AGORA Talks: 1-5 Νοεμβρίου

 

 

 

 

Το Φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, παρουσιάζοντας μια πλούσια σειρά από καίριες συζητήσεις που απευθύνονται σε επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα. Στόχος των AGORA Talks είναι να ενημερώσουν για τις νέες τάσεις στο πεδίο της κινηματογραφικής παραγωγής, να προσφέρουν νέες οπτικές και να ανοίξουν δρόμους για μελλοντικές συνεργασίες στον χώρο της κινηματογραφίας και των οπτικοακουστικών τεχνών.

Τα AGORA Talks θα φιλοξενηθούν στην Κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κουντουριώτου 17, 54625) και γίνονται σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ, 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

12.00 - 13.30 Case study: Η Μεγάλη Χίμαιρα, μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή σειράς στην πράξη.

Με αφορμή τη νέα δραματική σειρά Η Μεγάλη Χίμαιρα, συζητάμε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της χρηματοδότησης συμπαραγωγών, την ανταλλαγή πόρων και τεχνογνωσίας, καθώς και για τις πολυπλοκότητες των διεθνών συνεργασιών.

Θα μιλήσουν οι:
Pier Giorgio Bellocchio, Παραγωγός - Mompracem
Στέλιος Κοτιώνης, Παραγωγός - Foss Productions
Ferdinand Dohna
, Επικεφαλής Περιεχομένου και Συμπαραγωγών - Beta Film
Μαρία Κοζάκου, Γενική Διευθύντρια Προγράμματος - ΕΡΤ

Συντονισμός: Πόλυ Λυκούργου, Kριτικός κινηματογράφου - Flix.gr, Nova

 

ΚΥΡΙΑΚΗ, 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

15.30 - 16.30 Πνευματική Ιδιοκτησία (IP): Από πού προέρχονται οι ιδέες;

Στη συζήτηση αυτή, εξετάζουμε πώς οι ιδέες γεννιούνται, διαδίδονται και τελικά οδηγούν σε κοινωνικές αλλαγές. Από την παραγωγή της επιτυχημένης σειράς Adolescence έως τον αντίκτυπο της αφήγησης μεταξύ διαφορετικών μέσων, επαγγελματίες από τον χώρο του κινηματογράφου, των βιντεοπαιχνιδιών και των εκδόσεων αναστοχάζονται πώς η πνευματική ιδιοκτησία μπορεί να τροφοδοτήσει τον διάλογο, την πολιτισμική ανταλλαγή και νέους τρόπους σκέψης.

Θα μιλήσουν οι:
Alisha Hasan, Ιδρύτρια & Chief Innovation Officer - Helsinki Film Lab (Gaming and Transmedia Lab)
Niall Shamma, Παραγωγός - Warp Films
Niki Théron, Senior Manager σε διεθνή πρότζεκτ και ταινίες - Frankfurter Buchmesse GmbH
Maria Chiara Ventura, Υπεύθυνη Ανάπτυξης - Our Films
Συντονισμός: Ιωσηφίνα Γριβέα, Δημοσιογράφος, 24media.gr

 

17.00 - 18.30 Γρήγορη λύση ή μακροπρόθεσμη στρατηγική: Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μεταξύ κινηματογράφου και τηλεόρασης

Η συζήτηση αυτή έχει ως στόχο να διερευνήσει πώς οι πλατφόρμες streaming και οι τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να απομακρυνθούν από τα παλαιά επιχειρηματικά μοντέλα και να υιοθετήσουν τον ανεξάρτητο κινηματογράφο και την τηλεόραση ως σημαντικές, μακροπρόθεσμες επενδύσεις προς όφελος όλων.

Θα μιλήσουν οι:
Peter Carlton, Senior Executive Producer & Company Director - Warp Films
Μαρία Κοζάκου, Γενική Διευθύντρια Προγράμματος - Hellenic Broadcasting Corporation (ERT)
Υπατία Κλαδούχα, Senior Programme Executive - ALPHA TV
Διονύσης Σαμιώτης, Productions General Manager - Tanweer
Κώστας Σούσουλας, Chief Content Officer - MEGA TV
Φαίη Τσιτσιπή, Deputy Director Content Management - COSMOTE TV/ COSMOTE TELEKOM

Συντονισμός: Νικόλας Αλαβάνος, CEO - Filmiki Productions & Board Member - Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ)

Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ)

 

ΔΕΥΤΕΡΑ, 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

15:00 - 16:30 Οι χρηματοδότες ως συνεργάτες

Όταν οι κινηματογραφιστές ξεκινάνε την παραγωγή των ταινιών τους, ένα από τα πιο σημαντικά βήματα της διαδικασίας είναι να βρουν τους κατάλληλους συνεργάτες. Στη συζήτηση αυτή θα ακούσουμε έμπειρους χρηματοδότες που θα μιλήσουν για τις βέλτιστες πρακτικές και την προσέγγισή τους στη συνεργασία με κινηματογραφιστές.

