Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει το #SKG Bridges Festival

Το #SKG Bridges Uprising Arts & Culture Festival, το μεγάλο φεστιβάλ πολιτισμού για νέους με άρωμα ευρωπαϊκού Νότου, παρουσιάζει μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, μέσα από διάφορες μορφές τέχνης από τις 8 έως τις 12 Μαΐου.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει το #SKG Bridges Festival

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει το #SKG Bridges Uprising Arts & Culture Festival, ένα μεγάλο φεστιβάλ πολιτισμού για νέους με άρωμα ευρωπαϊκού Νότου, το οποίο παρουσιάζει μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, μέσα από διάφορες μορφές τέχνης. Αποτελεί μια πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το #SKG Bridges Festival πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από την Τετάρτη 8 Μαΐου έως και την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στόχος του είναι η σύμπραξη φορέων, δημιουργικών ομάδων και πρωτοβουλιών της Θεσσαλονίκης και η συμμετοχή καλλιτεχνών από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Όλες οι δράσεις του είναι δωρεάν και ανοιχτές στο κοινό. Ορισμένες από τις δράσεις θα διεξαχθούν στους χώρους του ΦΚΘ και συγκεκριμένα στην Αποθήκη Γ’ (Λιμάνι Θεσσαλονίκης). 

 

Εκδηλώσεις στους χώρους του ΦΚΘ

The nostalgia project

Πέμπτη 9 Μαΐου, 21:00, Αποθήκη Γ' (Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Αφορμή για την παράσταση The nostalgia project δίνει στην ομάδα Push Your Art Company το διήγημα Η νοσταλγός του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το Λιαλιώ, η κεντρική ηρωίδα του σπουδαίου Σκιαθίτη συγγραφέα, αδυνατεί να προσαρμοστεί στην νέα της ζωή και νοσταλγεί την πατρίδα της. Ξεκινάει ένα μυητικό ταξίδι και καλείται να διαλέξει ανάμεσα στο πατρικό της σπίτι και το νέο σπιτικό με τον άντρα της, την χαμένη παιδική αθωότητα και την ενήλικη ζωή.

Στην Αποθήκη Γ' στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, σε ένα εικαστικό περιβάλλον αναμονής-αναμνήσεων-αναχώρησης, μια χορεύτρια και μια μουσικός ζωντανεύουν την μοναξιά, τον καημό, το πανανθρώπινο αίτημα για επιστροφή στην πατρίδα. Τι είναι όμως η πατρίδα; Ποια δύναμη μας τραβά σε αυτήν;

 Συντελεστές:

Σύλληψη – σκηνοθεσία: Κική Στρατάκη, Πέτρος Φραγκόπουλος

Μουσική: Ανθή Γραμματικοπούλου

Εικαστικό περιβάλλον: Πέτρος Φραγκόπουλος

Επιμέλεια φωτισμών: Πολύβιος Σερδάρης
Εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Γκιάτας, Πολιτικός Μηχανικός

 

Ήχοι των Βαλκανίων
Κυριακή 12 Μαΐου, 20:00, Αποθήκη Γ' (Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που γεφυρώνει τις παραδόσεις της δυτικής και της παραδοσιακής βαλκανικής μουσικής φιλοξενεί η Αποθήκη Γ'.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παιχτούν έργα κλασσικών συνθετών που βασίζονται σε παραδοσιακές μελωδίες των Βαλκανίων. Το δεύτερο μέρος είναι εμπνευσμένο από τα μουσικά δρώμενα της πολυπολιτισμικής Σμύρνης των αρχών του 20ού αιώνα, όπου δυτικές και παραδοσιακές μελωδίες συνυπήρχαν στα μουσικά δρώμενα.

Πρόγραμμα α’ μέρους:

Μπέλα Μπάρτοκ: Ρουμάνικοι Παραδοσιακοί Χοροί

Πάντσο Βλαντιγκέροφ: Pesen (από την Βουλγαρική Σουίτα)

Γιάννης Κωνσταντινίδης: Δωδεκανησιακή Σουίτα

 

Συντελεστές:

Σίμος Παπάνας, βιολί

Κυριάκος Γκουβέντας, παραδοσιακό βιολί

Aurelia Vişovan, πιάνο

 

Συμμετέχουν:

Ευτυχία Ταλακούδη, βιολί

Ντέιβιντ Μπόγκοραντ, βιόλα

Μυρτώ Ταλακούδη, βιολοντσέλο

Χαράλαμπος Χειμαριός, κοντραμπάσο

Ερμηνεύει η Ευανθία Σωφρονίδου