Μανία

Μανία

Είναι μία από εκείνες τις παράξενες, παροξυσμικά καυτές ημέρες στις αρχές του καλοκαιριού που μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε, όταν η ξαφνική ζέστη χτυπάει τον άνθρωπο με ανεξήγητο σθένος. Η Ζωή, 30 χρονών, παντρεμένη με δύο παιδιά, εργάζεται σε μια πολυεθνική εταιρεία υπολογιστών σαν αναλύτρια προγραμμάτων. Έχει μόλις μάθει πως είναι η μοναδική γυναίκα που έχει επιλεγεί, χάρη στην τετράγωνη λογική της, για ένα ειδικό μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ. Δεν υποψιάζεται όμως πως μέσα της οι μνήμες και τα αρχέγονα ένστικτα επηρεάζουν το υποσυνείδητο, τη δουλειά της, όλο της το είναι με τρόπους τελικά ανεξέλεγκτους. Το ίδιο απόγευμα στον Εθνικό Κήπο, μέσα από μια σειρά γεγονότων αιχμαλωτίζεται από αυτές τις εσωτερικές δυνάμεις, χάνοντας προοδευτικά κάθε αίσθηση της ταυτότητάς της και φτάνει να καταδιώκεται σαν άγριο θηρίο την ώρα που ο άντρας της κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει εκείνην και την κόρη τους. Ο Πανουσόπουλος επιστρέφοντας μετά τους Απέναντι, έρχεται σε διάλογο με τις Βάκχες του Ευριπίδη σε μια επαναπροσέγγιση της τραγωδίας μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα, όπου η τεχνοκρατική νέα καθημερινότητα έρχεται σε άγρια σύγκρουση με μια βαθιά ριζωμένη παγανιστική ωμότητα. Η κεντρική ηρωίδα, σαν κάποια αχαλίνωτη πανάρχαιη θεότητα απαλλαγμένη από τις κοινωνικές της αλυσίδες, ενσαρκώνει την προαιώνια πάλη ανάμεσα στο μεταφυσικό και στο γήινο, στο ενστικτώδες και στο λογικό.

Η ταινία θα προβληθεί σε νέα αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια (DCP), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης Χώρα Σε Βλέπω, με αγγλικούς υπότιτλους και με ελληνικούς υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους θεατές (SDH).

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος
Σενάριο: Γιώργος Πανουσόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πανουσόπουλος
Μοντάζ: Γιώργος Πανουσόπουλος
Ήχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Ηθοποιοί: Αλεσάντρα Βάντσι, Άρης Ρέτσος, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Σταύρος Ξενίδης, Ασπασία Κράλλη (φωνή Ζωής)
Παραγωγή: Synergasia Ltd, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Σπέντζος Φιλμ
Παραγωγοί: Γιώργος Πανουσόπουλος
Σκηνικά: Νίκος Περάκης
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 1985
Διάρκεια: 87'

Γιώργος Πανουσόπουλος

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 1962 ξεκίνησε ως βοηθός οπερατέρ στη ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ και τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε ως διευθυντής φωτογραφίας την γαλλο-ελληνική παραγωγή του Άδωνη Κύρου Το μπλόκο (1965). Το 1967 η πρώτη του μικρού μήκους ταινία λογοκρίθηκε από τη Χούντα. Το 1978 λαμβάνει μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Το ταξείδι του μέλιτος, κερδίζοντας το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, και ο Σταύρος Ξενίδης και η Μπέττυ Λιβανού τα βραβεία Α΄ Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου αντίστοιχα. Έκτοτε έχει σκηνοθετήσει άλλες έξι ταινίες μεγάλου μήκους. Μέχρι σήμερα έχει αναλάβει τη διεύθυνση φωτογραφίας πολλών ταινιών, συνεργαζόμενος με σκηνοθέτες, όπως οι Θόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Δήμος Θέος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Νικολαΐδης, Αλέξης Δαμιανός, Τώνια Μαρκετάκη, Νίκος Περάκης και Γιώργος Τσεμπερόπουλος. Ως γνήσιος κινηματογραφιστής, είναι ταυτόχρονα σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ σε αρκετές από τις ταινίες του.

Φιλμογραφία

1979 Ταξείδι του μέλιτος
1981 Οι Απέναντι
1985 Μανία
1988 Μ’ αγαπάς;
1995 Ελεύθερη κατάδυση
2001 Μια μέρα τη νύχτα
2004 Τεστοστερόνη
2018 Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει