Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα «Ζαν-Πιερ Μελβίλ: Κλέφτες & αστυνόμοι»

Κορυφαίος εκπρόσωπος του γαλλικού φιλμ νουάρ, επιδραστικός κινηματογραφιστής με προσωπική γραφή και όραμα, ο γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Πιερ Μελβίλ (1917-1973) είναι ο δημιουργός που τιμά αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. 

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αφιέρωμα «Ζαν-Πιερ Μελβίλ: Κλέφτες & αστυνόμοι»

31 Μαρτίου – 5 Απριλίου 2019, αίθουσα Σταύρος Τορνές

 

«Πιστεύω πως πρέπει να είσαι τρέλα ερωτευμένος με το σινεμά για να κάνεις ταινίες. Χρειάζεσαι επίσης βαθιά κινηματογραφική παιδεία»

Ζαν-Πιερ Μελβίλ

 

Κορυφαίος εκπρόσωπος του γαλλικού φιλμ νουάρ, επιδραστικός κινηματογραφιστής με προσωπική γραφή και όραμα, ο γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Πιερ Μελβίλ (1917-1973) είναι ο δημιουργός που τιμά αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης μέσα από το αφιέρωμα «Ζαν-Πιερ Μελβίλ: Κλέφτες & αστυνόμοι». Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 31 Μαρτίου έως την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Institut français (Παρίσι).

Η δράση της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης είναι μέρος μιας παγκόσμιας ρετροσπεκτίβας που διοργανώνει το Ίδρυμα Ζαν-Πιερ Μελβίλ για τον εορτασμό της 100ής επετείου από τη γέννηση του σκηνοθέτη, ως μια σειρά από πολιτιστικές ανταλλαγές και ρετροσπεκτίβες που τιμούν το έργο του Μελβίλ και τον ίδιο τον δημιουργό, ο οποίος μας κληροδότησε μερικές από τις πιο αξέχαστες ταινίες στην ιστορία του σινεμά.

Στο αφιέρωμα «Ζαν-Πιερ Μελβίλ: Κλέφτες & αστυνόμοι» θα προβληθούν έξι ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη: Η σιωπή της θάλασσας (1949), Μπομπ ο εμπρηστής (1956), Ο εφημέριος (1961), Ο χαφιές (1963), Η μεγάλη στρατιά των αφανών ηρώων (1969), Ο κόκκινος κύκλος (1970).

Τις ταινίες θα προλογίσουν η σκηνοθέτιδα – σεναριογράφος Βάγια Δανιηλίδου και οι κριτικοί κινηματογράφου Γιώργος Παπαδημητρίου, Φίλιππος Χατζίκος και Πάνος Αχτσιόγλου.  

ΙNFO

Χώρος: Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Τιμές εισιτηρίων: 4€ (γενική είσοδος), 3€ (κάτοχοι CineΚάρταF), Δωρεάν (κάτοχοι CineΚάρταF Gold)

Οι ταινίες και το πρόγραμμα του αφιερώματος

 

Με την υποστήριξη