Το άλεφ

Aleph

62ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Ένα μυστικιστικό οδοιπορικό, ένα ταξίδι αναζήτησης ενός τόπου όπου η γλώσσα, η γεωγραφία και η εμπειρία συναντιούνται και αποσαφηνίζονται. Οι σκέψεις, οι ιδέες και τα όνειρα ανθρώπων που ζουν σε δέκα διαφορετικές χώρες στα πέρατα των πέντε ηπείρων αποκαλύπτονται μέσω από συνομιλίες, δραστηριότητες και πράξεις περισυλλογής. Αυτές οι συλλογικές ιστορίες λειτουργούν ως κομμάτια ενός παζλ που οδηγούν σ’ αυτό που ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες αποκάλεσε «το αδιανόητο σύμπαν». Το Άλεφ συνθέτει κινηματογραφικά στοιχεία του σινεμά μυθοπλάσίας και του μαγικού ρεαλισμού, με την πειθαρχία και τους μηχανισμούς της πρακτικής του ντοκιμαντέρ, ώστε να εξερευνήσει τα όνειρα, τις ιστορίες, τις ανησυχίες, τις σκέψεις, όπως και τις βιωμένες και επινοημένες εμπειρίες των πρωταγωνιστών της ταινίας – που είναι ηθοποιοί, περφόρμες, μουσικοί και ερασιτέχνες. Μια μοναδική αφήγηση που μας εισάγει σε μια διαφορετική κατανόηση της ίδιας της έννοιας του νοήματος, τόσο ως αποκάλυψη όσο και ως πρόκληση: ένα εγχείρημα που επιτυγχάνεται μέσα από το παιχνίδι με την αβεβαιότητα και την καλή τύχη.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market.

Σκηνοθεσία: Ίβα Ραντιβόγεβιτς
Σενάριο: Iva Radivojević
Διεύθυνση φωτογραφίας: Jimmy Ferguson
Μοντάζ: Iva Radivojević
Ήχος: Λέανδρος Ντούνης
Ηθοποιοί: Guillermina Pico, Bouamama BenFarah, Žarko Lauševic, οι μοναχές του μοναστηρίου του Αγίου Γεωργίου, Irina Giri, Nara Rakchang, Desire Marea
Παραγωγή: ivaasks flms, Picture Palace Pictures
Παραγωγοί: Madeleine Molyneaux, Iva Radivojević, Vilka Alfier
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ, Κροατία, Κατάρ
Έτος Παραγωγής: 2021
Διάρκεια: 91'
Επικοινωνία: Picture Palace Pictures

Ίβα Ραντιβόγεβιτς

Η Ίβα Ραντιβόγεβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι και πέρασε τα πρώτα της χρόνια στη Γιουγκοσλαβία και την Κύπρο. Είναι καλλιτέχνις και κινηματογραφίστρια που μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην υποαρκτική Αλάσκα, στο Μπρούκλιν και στη Λέσβο. Το έργο της παρουσιάζεται ως μια συλλογή θραυσμάτων (παρατήρηση, ποίηση, εικόνες, ήχοι, μελωδίες, γλώσσες), οι οποίες συνδέονται σ’ ένα οργανικό σύνολο. Το έργο της περιστρέφεται γύρω από τον εκτοπισμό και το ανήκειν, αποσκοπώντας την ένωση με το μεταφυσικό ή το μαγικό. Οι ταινίες της έχουν προβληθεί στο NYFF, στο Rotterdam IFF, CPH: DOX, SXSW, DocLisboa, Museum of Modern Art (NYC), PBS και στο New York Times Op-Docs. Έχει διακριθεί με τις υποτροφίες Sundance Art of Non-Fiction Fellowship, Guggenheim Fellowship, Princess Grace Special Project Award και Film Fellowship. Όταν δεν δουλεύει για τις δικές της ταινίες, η Ίβα εργάζεται ως μοντέζ, αναλαμβάνοντας τόσο ταινίες ντοκιμαντέρ όσο και μυθοπλασίας.

Φιλμογραφία

2010 Following Crickets (μμ)
2011 Thread (μμ ντοκ)
2011 Nobody Can Predict the Moment of Revolution (μμ ντοκ)
2012 Mixba (μμ ντοκ)
2014 Evaporating Borders (ντοκ)
2021 Aleph