Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού Newcomers

Δώδεκα ταινίες άνω των 50 λεπτών, τις οποίες υπογράφουν νέοι δημιουργοί, διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο «Δημήτρης Εϊπίδης» και τον Αργυρό Αλέξανδρο. Το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος «Δημήτρης Εϊπίδης» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000€, ενώ ο Αργυρός Αλέξανδρος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000€. Τα μέλη της φετινής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Newcomers είναι οι: Μαρία Δρανδάκη (κινηματογραφική παραγωγός), Αλίσα Κοβαλένκο (σκηνοθέτρια) και Τζανλούκα Ματαρέζε (σκηνοθέτης).

 

Μαρία Δρανδάκη
Η Μαρία Δρανδάκη ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής της Homemade Films το 2009. Η Μαρία περιλαμβάνει στο ενεργητικό της από μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες και τολμηρές φωνές του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου, με πιο αξιοσημείωτες τις διεθνώς αναγνωρισμένες μεγάλου μήκους ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα (Χώρα προέλευσης, Η έκρηξη, Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών), του Γιώργου Ζώη (Interruption), του Νίκου Labôt (Her Job) και του Χρήστου Πασσαλή (Ησυχία 6-9), καθώς και πολυβραβευμένες ταινίες μικρού μήκους Limbo και Electric Swan της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη και το A Drowning Man του Mahdi Fleifel. Στις τελευταίες της παραγωγές συγκαταλέγονται το Animal της Σοφίας Εξάρχου, το οποίο βραβεύτηκε με το Λεοπάρδαλη καλύτερης ερμηνείας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2023 και τον Χρυσό Αλέξανδρο για την καλύτερη ταινία στο Θεσσαλονίκη το 2023, και το Arcadia του Γιώργου Ζωή, το οποίο έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα Encounters της Μπερλινάλε το 2024. Συνεισφέρει ως εμπειρογνώμονας σε ζητήματα παραγωγής και συμπαραγωγής σε διάφορα εργαστήρια και εκδηλώσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Είναι μέλος των δικτύων παραγωγών EAVE και ACE καθώς και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών.

 

Αλίσα Κοβαλένκο
H Αλίσα Κοβαλένκο είναι βραβευμένη Ουκρανή σκηνοθέτιδα και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μεγάλωσε στην Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία και σπούδασε Κινηματογράφο στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Karpenko-Kary του Κιέβου και στη Σχολή Wajda της Βαρσοβίας. Το πρώτο ντοκιμαντέρ της Αλίσα με τίτλο Alisa in Warland, το προσωπικό της ημερολόγιο κατά τη διάρκεια της επανάστασης και του πολέμου στην Ουκρανία, έκανε την πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) το 2015. Το ντοκιμαντέρ Home Games, ένα κοινωνικό παραμύθι για μια νεαρή Ουκρανή ποδοσφαιρίστρια, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Σέφιλντ το 2018 και επιλέχθηκε για να προβληθεί ξανά στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (στο τμήμα Best of Fests). Αποτέλεσε το πρώτο ουκρανικό δημιουργικό ντοκιμαντέρ που αγοράστηκε από το Netflix. Το 2019, ξεκίνησε το γύρισμα για το ντοκιμαντέρ Δεν θα σβήσουμε, μια εφηβική περιπέτεια που διαδραματίζεται στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Ντονμπάς. Τον Φεβρουάριο του 2022, όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εντάχθηκε σε μια εθελοντική στρατιωτική μονάδα συνεργαζόμενη με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Η Αλίσα πολέμησε στα χαρακώματα της πρώτης γραμμής του μετώπου για μήνες, προτού επιστρέψει για να ολοκληρώσει την ταινία της. Το ντοκιμαντέρ Δεν θα σβήσουμε έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Μπερλινάλε το 2023 και ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Berlinale Documentary. Η ταινία απέσπασε 15 διεθνή βραβεία και το βραβείο Καλύτερου Ουκρανικού Ντοκιμαντέρ 2023 της Ουκρανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επίσης, επιλέχθηκε για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2023. Η παγκόσμια πρεμιέρα του πιο πρόσφατου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Αλίσα, με τίτλο Girl Away from Home, σε συν-σκηνοθεσία με τον Σάιμον Λέρεν Βίλμοντ, έλαβε χώρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ το 2023.

 

Τζανλούκα Ματαρέζε
O Τζανλούκα Ματαρέζε (1980) γεννήθηκε στο Τορίνο και μετακόμισε στο Παρίσι το 2002 για να σπουδάσει θέατρο και κινηματογράφο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Κριτικής του Βορειοαμερικανικού Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου του Τορίνο και του Πανεπιστημίου Paris VIII, καθώς και από τη Διεθνή Σχολή Θεάτρου Jacques Lecoq του Παρισιού. Το 2008 άρχισε να εργάζεται στη γαλλική τηλεόραση ως σεναριογράφος και σκηνοθέτρια σε μια κωμική σειρά του τηλεοπτικού δικτύου μετάδοσης OCS μέχρι το 2012. Έπειτα, συνέχισε ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός εκπομπών στον τομέα της ψυχαγωγίας για περισσότερα από 25 προγράμματα και για όλα τα γαλλικά δίκτυα. Το 2019, το ντοκιμαντέρ του, με τίτλο Σε τιμή κόστους (Rossofuoco Films, Agat Films, France Télévisions) κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ιταλικού Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο. Η ταινία του Το τελευταίο κεφάλαιο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας Διεθνούς Εβδομάδας Κριτικών Κινηματογράφου της Βενετίας, αποσπώντας το βραβείο του Queer Λέοντα. Η πιο πρόσφατη ταινία του, με τίτλο Fashion Babylon (Bellota Films & France Télévisions) έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κοπεγχάγης, στο Φεστιβάλ Hot Docs του Καναδά, καθώς και σε περισσότερα από 20 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Έχει προβληθεί σε 10 χώρες. Η ταινία του για το 2023, L’Expérience Zola, παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Giornate degli Autori στο περασμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.