Massive Productions
Παραγωγοί: Βαγγέλης Φάμπας
Συμπαραγωγή: 2|35
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2021
Διάρκεια: 77'
Ελληνική διανομή: Cinobo (Τάσος Μελεμενίδης, tasosm@cinobo.com)
Επικοινωνία: Cinobo (Τάσος Μελεμενίδης, tasosm@cinobo.com)
Βραβεία/Διακρίσεις: 1ο Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους (Βραβείο Κοινού) - 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (2021), Βραβείο Σκηνοθεσίας 15ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (2021), Best European Documentary - Stanley Film Awards (2022), Best Feature Documentary - Stockholm Gold Awards International Film Festival (2022)

Σταύρος Ψυλλάκης

Ο Σταύρος Ψυλλάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1954. Είναι σκηνοθέτης και παραγωγός ανθρωποκεντρικών ντοκιμαντέρ, τα οποία συνήθως εστιάζουν σε οριακές καταστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Αρχικά, σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ μετά στη σχολή Σκηνοθεσίας Ε. Χατζίκου στην Αθήνα. Με υποτροφία του γαλλικού κράτους συνέχισε τις σπουδές του  στο Ανθρωπολογικό Ντοκιμαντέρ στα Ateliers VARAN στο Παρίσι. Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σπουδαιότερο το 1ο Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2010 για το ντοκιμαντέρ Άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) και της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ), ενώ έχει εργαστεί σε ταινίες των Λάκη Παπαστάθη, Δήμου Θέου, Σταύρου Τορνέ. Από την πλούσια φιλμογραφία του, με περισσότερα από 40 έργα ξεχωρίζουν οι ταινίες: Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν, ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο, Ολυμπία, Μικρές ιστορίες Ρομά, Το μέσα φως, καθώς και η τριλογία ΩΔΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ, η οποία περιλαμβάνει τις ταινίες ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη, Οφειλή και ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ η μνήμη του τόπου.

Φιλμογραφία

2000 Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν
2009 Άλλος δρόμος δεν υπήρχε
2011 Μυλωνογιάννη 120, Χανιά (TV)
2012 ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο
2013 Το δίλημμα (TV)
2014 Μικρές ιστορίες Ρομά
2015 Ολυμπία (μμ)
2015 Το μέσα φως
2019 ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη
2020 Η φωτογραφία μου (μμ)
2021 Οφειλή
2022 ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – Η μνήμη του τόπου