Το κουρδιστό πορτοκάλι

A Clockwork Orange

Μπλέκεται σε καβγάδες, χτυπιέται, κλέβει, χορεύει, παραβιάζει. Με το χαρακτηριστικό του καπέλο (στιλ Ντέρμπι), ο αντισυμβατικός νεαρός χούλιγκαν Άλεξ έχει τομ δικό του τρόπο να περνάει καλά. Το κάνει εις βάρος άλλων. Το μεταβατικό ταξίδι ταυτότητας του Άλεξ, που από αμοραλιστής πανκ γίνεται μετά από πλύση εγκεφάλου καθωσπρέπει πολίτης είναι η βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται το όραμα του Κιούμπρικ για την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Άντονι Μπέρτζες – που μοιάζει να ξεπήδησε από το μέλλον. Οι αξέχαστες εικόνες, οι ανατριχιαστικές μουσικές συνθέσεις, η συναρπαστική γλώσσα του Άλεξ και της συμμορίας του ενσωματώνονται από τον Κιούμπρικ σ’ένα συνταρακτικό σύνολο.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Σενάριο: Stanley Kubrick, Anthony Burgess
Διεύθυνση φωτογραφίας: John Alcott
Μοντάζ: Bill Butler
Ήχος: Brian Blamey
Μουσική: Wendy Carlos, Erika Eigen
Ηθοποιοί: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates
Παραγωγή: Warner Bros
Παραγωγοί: Stanley Kubrick, Si Litvinoff, Max L. Raab, Bernard Williams
Κοστούμια: Ron Beck
Σκηνικά: Russell Hagg, Peter Sheilds
Μακιγιάζ: Barbara Daly, George Partleton, Freddie Williamson, Jim Gillespie
Φορμάτ: DCP
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ
Έτος Παραγωγής: 1971
Διάρκεια: 136'
Επικοινωνία: Park Circus

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ (1928-1999) ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, συγγραφέας, παραγωγός και φωτογράφος, ο οποίος έζησε στην Αγγλία για το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων 40 χρόνων της καριέρας του. Ο Κιούμπρικ διακρίθηκε για τη λεπτότητα με την οποία προσέγγιζε τα θέματά του, τη διεξοδικότητά του, την ποικιλία κινηματογραφικών ειδών με τα οποία ασχολήθηκε, την τελειομανία του στην τεχνική, αλλά και τη μοναχικότητα που χαρακτήριζε το έργο του και την προσωπική του ζωή. Οι ταινίες του διακρίνονται από έναν αυστηρό φορμαλισμό της εικόνας και την εμμονή στη λεπτομέρεια – οι τελευταίες του ταινίες συχνά εμπεριέχουν το στοιχείο του σουρεαλισμού και του εξπρεσιονισμού που αποκλίνει από τη γραμμική αφηγηματική δομή.

Φιλμογραφία

1951 Day of the Fight
1951 Flying Padre
1953 Fear and Desire
1953 The Seafarers
1955 Killer’s Kiss
1956 The Killing
1957 Paths of Glory
1960 Spartacus
1962 Lolita
1964 Dr Strangelove
1968 2001: A Space Odyssey
1971 A Clockwork Orange
1975 Barry Lyndon
1980 The Shining
1987 Full Metal Jacket
1999 Eyes Wide Shut