Ειδική έκδοση

Ο φετινός Α-Κατάλογος του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένος στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για μία ξεχωριστή, ειδική έκδοση 344 σελίδων της σειράς των ΑΚαταλόγων του Φεστιβάλ, η οποία με πλούσια εικονογράφηση εξετάζει ζητήματα όπως η συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας, το συλλογικό τραύμα και η μνήμη, μέσα από τη σχέση του κινούμενου λόγου με την εικόνα.

Η πρώτη ενότητα της έκδοσης περιλαμβάνει άρθρα που γράφτηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάπτυξη της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας e21 και μελετούν το έργο του Μακρυγιάννη και των Π. και Δ. Ζωγράφου, ως ένα δείγμα «πρώιμων graphic novel ή ντοκιμαντέρ». Με κείμενά τους συμβάλλουν οι: Ορέστης Ανδρεαδάκης (Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος (Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας και πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Μπάμπης Βενετόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ και art director της εφαρμογής e21) και Γκέλυ Μαδεμλή (συντονισμός εκδόσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).

Η δεύτερη ενότητα συνομιλεί με τις αφηγήσεις του Η πόλη και η πόλη. Γράφουν οι: Ορέστης Ανδρεαδάκης, Χρήστος Πασσαλής –σε μια συνομιλία με τον ηθοποιό και μουσικό Λεονάρδο Μπατή, εγγονό του επιζώντα του Ολοκαυτώματος Λέοντα Μπατή–, Γιώργος Αντωνίου (Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του ΑΠΘ, Έδρα Εβραϊκών Σπουδών), Λέων Α. Ναρ (Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια). Η ενότητα περιλαμβάνει κι ένα ιδιότυπο κείμενο του Σύλλα Τζουμέρκα.

Στην τρίτη ενότητα, το Φεστιβάλ επιχειρεί για πρώτη φορά να καταγράψει όλες τις ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης που αναπαριστούν (άμεσα ή έμμεσα) την θεματολογία του 1821. H καταγραφή των ταινιών μυθοπλασίας για τον Αγώνα εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., υπό την επιστημονική επιμέλεια του δρ. Παρασκευά Μουρατίδη, ο οποίος συμβάλλει και με κείμενό του στην έκδοση. Η ενότητα περιλαμβάνει και κείμενο από την Ούρσουλα-Ελένη Κασσαβέτη (ιστορικό του κινηματογράφου). Η έρευνα για την καταγραφή των ντοκιμαντέρ για το 1821 έγινε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου των αφιερωμάτων του Φεστιβάλ Δημήτρη Κερκινού και με τη βοήθεια του μεταφραστή και δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδημητρίου.

Η δίγλωσση έκδοση, την οποία σχεδίασαν οι Karlopoulos&Associates θα είναι διαθέσιμη στο e-shop του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη.