Εφαρμογή e21

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανατρέχει στα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη και αναβιώνει τις μάχες στις οποίες έλαβε μέρος μέσα από την εφαρμογή e21 προσφέροντας μια πρωτοφανή εμπειρία σε όποιον θέλει να ζήσει την εποχή εκείνη στο σήμερα. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να μεταφέρει την ατμόσφαιρα της Επανάστασης του 1821 στο «τώρα» του πολιτισμού, της τέχνης και της τεχνολογίας.

Έναυσμα για την πρωτοβουλία αυτή υπήρξε η διαχρονική και ανεξάντλητη δύναμη των Απομνημονευμάτων του Ιωάννη Μακρυγιάννη. Ο ίδιος ο Μακρυγιάννης ανέθεσε στους λαϊκούς ζωγράφους Παναγιώτη και Δημήτρη Ζωγράφο να απεικονίσουν σκηνές από μάχες και γεγονότα της Επανάστασης, όπως τα θυμόταν και τα κατέγραψε στα Απομνημονεύματά του. Το αποτέλεσμα αυτής της εικαστικής καταγραφής είναι 24 πίνακες, από το χέρι των Παναγιώτη και Δημητρίου Ζωγράφου, οι οποίοι εξιστορούν με τρόπο συναρπαστικό επεισόδια από την Επανάσταση του 1821. Οι πίνακες συνοδεύονται από αναλυτικά υπομνήματα, μέσα από τα οποία ο Μακρυγιάννης αφηγείται, σχολιάζει και αναδεικνύει άγνωστες πτυχές και συμβάντα.

Το Φεστιβάλ μετέτρεψε τους 24 πίνακες σε 3D, τούς έδωσε κίνηση και ανέδειξε υπέροχες λεπτομέρειες που ίσως δεν είναι ορατές με την πρώτη ματιά. Τα τρισδιάστατα αυτά έργα είναι το πρώτο υλικό για την εφαρμογή e21. Αυτή τη στιγμή μπορείτε να περιηγηθείτε σε οκτώ πίνακες ενώ, σταδιακά, θα αναπτυχθούν και οι 24 σε AR.

Ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή όπου επιθυμεί και να πληροφορηθεί για την ιστορία του Μακρυγιάννη, τα Απομνημονεύματά του, την εικονογράφησή τους, αλλά και τις 80 αληθινές τοποθεσίες των μαχών οι οποίες απεικονίζονται στα έργα, από την Ακρόπολη και το Χάνι της Γραβιάς μέχρι το Μεσολόγγι, την Άρτα, τη Σάμο, την Κρήτη, το Ναυαρίνο, την Τρίπολη, το Καρπενήσι, το Φάληρο, τη Θήβα, την Ύδρα, τις Σπέτσες κ.α.

Μέσα από την οθόνη του κινητού ή του τάμπλετ, και με τη δύναμη της επαυξημένης πραγματικότητας, μπορεί ο χρήστης να περιηγηθεί σε κάθε έναν από τους πίνακες και να ζήσει τις μάχες, στις αληθινές τοποθεσίες των ιστορικών γεγονότων, αλλά και όπου κι αν βρίσκεται, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας δεν έχει γεωγραφικό περιορισμό, ωστόσο αν βρεθεί κανείς στις ιστορικές τοποθεσίες, θα βιώσει μια συναρπαστική εμπειρία.

Παράλληλα, μπορεί ο χρήστης με τα ακουστικά του να ακούει αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, τα οποία διαβάζουν δέκα έλληνες ηθοποιοί της νεότερης γενιάς.

«Στην εποχή μας η τεχνολογία εκμηδενίζει τις αποστάσεις, ζωντανεύει την Ιστορία μπροστά στα μάτια μας και μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στον ιστορικό χωροχρόνο» επισημαίνει η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό. Τα έργα των Π. και Δ. Ζωγράφου «είναι πρώιμα graphic novel ή ντοκιμαντέρ φτιαγμένα στον καμβά, πενήντα εννιά χρόνια πριν από την εφεύρεση του κινηματογράφου» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ επεξεργάζεται και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές όλων των βαθμίδων να έρθουν σε επαφή με Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και την τρισδιάσταση εμπειρία των έργων που τα συνοδεύουν.

Τη δράση έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει τεχνικά ο Μπάμπης Βενετόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.  

Τα ζωγραφικά έργα για τις ανάγκες της εφαρμογής παραχώρησε στο Φεστιβάλ η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

Οι πίνακες των Π. και Δ. Ζωγράφου

 

Οι δέκα έλληνες ηθοποιοί που διαβάζουν αποσπάσματα από τα  Απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη είναι οι: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Παύλος Ιορδανόπουλος, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης, Τζωρτζίνα Λιώση, Κώστας Νικούλι, Ναταλία Σουιφτ και Μιχάλης Συριόπουλος. Οι ηθοποιοί δούλεψαν με την καθοδήγηση της ηθοποιού και σεναριογράφου Γιούλας Μπούνταλη.

