54ο ΦΚΘ: Βραβεία Αγοράς

54ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
1-10 Νοεμβρίου 2013
 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ 

Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, έπεσε η αυλαία της Αγοράς του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013 στο ξενοδοχείο Electra Palace, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 9ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και των Works in Progress, στο πλαίσιο του 54ου ΦΚΘ.
 
Στον χαιρετισμό της, η υπεύθυνη οργάνωσης της Αγοράς Marie-Pierre Macia, επεσήμανε: «Σας ευχαριστούμε για την άριστη συνεργασία και τα όμορφα πρότζεκτ. Ευχαριστούμε επίσης τους δημιουργούς για το θάρρος τους. Ήταν προνόμιο να είμαστε μέρος αυτής της κοινότητας. Αναζητούσαμε την πρωτοτυπία, το διαφορετικό και όσες δυσκολίες αντιμετώπισε ένα σχέδιο για να φτάσει σε εμάς. Θέλουμε να κάνουμε το ταξίδι αυτών των κινηματογραφικών σχεδίων πιο εύκολο. Είμαστε ενθουσιασμένοι με όλους σας».
 
Φέτος, στο 9ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads συμμετείχαν 16 κινηματογραφικά σχέδια. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Alesia Weston (πρώην στέλεχος του Sundance Film Institute), Peter Carlton (Warp Films – παραγωγός, Αγγλία) και Αμάντα Λιβανού (Beben Films – παραγωγός, Ελλάδα), απένειμε το βραβείο του Crossroads στο κινηματογραφικό σχέδιο The Sea and Its Waves σε σκηνοθεσία Liana Kassir & Renaud Pachot (παραγωγή: Mathieu Mullier, Kafard Films, συμπαραγωγή Abla Khoury, Ginger Beirut Production, Λίβανος – Γαλλία). Η ελληνική εταιρία post production 2|35 προσφέρει στο The Sea and Its Waves το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο), ενώ το Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών χορηγεί διαπίστευση στον παραγωγό του βραβευμένου σχεδίου προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producer’s Network 2014.
 
Για τρίτη χρονιά απένειμε βραβείο στο πλαίσιο του Crossroads το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και  Κινούμενης Εικόνας (CNC), ο γαλλικός δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της οικονομίας του κινηματογράφου στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου, απέσπασε το κινηματογραφικό σχέδιο A History of Women σε σκηνοθεσία Ulku Oktay και παραγωγή Onur Unlu, Sebnem Vitrinel (Eflatun Film, Τουρκία). Επίσης, το CNC απένειμε Ειδική Μνεία στο κινηματογραφικό σχέδιο Ο απόστρατος σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή και παραγωγή Φαίδρας Βόκαλη (Marni Films, Ελλάδα).
 
Το κινηματογραφικό σχέδιο The Satellites σε σκηνοθεσία Nenad Mikalacki και παραγωγή Pascaline Saillant (25 Films, Γαλλία-Σερβία) κέρδισε την υποτροφία για περαιτέρω ανάπτυξη σεναρίου που προσέφερε ως βραβείο το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI Script 2 Film Workshops, το οποίο διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ).
 
Όσον αφορά στο τμήμα Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ, φέτος συμμετείχαν 12 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Olivier Heitz (εταιρία πωλήσεων MK2, Γαλλία) Matthieu Darras (Φεστιβάλ Κινηματογράφου San Sebastian, Ισπανία) και Κωνσταντίνα Βονόρτα (Graal, παραγωγός, Ελλάδα) απένειμε το βραβείο στην ταινία Next To Her σε σκηνοθεσία Asaf Korman και παραγωγή Haim, Mecklberg & Estee Yacov – Mecklberg (2-Team Productions, Ισραήλ). Για τέταρτη χρονιά η εταιρία Graal προσέφερε το βραβείο του τμήματος Works in Progress, το οποίο συνίσταται σε υπηρεσίες και υλικά σε post-production αξίας έως 70.000 ευρώ.
 
 
Η Αγορά χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 54ου Φεστιβάλ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.