Θα μιλήσουν οι:

Ali Khechen, Film Training Senior Manager / Qumra Industry Senior Manager - Doha Film Institute
Anthony Muir, Senior Executive - Film i Väst
Denitsa Yordanova, Επικεφαλής του UK Global Screen Fund and International Funds - British Film Institute

Συντονισμός: Caroline von Kühn Executive Director - Oxbelly

Σε συνεργασία με το OXBELLY

 

17:00 - 18:30 AGORA Bridge to the North: Ευκαιρίες Συμπαραγωγής με τη Φινλανδία

Το Bridge to the North καλωσορίζει τη Φινλανδία! Η πιο πρόσφατη συνεργασία της Αγοράς, φέρνει σε επαφή τον Νότο και τον Βορρά της Ευρώπης, καλωσορίζοντας κάθε χρόνο μια διαφορετική χώρα από τις περιοχές της Βαλτικής και των σκανδιναβικών χωρών. Αυτή η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να προωθήσει τις συμπαραγωγές, τις συνέργειες και τις πολιτιστικές ανταλλαγές που μπορούν να εμπλουτίσουν το παγκόσμιο κινηματογραφικό τοπίο.

Σε συνεργασία με το Finnish Film Foundation, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ελσίνκι, την Πρεσβεία της Φινλανδίας στην Αθήνα και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών

Θα μιλήσουν οι:
Petri Kemppinen
, Παραγωγός - Good Hand Production
Jaana Puskala, Head of International Department - Finnish Film Foundation
Μιχαήλ Τσαγκαράκης, Διευθυντής Μονάδας Επενδυτικών Προγραμμάτων - Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας

Συντονισμός: Ζωή Κανδύλα, Διευθύντρια Παραγωγής και Ανάπτυξης - Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας

 

ΤΡΙΤΗ, 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

15:00 - 16:30 Εναλλακτική χρηματοδότηση: Πώς να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες χρηματοδότησης των ανεξάρτητων ταινιών

Σε όλη την Ευρώπη, η αυξανόμενη πίεση στα δημόσια ταμεία ωθεί τους επαγγελματίες του ανεξάρτητου κινηματογράφου να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές χρηματοδότησης που μπορούν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν σε ένα ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον. Στη συζήτηση αυτή, θα διερευνήσουμε πώς οι παραγωγοί μπορούν να προσελκύσουν με πειστικό τρόπο επενδυτές και συνεργάτες για να υποστηρίξουν το όραμά τους.

Ομιλήτρια:
Juliane Schulze, Strategic creative economy expert

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο MIDPOINT

 

17:00 - 18:30 Καινοτομία. Συνεργασία. Αλλαγή: Πλάθοντας το μέλλον της κινηματογραφικής βιομηχανίας

Μιλάμε για τον κρίσιμο ρόλο των συνεργασιών με στόχο την ανάπτυξη της κινηματογραφικής παραγωγής εν μέσω της ταχείας τεχνολογικής εξέλιξης. Καθώς τα νέα εργαλεία επαναπροσδιορίζουν τις διαδικασίες παραγωγής, οι συνέργειες, η ομαδική εργασία και ο διεπιστημονικός διάλογος αποκτούν πρωταρχική σημασία.

Θα μιλήσουν οι:
Aleksi Hyvärinen, Παραγωγός - The Alchemist
Janine Jackowski, Παραγωγός - Komplizen Film GmbH
Συντονισμός: Γιώργος Τσούργιαννης, Παραγωγός - Horsefly

Σε συνεργασία με το ACE Producers

 

ΤΕΤΑΡΤΗ, 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

15:00 - 16:30 Κάντε το σωστά: Από την ιδέα μέχρι το φεστιβάλ

Οι δημιουργοί επενδύουν σημαντικό κεφάλαιο, χρόνο και προσπάθεια για να κάνουν τις ταινίες τους. Και μετά τι; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις δει το φεστιβαλικό κοινό; Ο κύκλος των φεστιβάλ είναι τεράστιος, περίπλοκος και μπορεί να είναι δαπανηρός. Μια συζήτηση για το ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για τις δημιουργικές ομάδες και την ταινία.

Θα μιλήσουν οι:
Arianne Buhl, Film Agent / Festival Strategist - The Right Ones
Tajana Kosor, Festivals & Acquisitions - Heretic
Dorota Lech, Film Curator -Toronto International Film Festival

Συντονισμός: Pauliina Ståhlberg, CEO - Helsinki International Film Festival - Love and Anarchy 

 

17:00 - 18:30 Εξυπνότερα σετ: Η τεχνολογία στην υπηρεσία μιας πιο πράσινης κινηματογραφικής βιομηχανίας

Συζητάμε για το πώς οι σύγχρονες τεχνολογίες, ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να προωθήσουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στην παραγωγή ταινιών. Καθώς η βιομηχανία αντιμετωπίζει αυξανόμενες κλιματικές προκλήσεις, η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει καινοτόμες λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και την ομαλότερη ροή εργασιών. 

Θα μιλήσουν οι:
Bassam Alasad, Παραγωγός, Διοργάνωση εκδηλώσεων, Climate Storytelling και Σύμβουλος Παραγωγής - Greener Screen
Έμμα Δοξιάδη, Filmmaker, Sustainability Coordinator - Everybodies
Γιώργος Χατζηβασιλείου PhD, Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος

Συντονισμός: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος