Παρουσίαση Moving Docs

Παρουσίαση Moving Docs

 

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος» του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οι διεργασίες του προγράμματος Moving Docs, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Αγοράς Doc Market του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου εργαστηρίου προώθησης ντοκιμαντέρ, οι 20 συνεργαζόμενοι οργανισμοί του δικτύου είχαν την δυνατότητα να ανακαλύψουν, υπό την καθοδήγηση ειδικών, τις καλύτερες στρατηγικές προώθησης και διανομής επιλεγμένων ντοκιμαντέρ, καθώς και προσέγγισης του κοινού – στόχου. Το MovingDocs είναι μια πρωτοβουλία που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe Media. Στόχος του είναι η δημιουργία ευρηματικών στρατηγικών προώθησης, καθώς και η παροχή της δυνατότητας στο αστικό και μη ευρωπαϊκό κοινό να απολαμβάνει τακτικές προβολές ντοκιμαντέρ μέσα από μια ποικιλία μέσων.

 

Οι δύο ομάδες εργασίας, οι οποίες διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα δικά τους case studies, στοχευμένα το καθένα κυρίως σε ένα ντοκιμαντέρ. Η πρώτη ομάδα επικεντρώθηκε στο ντοκιμαντέρ Push του Fredrik Gertten που αφηγείται την παγκόσμια κρίση των ακινήτων, η οποία σε συνάρτηση με τη γενικότερη οικονομική κρίση οδηγεί σε μείωση των μισθών και ραγδαία αύξηση των ενοικίων. Η ομάδα εργασίας κατέληξε στις εξής διαπιστώσεις:

 

Προσδοκώμενο κοινό του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ:

 

Φορείς με τους οποίους θα μπορούσε να δομηθεί μια συνεργασία για την προώθηση του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ:

 

Ενέργειες που θα μπορούσαν να συνδράμουν στην προώθηση του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ:

 

Η δεύτερη ομάδα εστίασε κυρίως στο ντοκιμαντέρ Citizen Europe της Αγγελικής Αριστομενοπούλου και του Ανδρέα Αποστολίδη που έχει ως θεματικό πυρήνα τον αντίκτυπο του προγράμματος Erasmus (το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας που ξεκίνησε αποκλειστικά με ακαδημαϊκούς στόχους, αλλά έχει πια επεκταθεί σε διάφορους τομείς) στους ευρωπαίους πολίτες. Η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας κατέληξε στα εξής αποτελέσματα:

 

Προσδοκώμενο κοινό του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ:

 

Θέματα προς γενικότερο προβληματισμό που θα μπορούσαν να συνδεθούν με το πρότζεκτ

 

Φορείς με τους οποίους θα μπορούσε να δομηθεί μια συνεργασία για την προώθηση του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ:

 

Ενέργειες προώθησης του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ:

 

Οι δύο ομάδες εργασίας επικεντρώθηκαν επίσης και σε ακόμη δύο πρότζεκτ: το ντοκιμαντέρ Sakawa του βέλγου σκηνοθέτη Ben Asamoah και το πολυβραβευμένο The Silence of Others των Almudena Carracedo και Robert Bahar, που προβάλλεται στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.