ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο

ΜΕΤΑΧΑ ακούγοντας το χρόνο

«Η συμβίωση με τον καρκίνο είναι μια συγκλονιστική εμπειρία αυτογνωσίας σ’ ένα υποθηκευμένο μέλλον. Ένα μοναδικό σημείο ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. Ο καρκινοπαθής πορεύεται μεταξύ μιας εσωτερικότητας, αυτογνωσίας, εγρήγορσης, εξαιρετικής ευαισθησίας και παράνοιας, βαδίζοντας προς τα πίσω με διεισδυτικό βλέμμα και οξύτατη προσοχή» (Ιωάννα Καρυστιάνη).Με αφετηρία τους γιατρούς και προσωπικό του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά που πάσχουν οι ίδιοι από καρκίνο, παρακολουθούμε αυτήν τη ξεχωριστή ομάδα ασθενών καθώς συνεχίζουν να εργάζονται στο νοσοκομείο. Από το σοκ της πρώτης φοράς που το ακούει κάποιος, έως την εμπειρία του «...έμαθα να ακούω τον χρόνο», ο καρκίνος από απειλή θανάτου γίνεται δάσκαλος ζωής γι’ αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο προσθέτοντας χρόνια στη ζωή τους, αλλά και προσθέτοντας Ζωή στα χρόνια τους.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης
Σενάριο: Σταύρος Ψυλλάκης (βασισμένο στην ιδέα του Νίκου Καρβούνη)
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Πάλμας
Μοντάζ: Σπύρος Κόκκας
Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας
Παραγωγοί: Σταύρος Ψυλλάκης
Συμπαραγωγή: ΕΡΤ, ΕΚΚ
Φορμάτ: DCP
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2012
Διάρκεια: 87'
Επικοινωνία: Σταύρος Ψυλλάκης (stavrospsill@gmail.com)
Βραβεία/Διακρίσεις: 2ο βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους (διαγωνιστικό πρόγραμμα) – 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2012

Σταύρος Ψυλλάκης

Ο Σταύρος Ψυλλάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1954. Είναι σκηνοθέτης και παραγωγός ανθρωποκεντρικών ντοκιμαντέρ, τα οποία συνήθως εστιάζουν σε οριακές καταστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Αρχικά, σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ μετά στη σχολή Σκηνοθεσίας Ε. Χατζίκου στην Αθήνα. Με υποτροφία του γαλλικού κράτους συνέχισε τις σπουδές του  στο Ανθρωπολογικό Ντοκιμαντέρ στα Ateliers VARAN στο Παρίσι. Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σπουδαιότερο το 1ο Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2010 για το ντοκιμαντέρ Άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) και της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ), ενώ έχει εργαστεί σε ταινίες των Λάκη Παπαστάθη, Δήμου Θέου, Σταύρου Τορνέ. Από την πλούσια φιλμογραφία του, με περισσότερα από 40 έργα ξεχωρίζουν οι ταινίες: Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν, ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο, Ολυμπία, Μικρές ιστορίες Ρομά, Το μέσα φως, καθώς και η τριλογία ΩΔΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ, η οποία περιλαμβάνει τις ταινίες ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη, Οφειλή και ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ η μνήμη του τόπου.

Φιλμογραφία

2000 Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν
2009 Άλλος δρόμος δεν υπήρχε
2011 Μυλωνογιάννη 120, Χανιά (TV)
2012 ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο
2013 Το δίλημμα (TV)
2014 Μικρές ιστορίες Ρομά
2015 Ολυμπία (μμ)
2015 Το μέσα φως
2019 ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη
2020 Η φωτογραφία μου (μμ)
2021 Οφειλή
2022 ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – Η μνήμη του τόπου