25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

2-12 Μαρτίου 2023

Στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιήθηκε κάτω από τη βαριά σκιά του δυστυχήματος στα Τέμπη, τα ντοκιμαντέρ μάς προσέφεραν καταφύγιο και επιχείρησαν να μας δώσουν μια νότα ελπίδας. Οι θεατές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα επείγοντα κοινωνικά θέματα που ανέδειξαν τα έργα και συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις με τους δημιουργούς. Συνολικά 55.400 άτομα παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις και δράσεις της Αγοράς. Σε σχέση με πέρυσι, σημειώθηκε αύξηση 11,2% στην προσέλευση, πλησιάζοντας τα προ πανδημίας επίπεδα.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος», που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 12.000€, κερδίζει το ντοκιμαντέρ:

Κάτω από τον ουρανό της Δαμασκού των Χέμπα Χαλέντ, Ταλάλ Ντερκί και Αλί Γουαζί

Σκεπτικό της επιτροπής:

«Μέσα από τη δύναμη της καλλιτεχνικής δημιουργίας το Κάτω από τον ουρανό της Δαμασκού περιγράφει με ακρίβεια τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των μεγαλύτερων προβλημάτων της ανθρωπότητας: η βαθιά ριζωμένη έμφυλη βία και πατριαρχική καταπίεση».

 

Ο Αργυρός Αλέξανδρος που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€, κερδίζει το ντοκιμαντέρ:

Τι δεν είμαι της Τούντε Σκόβραν

Σκεπτικό της επιτροπής:

«Το Τι δεν είμαι είναι ένα ντοκιμαντέρ που επανακαθορίζει με τρόπο θαρραλέο τη σημασία του να γεννιέσαι θηλυκό ή αρσενικό, μέσα από ένα έντονα συναισθηματικό και επιδραστικό κινηματογραφικό ταξίδι».

  

Τα βραβεία του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Τα Βραβεία Αγοράς Ντοκιμαντέρ στο 25ο ΔΦΝΘ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