Οι ηθοποιοί

 

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

 

Δείτε εδώ το making of της δημιουργίας της εφαρμογής e21 

 

Οι συντελεστές της εφαρμογής e21

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ο σημαντικότερος κινηματογραφικός θεσμός της χώρας, ιδρύθηκε το 1960 και συνδέεται με τον πρωτοποριακό κινηματογράφο και τα ρεύματα που αλλάζουν το οπτικοακουστικό τοπίο παγκοσμίως. Ο οργανισμός διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ η ετήσια δραστηριότητά του περιλαμβάνει το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, τη λειτουργία τεσσάρων κινηματογραφικών αιθουσών με προβολές και αφιερώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το Φεστιβάλ είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και  Αθλητισμού. Φέτος, το Φεστιβάλ γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αξιοποιώντας τα εργαλεία του σύγχρονου οπτικοακουστικού φάσματος: τον κινηματογράφο, την τέχνη, την τεχνολογία και την σύζευξή τους μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας.

 

Συντελεστές της εφαρμογής

«e-21: Εικονικό ταξίδι στις μάχες του 1821» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 

Καλλιτεχνική Επιμέλεια Ορέστης Ανδρεαδάκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μπάμπης Βενετόπουλος

 

Γενικός Συντονισμός Νίκος Ζαχαριάδης
Συντονισμός Θάνος Σταυρόπουλος, Νατάσσα Πανδή
Παραγωγή Minotaur Digital Arts
Διευθυντής Παραγωγής Θοδωρής Ακριτίδης
Τεχνικός Διευθυντής Γιώργος Βενετόπουλος
Καλλιτεχνική Επιμέλεια Εφαρμογής Γιάννης Καρλόπουλος, Βιργινία Χριστάκου

 

Τμήμα Τρισδιάστατης Μοντελοποίησης και Κίνησης
Υπεύθυνος Μοντελοποίησης και Κίνησης Μπάμπης Βενετόπουλος
Επικεφαλής Καλλιτέχνης Μοντελοποίησης και Κίνησης Κωνσταντίνος Ανδριάς
Καλλιτεχνική Επιμέλεια Υφών και Σκίασης Γιάννης Βογιατζόπουλος
Καλλιτέχνης Μοντελοποίησης και Κίνησης Λευτέρης Ταστσόγλου
Καλλιτέχνης Μοντελοποίησης Βάσω Αντώνογλου
Πρόσθετη Μοντελοποίηση Γιώργος Δρόσος
Πρόσθετη Μοντελοποίηση Ρήγας Κούγκολος
Πρόσθετη Μοντελοποίηση Δημήτρης Μαθιός

 

Τμήμα Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Εφαρμογής
Υπεύθυνος Ανάπτυξης Εφαρμογής και Προγραμματισμού Γιώργος Βενετόπουλος
Ανάπτυξη και Σχεδίαση Εφαρμογής Νατάσα Χατζηαγγελή
Σχεδιαστής Εφαρμογής Γιάννης Βογιατζόπουλος
Sound Design Λευτέρης Γιαννόπουλος
Γλωσσική Επιμέλεια Κώστας Κωνσταντίνου

 

Αναγνώσεις των Απομνημονευμάτων
Ερμηνεία Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Παύλος Ιορδανόπουλος, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης, Τζωρτζίνα Λιώση, Κώστας Νικούλι, Ναταλία Σουίφτ, Μιχάλης Συριόπουλος
Διδασκαλία Ηθοποιών Γιούλα Μπούνταλη
Μετάφραση Κειμένων Θάνος Σταυρόπουλος

 

Ευχαριστούμε τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα για την άδεια χρήσης 24 πινάκων του Δ. Ζωγράφου. Ο σχολιασμός των έργων του Παναγιώτη Ζωγράφου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο Ιωάννης Μακρυγιάννης. Ζωντανή έκφραση (εκδ. Καπόν) από την αρχαιολόγο-ιστορικό δρ. Μαρία Παπαδάκη και την ιστορικό Άννα Τσοκανή, με την επιμέλεια της δρ. Μαρίας Γεωργοπούλου, Διευθύντριας της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

 

© Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,
Εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Πλατεία Αριστοτέλους 10, 546 23 Θεσσαλονίκη
/ Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7, 117 42 Αθήνα
Υπεύθυνη σύμφωνα με τον Νόμο
η διευθύντρια του φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό