Η βασίλισσα της κυψέλης

Zgjoi

Ο άντρας της Φαχριγιέ είναι ένας από τους αγνοούμενος του πολέμου στο Κόσοβο και, παράλληλα με το πένθος, η οικογένειά της αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες τους, η Φαχριγιέ ανοίγει μια μικρή αγροτική επιχείρηση, όμως στο παραδοσιακό πατριαρχικό χωριό όπου ζει, οι φιλοδοξίες και οι προσπάθειες της να ενδυναμώσει την ίδια αλλά και τις άλλες γυναίκες δεν τυγχάνουν θετικής αντιμετώπισης. Η ίδια πασχίζει όχι μόνο να κρατήσει ενωμένη την οικογένεια της, αλλά και να υψώσει το ανάστημά της στην εχθρική κοινότητα που περιμένει στην άλλη γωνία την αποτυχία της. Ένα πολύχρωμο πορτρέτο μιας δυνατής ηρωΐδας, η οποία μάχεται –μόνη εναντίον όλων– για την ελευθερία.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Μπλέρτα Μπασόλι
Σενάριο: Blerta Basholli
Διεύθυνση φωτογραφίας: Alex Bloom
Μοντάζ: Félix Sandri, Enis Saraçi
Ήχος: Igor Popovski
Μουσική: Julien Painot
Ηθοποιοί: Yllka Gashi, Çun Lajçi, Aurita Agushi, Kumrije Hoxha
Παραγωγή: Ikonë Studio, Industria Film
Παραγωγοί: Yll Uka, Valon Bajgora
Συμπαραγωγοί: Kristijan Burovski, Britta Rindelaub, Tomi Salkovski, Paskal Semini
Κοστούμια: Fjorela Mirdita, Hana Zeqa
Σχεδιασμός παραγωγής: Vlatko Chachorovski
Μακιγιάζ: Fiona Abdullahu
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Κόσοβο*, Ελβετία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
Έτος Παραγωγής: 2021
Διάρκεια: 84'
Ελληνική διανομή: Cinobo
Επικοινωνία: LevelK

Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και σύμφωνα με την Απόφαση του ΣΑ ΗΕ 1244/1999 και τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Μπλέρτα Μπασόλι

Η Μπλέρτα Μπασόλι είναι συγγραφέας/σκηνοθέτις με μοναδικό ρεαλιστικό οπτικό αποτύπωμα. Οι ιστορίες της αφορούν κοινωνικά ζητήματα και θέματα φύλου στο Κόσοβο, που είναι η χώρα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το 2008 βραβεύτηκε με υποτροφία στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κινηματογράφου στο Tisch School of the Arts στο NYU. Έζησε στη Νέα Υόρκη για τέσσερα χρόνια, όπου είχε την ευκαιρία να εργαστεί σε πολλά κινηματογραφικά πρότζεκτ ως φοιτήτρια. Το 2011 επέστρεψε στη γενέτειρά της όπου έγραψε, σκηνοθέτησε και εργάστηκε σε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Η ταινία Hive είναι το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της, το οποίο επεξεργαζόταν από το 2011.

Φιλμογραφία

2011 Lena dhe Unë (μμ)
2021 Hive