Η Δρ Τζέιν Γκούντολ στο Ολύμπιον

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε να δείτε τη συναρπαστική ζωή της Τζέιν Γκούντολ στο ντοκιμαντέρ «Τζέιν» του Μπρετ Μόργκεν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 18:00 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές και να γνωρίσετε την ίδια τη θρυλική επιστήμονα σε μια σπάνια εμφάνισή της, στην ομιλία της  «Λόγοι για να ελπίζουμε, ένα απόγευμα με τη Δρ Τζέιν Γκούντολ», την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 στο Ολύμπιον! Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που διανέμονται πριν τις δύο εκδηλώσεις. 

Η Δρ Τζέιν Γκούντολ στο Ολύμπιον

 

Με μεγάλη χαρά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται την Τζέιν Γκούντολ, από τις σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες της εποχής μας, η μελέτη της οποίας πάνω στη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων στην Τανζανία τάραξε ήδη από το 1960 τα νερά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Η θρυλική πρωτοπόρος επιστήμονας θα βρεθεί την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 17:30, στο Ολύμπιον, με αφορμή την ομιλία της «Λόγοι για να ελπίζουμε, ένα απόγευμα με τη Δρ Τζέιν Γκούντολ». Μια διάλεξη με ελεύθερη είσοδο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό: επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εφήβους και ενήλικες που επιθυμούν να την συναντήσουν και να εμπνευστούν από το έργο της.

Ως κινηματογραφικός πρόλογος της εκδήλωσης, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 18:00, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Λιμάνι Θεσσαλονίκης) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Τζέιν / Jane του Μπρετ Μόργκεν: ένα μοναδικό πορτρέτο της Τζέιν Γκούντολ με σπάνιο υλικό που αναδεικνύει την πρωτοποριακή δουλειά της με τους χιμπατζήδες τη δεκαετία του ’60, με πρωτότυπη μουσική επένδυση του Φίλιπ Γκλας.

Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επίσκεψης της Τζέιν Γκούντολ στην Ελλάδα, διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το British Council, με χορηγό το Pinewood American International School. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Στην ηλικία των 84 ετών, η διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγος, ηθολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Γκούντολ συνεχίζει να ταξιδεύει 300 μέρες τον χρόνο, δίνοντας διαλέξεις για την περιβαλλοντική κρίση και διακηρύσσοντας την πεποίθηση και την ελπίδα πως το ανθρώπινο είδος θα καταφέρει τελικά να λύσει τα προβλήματα που προκάλεσε στον πλανήτη.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η Τζέιν Γκούντολ θα πραγματοποιήσει ομιλίες σε τρεις πόλεις: στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον), την Αθήνα (Θέατρο Παλλάς) και το Ηράκλειο Κρήτης (Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου). Επιπλέον, θα παρευρεθεί σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα συνεργαζόμενα σχολεία American Community Schools (Αθήνα) και Pinewood American International School (Θεσσαλονίκη), καθώς και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης, μαθητές των οποίων έχουν ολοκληρώσει πρότζεκτ μέσω του προγράμματος Jane Goodall’s Roots & Shoots και θα της τα παρουσιάσουν.

Η Τζέιν Γκούντολ έχει προσφέρει πολλά με τη δράση της στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ήταν η πρώτη που απέδειξε πως ο άνθρωπος δεν ήταν το μοναδικό είδος που μπορούσε να δημιουργεί και να χρησιμοποιεί εργαλεία και πως τα ζώα έχουν συναισθήματα και προσωπικότητα. Χάρη στην επιστημονική της έρευνα, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο είδος και τα ζώα. Το 1977 ίδρυσε το φημισμένο πλέον ινστιτούτο ερευνών που φέρει το όνομά της: Το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ συνεχίζει τις επιστημονικές της μελέτες και παράλληλα καινοτομεί στον τομέα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών πληθυσμών στις αφρικανικές χώρες. Η Δρ Γκούντολ έχει γράψει δεκάδες βιβλία τόσο για παιδιά όσο και για ενηλίκους και έχει συνεισφέρει στη δημιουργία αρκετών ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία έχουν προβληθεί στο National Geographic. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών και Dame της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. To 1991 δημιούργησε το πρόγραμμα Roots & Shoots (Ρίζες και Βλαστοί), μέσω του οποίου νέοι από όλο τον κόσμο παροτρύνονται να γίνουν «ηγέτες αλλαγής», με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο. Σήμερα περισσότερες από 150.000 τέτοιες ομάδες παιδιών και νέων δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Το 2017 ιδρύθηκε στην Ελλάδα το επίσημο γραφείο της Τζέιν Γκούντολ Jane Goodalls Roots & Shoots Greece που λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική οργάνωση και πραγματοποιεί σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σχετικά με τη βιωματική μάθηση, παρέχει υποτροφίες σε παιδιά και νέους που εκπονούν πρότζεκτ Roots & Shoots στην Ελλάδα και διοργανώνει δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και των ζώων.

 

INFO:

Ολύμπιον, Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 378400
Ώρα προσέλευσης: 17:00
Ώρα έναρξης: 17:30

Ελεύθερη είσοδος, με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή δελτίων ξεκινά στις 17:00

Facebook Event Thessaloniki         #JaneGreece2018

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Άννα Κατωγυρίτη, BSc, DVM Γενική Διευθύντρια, Jane Goodall's R&S Greece: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γενικές πληροφορίες:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Για συνεντεύξεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Website: www.rootsandshoots.gr
Facebook: Jane Goodall’s R&S Greece

Χρήση φωτογραφιών: Οι φωτογραφίες και τα γραφικά που αποστέλλονται μαζί με το δελτίο Τύπου σε αυτό το email μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την προώθηση της επίσκεψης της Δρ Τζέιν Γκούντολ στην Ελλάδα (Δεκέμβριος 2018). Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση τους για εμπορικούς σκοπούς. Οι πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων των φωτογράφων πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο κάτω από την κάθε φωτογραφία σε οποιαδήποτε ανάρτηση τους στο διαδίκτυο ή χρήση τους σε έντυπο τύπο. Αν επιθυμείτε να λάβετε φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση για έντυπο τύπο παρακαλούμε να επικοινωνήσετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..