52ο ΦΚΘ: Τα βραβεία

52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
4-13 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 52ου ΦΚΘ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους:

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής:

• Λόρενς Κάρντις / Laurence Kardish, Ανώτερος Επιμελητής Κινηματογράφου του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ)

Μέλη της Κριτικής Επιτροπής:

• Χισάμι Κουρόιβα / Hisami Kuroiwa, παραγωγός και αντιπρόσωπος πωλήσεων (ΗΠΑ)
• Σιτόρα Αλίεβα / Sitora Alieva, σκηνοθέτιδα, μοντέρ (Ρωσία)
• Φρεντερίκ Μπουαγιέ / Frederic Boyer, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Les Arcs (Γαλλία)
• Κωνσταντίνος Γιάνναρης, σκηνοθέτης (Ελλάδα)


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
• Βραβείο Καλύτερης ταινίας-Χρυσός Αλέξανδρος (20.000 ευρώ) απονέμεται στην ταινία:
ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΣΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ / TWILIGHT PORTRAIT της Αγγελίνα Νικόνοβα / Angelina Nikonova, Ρωσία, 2011
• Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος (10.000 ευρώ) απονέμεται στην ταινία:
ΟΓΔΟΝΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ / EIGHTY LETTERS του Βάτσλαβ Κάντρινκα / Vaclav Kadrnka, Τσεχία, 2011
• Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος (5.000 ευρώ) απονέμεται στην ταινία:
ΠΟΡΦΙΡΙΟ / PORFIRIO του Αλεχάντρο Λάντες / Alejandro Landes, Κολομβία-Ισπανία-Ουρουγουάη-Αργεντινή-Γαλλία, 2011
• Βραβείο Σκηνοθεσίας στον:
Μαρκ Τζάκσον / Mark Jackson
Για την ταινία:
Χωρίς / Without, ΗΠΑ, 2011
• Βραβείο Σεναρίου στον:
Τζον Μακίλνταφ / John McIlduff
Για την ταινία:
Ιδού ο αμνός / Behold the Lamb, Μεγ. Βρετανία, 2011

• Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην:
Στεφανία Γουλιώτη
για την ερμηνεία της στην ταινία:
J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, Ελλάδα-Πορτογαλία-Τουρκία-ΠΓΔΜ-Ολλανδία, 2011
• Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον:
Βόταν Βίλκε Μέρινγκ / Wotan Wilke Moehring
για την ερμηνεία του στην ταινία:
Η ΦΩΤΙΑ / THE FIRE της Μπριγκίτε Μαρία Μπέρτελε / Brigitte Maria Bertele, Γερμανία, 2011

• Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στους:

Ρονίτ Ελκαμπέτς / Ronit Elkabetz, Μάικλ Μοσόνοφ / Michael Moshonov και Γιόαβ Ρότμαν / Yoav Rotman, πρωταγωνιστές της ταινίας Η ΠΛΗΜΜΥΡΑ / THE FLOOD του Γκι Νατίβ / Guy Nattiv, Ισραήλ-Καναδάς-Γερμανία-Γαλλία, 2010.

Το σκεπτικό της απονομής του συγκεκριμένου βραβείου είναι το εξής: «Το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονέμεται στους πρωταγωνιστές του ισραηλινού δράματος Η πλημμύρα / The flood, οι οποίοι χάρη στη δυνατή, παθιασμένη και συμπαγή ερμηνεία τους, αναδεικνύουν την αφήγηση και κάνουν την ταινία αληθινή και βαθιά συγκινητική.

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Τερέζα Μπρντέκοβα / Tereza Brdeckova (Τσεχία) Πρόεδρος, Φατίχ Οζγκουβέν / Fatih Ozguven (Τουρκία), Φριτς ντε Γιονγκ/ Fritz de Jong (Ολλανδία), Ιουλία Κομιάκοβα/ Julia Khomiakova (Ρωσία), Νέστορας Πουλάκος (Ελλάδα)

Απονέμει τα εξής βραβεία:

Για το Eπίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:
ΟΓΔΟΝΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ / EIGHTY LETTERS του Βάτσλαβ Κάντρινκα / Vaclav Kadrnka, Τσεχία, 2011
Για Ελληνική Ταινία στην ταινία:

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, του Γιώργου Γκικαπέππα, Ελλάδα, 2011.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες:

Το ειδικό αυτό βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 7.500 ευρώ, απονέμεται στην ταινία ΡΩΜΑΙΟΣ ΕΝΤΕΚΑ / ROMEO ELEVEN, του Ιβάν Γκρμπόβιτς / Ivan Grbovic.


BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

Η ΠΛΗΜΜΥΡΑ / THE FLOOD του Γκι Νατίβ / Guy Nattiv, Ισραήλ-Καναδάς-Γερμανία-Γαλλία, 2010.

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΣΟΥΠΕΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γιώργου Παπαϊωάννου, Ελλάδα, 2011

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

Ο ΕΧΘΡΟΣ / THE ENEMY του Ντέζαν Ζέτσεβιτς / Dejan Zecevic, Σερβία-Βοσνία Ερζεγοβίνη-Κροατία-Ουγγαρία, 2011

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΤΥΡΑΝΝΟΣΑΥΡΟΣ / TYRANNOSAUR του Πάντυ Κόνσινταϊν / Paddy Considine, Μεγ. Βρετανία, 2011


ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει φέτος τα εξής βραβεία:

Καλύτερης ταινίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος στην ταινία:
ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΣΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ / TWILIGHT PORTRAIT της Αγγελίνα Νικόνοβα / Angelina Nikonova, Ρωσία, 2011

Καλύτερης ταινίας του ελληνικού προγράμματος στην ταινία:
Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, του Γιώργου Γκικαπέππα, Ελλάδα, 2011


ΒΡΑΒΕΙΑ 7ΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS
Η κριτική επιτροπή του 7ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, η οποία αποτελείται από τους Roberto Olla (executive director του Eurimages, Γαλλία), Guillaume De Seille (παραγωγός, Arizona Films, Γαλλία) και Γιώργο Τσουργιάννη (παραγωγός, Horsefly Production, Ελλάδα), απένειμε το βραβείο του Crossroads στο κινηματογραφικό σχέδιο Virus, σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή και παραγωγή Μαρίας Τσίγκα - Αργοναύτες Α.Ε, Ελλάδα. Η ελληνική εταιρεία post-production 2|35 Inc προσφέρει στο Virus το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο), το Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών χορηγεί διαπίστευση στον βραβευμένο παραγωγό προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producer’s Network 2012, ενώ η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film θα παρακολουθήσει την ανάπτυξη του κινηματογραφικού σχεδίου Virus για τους επόμενους 6 μήνες.
Για πρώτη χρονιά απένειμε βραβείο στο πλαίσιο του Crossroads, το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC). Το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 7000 ευρώ, απέσπασε το κινηματογραφικό σχέδιο The couch, σε σκηνοθεσία Duccio Chiarini και παραγωγή Fabrizio Mosca (Acaba Produzioni, Ιταλία). Επιπλέον, το The couch επιλέχθηκε από το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφια (Βουλγαρία) για να παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωση, τον Μάρτιο 2012.
Το κινηματογραφικό σχέδιο Hole in the Wall, σε σκηνοθεσία Hadar Morag και παραγωγή Elie Meirovotz, EZ FILMS (Ισραήλ / Γαλλία) κέρδισε την υποτροφία για περαιτέρω ανάπτυξη σεναρίου, την οποία προσέφερε ως βραβείο το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI Script 2 Film Workshops, που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ).


ΒΡΑΒΕΙΟ WORKS IN PROGRESS
Η κριτική επιτροπή του τμήματος Works in Progress αποτελείται από τους Nikolaj Nikitin (εκπρόσωπος του Φεστιβάλ Βερολίνου και του Palic European Film Festival Γερμανία/Σερβία), Olimpia Pont Chafer (Sales Agent - Coproduction Office, Γαλλία/Γερμανία) και Ζήνο Παναγιωτίδη (Διανομέας – Rosebud, Ελλάδα) απένειμε το βραβείο στην ταινία When I Saw You, σε σκηνοθεσία Annemarie Jacir και παραγωγή Ossama Bawardi και Rami Yasin (Philistine Films – Ιορδανία/ Παλαιστίνη). Η ταινία είχε πάρει μέρος το 2008 στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads. Για δεύτερη χρονιά, οι εταιρείες Graal και Kodak Cinelabs Greece προσέφεραν το βραβείο του τμήματος Works in Progress, το οποίο συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών και υλικών. Ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Beyond the Hill, σε σκηνοθεσία Emin Alper και παραγωγή των Enis Kostepen και Seyfi Teoman, Bulut Films, Τουρκία. Η ταινία Beyond the Hill συμμετείχε στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads το 2010.

Να σημειωθεί ότι το τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες, το αφιέρωμα στον Ούλριχ Ζάιντλ, οι Ειδικές Προβολές, η έκθεση του Σπύρου Στάβερη και η Αγορά του 52ου Φεστιβάλ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.