Συνέντευξη Margaret Smilow

MARGARET SMILOW:  ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Μargaret Smilow άφησε για μια μέρα το φορτωμένο πρόγραμμά της στην Αμερική μόνο για μία ημέρα και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 4 Μαρτίου, στο Ολύμπιον RENAULT στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος στο έργο της στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Ο διευθυντής του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Δημήτρης Εϊπίδης, παρουσίασε την Μargaret Smilow, λέγοντας ότι «έχει στο ενεργητικό της σημαντικότατο έργο και, παρά το πολύ φορτωμένο πρόγραμμά της αυτό τον καιρό, ήρθε στη Θεσσαλονίκη μόνο για μία ημέρα θέλοντας να βρεθεί κοντά μας».

Η Smilow δουλεύει για την αμερικανική εκπαιδευτική τηλεόραση για την οποία δήλωσε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα και να μην ακολουθούμε την ομοιομορφία που πολλές φορές επιβάλλεται από τον προϋπολογισμό και την μικρή αγορά εκμετάλλευσης των ταινιώνΤο PBS, πάντως, στηρίζει τους νέους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές και παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον το φεστιβάλ του Σαντάνς, στο οποίο προβάλλει και δικές του παραγωγές».

»Για τις παραγωγές μας παίρνουμε το 1/3 των χρημάτων από την κυβέρνηση και καταφεύγουμε σε συμπαραγωγές ή ζητάμε τη συνεργασία διαφόρων ιδρυμάτων, όπως για παράδειγμα το Ίδρυμα Επιστημών, των οποίων την ταυτότητα φυσικά και προβάλλουμε μέσα από την εκάστοτε δουλειά μας».

Η Smilow δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη για το ήχο και την εικόνα όταν χρησιμοποιείται τέτοια κάμερα. Αναφορικά με την ταινία της Κουροσάβα, η οποία προβάλλεται στο ειδικό αφιέρωμα, είπε ότι «αποτελεί έργο ζωής για μένα. Είναι η καλύτερη εμπειρία μου από το χώρο της παραγωγής. Όσο για τον Κουροσάβα πιστεύω ότι ήταν ο πιο διάσημος Ιάπωνας εκτός Ιαπωνίας. Στις περισσότερες ταινίες μου έκανα αυτό που ήθελα να κάνω και θαύμαζα τη δουλειά των σκηνοθετών με τους οποίους δούλεψα. Αγαπώ ιδιαίτερα τη μουσική, γιατί διευκολύνει την επικοινωνία μου με όλο τον κόσμο και με φέρνει πιο κοντά στο κοινό».

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου η Smilow ευχαρίστησε τον Δημήτρη Εϊπίδη και δήλωσε ότι χάρηκε πολύ που εκείνος εκτίμησε το έργο της, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν είναι κινηματογραφίστρια, αλλά παραγωγός.