Z

Z

«Κάθε ομοιότητα με αληθινά γεγονότα, με πρόσωπα ζωντανά ή νεκρά, είναι σκόπιμη!» Η ειλικρινής οργή που διατρέχει το κλασικό πολιτικό θρίλερ του Γαβρά γίνεται εμφανής σε κάθε του καρέ, από τα credits μέχρι τα βλέμματα, από τις διαδηλώσεις στις ανακρίσεις, και σε κάθε πιθανό ενδιάμεσο σημείο. Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού, που αφορά τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς στην ταραγμένη δεκαετία του ‘60 για την Ελλάδα, το Ζ (που διαβάζεται «ζει», από το «ζει, ζει, ζει» κι όχι «ζήτα») έχει ως σημείο εκκίνησης την επίθεση σε μια πολιτική φιγούρα της αντιπολίτευσης (Ιβ Μοντάν) και την άμεση απόπειρα συγκάλυψης, ακολουθώντας την μετέπειτα έρευνα από έναν ανακριτή (Ζαν-Λουί Τρεντινιάν) αποφασισμένο να φέρει τα αληθινά γεγονότα στο φως. Όμως ποιο μπορεί να είναι το τίμημα της αλήθειας σε ένα τόσο διεφθαρμένο και πολιτικά ασταθές περιβάλλον; Πάνω σε ένα σενάριο που έγραψε μαζί με τον μετέπειτα υπουργό Πολιτισμού της Ισπανίας Χόρχε Σεμπρούν, ο Κώστας Γαβράς πλέκει ένα θρίλερ που ανεβάζει τους παλμούς όχι μέσα από υπερβολές και φτηνές ανατροπές, αλλά εντοπίζοντας τον πολιτικό τρόμο με σχολιαστικότητα, μέσα από ανακρίσεις και μέσα από βλέμματα που ποτέ δεν αποκρύπτουν την αλήθεια. Μέσα από ένα αδιάκοπο μοντάζ και τις ορμητικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, ο Γαβράς ακολουθεί πρόσωπα, διαδικασίες και αλήθειες κρυμμένες στη σκιά ολοκληρώνοντας ένα τολμηρό, ζωτικής σημασίας πορτρέτο του κοινωνικού αδιεξόδου της περιόδου που καθήλωσε τελικά το παγκόσμιο κοινό. Έγινε μόλις η δεύτερη μη αγγλόφωνη ταινία στην ιστορία που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Η ταινία είναι στα γαλλικά και θα προβληθεί σε αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια (DCP), που δημιουργήθηκε το 2014 από την KG Productions με την υποστήριξη του CNC, με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς
Σενάριο: Jorge Semprun, Κώστας Γαβράς (βασισμένο στη νουβέλα του Βασίλη Βασιλικού)
Διεύθυνση φωτογραφίας: Raoul Coutard
Μοντάζ: Françoise Bonnot
Ήχος: Michèle Boëhm
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ηθοποιοί: Yves Montand, Jean-Louis Trintignant, Ειρήνη Παππά, Jacques Perrin, François Périer, Charles Denner, Pierre Dux, Georges Géret, Renato Salvatori, Bernard Fresson, Clotilde Joano
Παραγωγοί: Jacques Perrin, Ahmed Rachedi
Κοστούμια: Piet Bolscher
Σκηνικά: Jacques D’Ovidio
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 1969
Διάρκεια: 127'

Κώστας Γαβράς

Ο Κώστας Γαβράς γεννήθηκε στην Αρκαδία το 1933. Σπούδασε Φιλολογία στη Σορβόνη και κινηματογράφο στη Γαλλική Σχολή Κινηματογράφου IDHEC. Εργάστηκε ως βοηθός σε παραγωγές των Τζιόνο και Κλερ, προτού σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία Διαμέρισμα δολοφόνων (1965). Καθιερώθηκε με μια σειρά πολιτικών θρίλερ που αποκάλυψαν το βίαιο πρόσωπο δικτατορικών καθεστώτων κερδίζοντας Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας για την ταινία Ζ (1969), Όσκαρ Σεναρίου και Χρυσό Φοίνικα για την ταινία Ο αγνοούμενος (1982) και Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών για την ταινία Ειδικό δικαστήριο (1975).

Φιλμογραφία

1958 Les Rates
1965 Διαμέρισμα δολοφόνων
1967 Shock Troops
1969 Z
1970 H ομολογία
1973 Κατάσταση πολιορκίας
1975 Special Section
1979 Clair de femme
1982 Αγνοούμενος
1983 Χάνα Κ.
1986 Οικογενειακή υπόθεση
1988 Το στίγμα της προδοσίας
1990 Το μουσικό κουτί
1991 Contre l’oubli
1993 Μικρή αποκάλυψη
1995 À propos de Nice, la suite
1997 Mad City
2002 Αμήν
2005 To τσεκούρι
2009 Παράδεισος στη Δύση
2019 Ενήλικοι στην αίθουσα