Εργαστήρι «Κινηματογράφος και Κωμωδία – Δραματουργία και συνεργασία με ηθοποιούς» με τον Ρίχαρντ Μπλανκ στο Goethe Institut Thessaloniki

Το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εργαστήρι με θέμα «Κινηματογράφος και Κωμωδία – Δραματουργία και συνεργασία με ηθοποιούς» με εισηγητή τον γερμανό σκηνοθέτη και συγγραφέα Ρίχαρντ Μπλανκ.

Κάλεσμα συμμετοχής

Εργαστήρι «Κινηματογράφος και Κωμωδία – Δραματουργία και συνεργασία με ηθοποιούς» με τον Ρίχαρντ Μπλανκ στο Goethe Institut Thessaloniki

Το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εργαστήρι με θέμα «Κινηματογράφος και Κωμωδία – Δραματουργία και συνεργασία με ηθοποιούς» με εισηγητή τον γερμανό σκηνοθέτη και συγγραφέα Ρίχαρντ Μπλανκ. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 13 Μαΐου έως και την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 και ώρες 09:00 έως 16:00, στο Goethe-Institut Thessaloniki (Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη).

Προσκαλούμε νέους σκηνοθέτες και τελειόφοιτους σχολών κινηματογράφου που διαθέτουν πρακτική εμπειρία, να δηλώσουν συμμετοχή.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στα γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και μπορούν να λάβουν μέρος μέχρι 20 άτομα. Τιμή συμμετοχής: 30 ευρώ.

Δήλωση συμμετοχής εδώ: http://on.tiff.gr/WorkshopBlank

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής: Πέμπτη 9 Μαΐου 2019. 

Σχετικά με το εργαστήρι:

Σε αντίθεση με τις κλασσικές γερμανικές κωμωδίες, οι κωμωδίες του Ρίχαρντ Μπλανκ ακολουθούν περισσότερο τη δομή μιας νουβέλας. Είναι πιο ήρεμες και οι ηθοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με κάτι «καινούργιο», το οποίο περιπλέκει την καθημερινότητά τους με κωμικό τρόπο. Η δραματουργία βασίζεται συνεπώς στην δράση-αντίδραση των ηθοποιών στα νέα δεδομένα. Εξίσου σημαντική είναι παράλληλα και η συνεργασία με τους ηθοποιούς. Ο σκηνοθέτης πρέπει να γνωρίζει την επαγγελματική σταδιοδρομία και την εκπαίδευση των ηθοποιών ώστε να μπορεί να δώσει τα σωστά κίνητρα. Τη βάση ωστόσο μια επιτυχημένης συνεργασίας αποτελεί περισσότερο η γνωριμία με τους ηθοποιούς σε προσωπικό επίπεδο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το εργαστήρι θα εξετάσει μεταξύ άλλων θεωρίες των Strasberg, Brecht και Stanislawski και θα προβληθούν ταινίες του Ρίχαρντ Μπλανκ, οι οποίες θα συζητηθούν στο εργαστήρι με τους συμμετέχοντες.

Λίγα λόγια για τον Ρίχαρντ Μπλανκ

Ο γερμανός συγγραφέας και σκηνοθέτης Ρίχαρντ Μπλανκ σπούδασε Φιλοσοφία, Γερμανική Φιλολογία και Θεατρολογία στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας, της Βιέννης και του Μονάχου και το 1968 αναγορεύτηκε διδάκτορας. Η καλλιτεχνική πορεία του περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας, θεατρικές συνεργασίες, δημοσιεύσεις θεωρητικών έργων και συγγραφή βιβλίων, ενώ επίσης διδάσκει σεμινάρια και εργαστήρια σε σχολές κινηματογράφου της Γερμανίας και του εξωτερικού.