Με κεφαλαία γράμματα

Tipografic Majuscul

Ελληνική πρεμιέρα

Το 1981, σε μια επαρχιακή πόλη της Ρουμανίας, διάφορα μηνύματα διαμαρτυρίας, γραμμένα σε μπλε κιμωλία με κεφαλαία γράμματα, συνταράσσουν το απολυταρχικό καθεστώς του Τσαουσέσκου. Η Μυστική Αστυνομία ξεκινά εξονυχιστικές έρευνες, αφήνοντας αιχμές για ξένους πράκτορες. Σύντομα αποδεικνύεται ότι ο «τρομοκράτης» είναι ο δεκαεξάχρονος μαθητής Μούγκουρ Καλινέσκου, ένοχος για το πιο ειδεχθές έγκλημα: την ελεύθερη σκέψη. Ο Ράντου Ζούντε αξιοποιεί υποδειγματικά το αρχειακό υλικό, διαπλέκοντας το προσωπικό με το συλλογικό, και ρίχνει φως στη σπαρακτική ιστορία ενός αφανούς ήρωα.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Radu Jude
Σενάριο: Radu Jude, Gianina Cărbunariu
Διεύθυνση φωτογραφίας: Marius Panduru
Μοντάζ: Cătălin Cristuțiu
Ήχος: Dana Bunescu, Jean Umansky
Ηθοποιοί: Bogdan Zamfir, Şerban Lazarovici, Ioana Iacob, Şerban Pavlu
Παραγωγή: microFILM
Παραγωγοί: Ada Solomon
Συμπαραγωγή: Romanian Public Television, Hi Film Productions
Σκηνικά: Irina Moscu
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο & B&W
Χώρα Παραγωγής: Ρουμανία
Έτος Παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 128΄
Επικοινωνία: BFF Sales Martin Gondre sales@bffsales.eu

Ράντου Ζούντε

Ο Ράντου Ζούντε είναι Ρουμάνος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Το 2006 γύρισε τη μικρού μήκους ταινία The Tube with a Hat, η οποία κέρδισε περισσότερα από 50 διεθνή βραβεία. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία The Happiest Girl in the World (2009) συμμετείχε σε περισσότερα από 50 διεθνή φεστιβάλ. Οι επόμενες ταινίες του, όπως τα Aferim!, Scarred Hearts και Everybody in Our Family, απέσπασαν μια σειρά διακρίσεων: την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στην Μπερλινάλε το 2015, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Λοκάρνο το 2016 και την υποψηφιότητα για το Καλύτερο Σενάριο στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians (2018) κέρδισε την Κρυστάλλινη Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας και το Label Europa Cinema Prize στο Κάρλοβι Βάρι το 2018. Η τελευταία του ταινία, το Bad Luck Banging or Loony Porn, κέρδισε το βραβείο Golden Bear στη Μπερλινάλε το 2021.

Φιλμογραφία

2009 Cea mai fericită fată din lume | The Happiest Girl in the World
2012 Toată lumea din familia noastră | Everybody in Our Family
2015 Aferim!
2018 “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” | “I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians”
2020 Tipografic Majuscul | Uppercase Print
2021 Babardeală cu bucluc sau porno balamuc | Bad Luck Banging or Loony Porn
2021 Plastic Semiotic | Semiotic Plastic (μμ)