Πλατεία Αριστοτέλους - Σινεμά ο Παράδεισος

Μια θρυλική ταινία σε έναν εμβληματικό χώρο. Μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς! Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019 στην πλατεία Αριστοτέλους. Είσοδος ελεύθερη.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Ανοιχτή προβολή Σινεμά ο Παράδεισος

Έναρξη με νοσταλγική διάθεση

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019, 21:00, πλατεία Αριστοτέλους, είσοδος ελεύθερη

Πλατεία Αριστοτέλους - Σινεμά ο Παράδεισος. Μια θρυλική ταινία σε έναν εμβληματικό χώρο. Μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία! 

Ελάτε να θυμηθούμε όλοι μαζί το γεμάτο λαχτάρα και μαγεία βλέμμα του μικρού Τότο τη στιγμή που μπήκε για πρώτη φορά στην καμπίνα προβολής του κινηματογράφου. Να ξαναζήσουμε το σινεμά όπως ήταν παλιά. Να ερωτευτούμε, να γελάσουμε, να συγκινηθούμε. Να δούμε παρέα το βραβευμένο με Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας Σινεμά ο Παράδεισος του Τζουζέπε Τορνατόρε, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019 στην εμβληματική πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά από το ιστορικό Ολύμπιον και να γιορτάσουμε την έναρξη της σεζόν της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης με νοσταλγική διάθεση! 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «στήνει» για ένα βράδυ που θα μείνει αξέχαστο, στην πλατεία Αριστοτέλους ένα υπέροχο θερινό σινεμά, σαν αυτά που κυριαρχούσαν στην πλατεία και την πόλη τη δεκαετία του 1950 συμμετέχοντας με χαρά στη σειρά εκδηλώσεων Σεζόν κλασικών ταινιών, που διοργανώνεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη - MEDIA».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, φέτος το καλοκαίρι, προβάλλονται σε ορισμένους από τους πιο εμβληματικούς χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης – σε 13 χώρες - ευρωπαϊκές κλασικές ταινίες για την ανάδειξη της πλούσιας και ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς μας.  

 

► Ημερομηνία: Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019.
► Ώρα προσέλευσης: 20:30 - ώρα έναρξης προβολής: 21:00.
► Χώρος: πλατεία Αριστοτέλους 
► Είσοδος ελεύθερη

 

Η ΤΑΙΝΙΑ 

Σινεμά ο Παράδεισος / Cinema Paradiso
(Ιταλία - Γαλλία, 1988)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Τζουζέπε Τορνατόρε / Giuseppe Tornatore. Με τους: Philippe Noiret, Enzo Cannavale, Antonella Attili.  Έγχρωμη.

Σε ένα μικρό χωριό της Ιταλίας στις αρχές του 1950, ένα αγόρι ο Τότο γίνεται φίλος με τον Αλφρέντο, τον ηλικιωμένο μηχανικό προβολής του τοπικού σινεμά και μέσα από τη φιλία τους ανακαλύπτει τον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου. Ο Τότο, καθώς μεγαλώνει, θα αναγκαστεί να αποχαιρετήσει τους γνωστούς του και να αναζητήσει την τύχη του στην πόλη. Τριάντα χρόνια αργότερα, θα ενημερωθεί για τον θάνατο του Αλφρέντο και θα επιστρέψει στο χωριό για την κηδεία. 

 

ΣΕΖΟΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Φέτος το καλοκαίρι ευρωπαϊκές κλασικές ταινίες θα προβληθούν σε ορισμένους από τους πιο εμβληματικούς χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κλασικές ταινίες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προβάλλονται δωρεάν σε μια σειρά από διαφορετικές τοποθεσίες της ΕΕ — από μικρές πόλεις έως πρωτεύουσες — για την ανάδειξη της πλούσιας και ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της ευρύτερης αποκατάστασης και ψηφιοποίησης ταινιών κινηματογραφικής κληρονομιάς, η σειρά εκδηλώσεων «Σεζόν κλασικών ταινιών» υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη - MEDIA».

Ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων μας κλασικών ταινιών, θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Χαίρομαι που η ‘Σεζόν κλασικών ταινιών’ παρέχει τη δυνατότητα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια εμπειρία κοινή σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και όταν συμμετέχουν σε μια τοπική εκδήλωση.»

Η Επίτροπος Μαρίγια Γκαμπριέλ, αρμόδια για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, πρόσθεσε τα εξής: «Ο κινηματογράφος αποτελεί ουσιαστικό μέρος του πλούσιου και ποικιλόμορφου ευρωπαϊκού πολιτισμού μας και συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο πάθος και συγκίνηση για τις ταινίες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαθέτει ένα καθοριστικής σημασίας δυναμικό για την ενίσχυση των θετικών επιδράσεων του πολιτισμού, τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη. Αυτή είναι η πρόκληση της στρατηγικής μας Digital4Culture, να αξιοποιηθεί αυτή η επιτυχής σύνδεση των ψηφιακών τεχνολογιών με τον πολιτισμό».

Στις κλασικές ταινίες που θα προβληθούν καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν συμπεριλαμβάνονται τα φιλμ Μετρόπολις του Φριτς Λανγκ (1927), Τα 400 χτυπήματα του Φρανσουά Τρυφό (1959) και Σινεμά ο παράδεισος του Τζουζέπε Τορνατόρε (1988). Στους εμβληματικούς χώρους που θα φιλοξενήσουν τις προβολές περιλαμβάνονται η Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, το Κάστρο Kilkenny στην Ιρλανδία, και η Piazza Maggiore στη Μπολόνια. Το πλήρες πρόγραμμα της σεζόν είναι διαθέσιμο εδώ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Από το 1991 και μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα και την πολιτισμική πολυμορφία στην Ευρώπη, μέσω του υποπρογράμματος MEDIA. Μία από τις πιο σημαντικές ενέργειες είναι η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης για τη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών εκτός της χώρας παραγωγής τους. Κάθε χρόνο κατά μέσο όρο πάνω από 400 ταινίες διατίθενται στο κοινό άλλης ευρωπαϊκής χώρας με τη βοήθεια του MEDIA. Τον Μάιο του 2018 η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος κατά σχεδόν 30% για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη - MEDIA» θα χρηματοδοτήσει επίσης την αποκατάσταση και την ψηφιοποίηση ταινιών κινηματογραφικής κληρονομιάς, για να διασφαλιστεί το πέρασμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού στις μελλοντικές γενιές. Η σειρά εκδηλώσεων για το φετινό καλοκαίρι έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και ενισχύθηκε από τη στρατηγική Digital4Culture.

Η «Σεζόν κλασικών ταινιών» αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας «Βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου», που περιλάμβανε 50 δωρεάν προβολές 20 ταινιών, με τη στήριξη του MEDIA, από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2018 σε ολόκληρη την ΕΕ και με συμμετοχή περίπου 7 200 Ευρωπαίων. Η «Σεζόν κλασικών ταινιών» αναμένεται να προσελκύσει στις ελεύθερες προβολές 15 000 Ευρωπαίους.

Συνδιοργάνωση: 

   

Υποστήριξη: