Meet the Future: Με το βλέμμα στο μέλλον του σινεμά

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον του σινεμά. Η ενότητα Meet the Future που εγκαινιάστηκε στην επετειακή, 60ή διοργάνωση, μάς συστήνει 15 σκηνοθέτιδες και σκηνοθέτες από την Ελλάδα, για τους οποίους θα μιλάμε στο μέλλον.

60ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ || 31/10 - 10/11/2019

Meet the Future: Με το βλέμμα στο μέλλον του σινεμά

 

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον του σινεμά. Η ενότητα Meet the Future που εγκαινιάστηκε στην επετειακή, 60ή διοργάνωση, μάς συστήνει 15 σκηνοθέτιδες και σκηνοθέτες από την Ελλάδα, για τους οποίους θα μιλάμε στο μέλλον.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Ωνάση, στηρίζοντας τις τολμηρές νέες φωνές του ελληνικού σινεμά και τις δυνατές ιστορίες που προκαλούν, αμφισβητούν και συγκινούν, θα επιλέξει δύο από τους ανερχόμενους σκηνοθέτες ως Onassis Fellows στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. 

Στο "Meet the Future" συμμετείχαν 15 σκηνοθέτιδες και σκηνοθέτες ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που οι ταινίες τους έχουν προβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου του κόσμου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν) ή έχουν κερδίσει υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ, και δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν στο πλαίσιο της Αγοράς του 60ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τη μορφή pitching, την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. Τους νέους σκηνοθέτες καθοδήγησαν ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και ο παραγωγός Γιώργος Τσούργιαννης.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, στο Agora Hub, στην Αποθήκη Γ΄, στο λιμάνι, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης, τόνισε ότι «το Meet the Future είναι μία καινούρια ενότητα του Φεστιβάλ, ειδικά σχεδιασμένη για τα 60 χρόνια της διοργάνωσης. Κάθε χρόνο θα συστήνουμε νέους επαγγελματίες του κινηματογράφου από διαφορετικές χώρες ή γεωγραφικές περιοχές. Φέτος, ξεκινάμε με 15 νεαρούς έλληνες σκηνοθέτες, την αφρόκρεμα του ελληνικού σινεμά».

Ο κ. Ανδρεαδάκης ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ωνάση για τη συνεργασία και την υποστήριξη της νέας αυτής πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ και έδωσε τον λόγο στην Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία μίλησε για την επιλογή δύο σκηνοθετών ως Onassis Fellows: «Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι που προέρχονται από τον χώρο του κινηματογράφου είναι επαγγελματίες κι όχι άνθρωποι που πρέπει να τιμωρούνται, επειδή ακολουθούν το πάθος τους. Πιστεύουμε στην προσωπική και την επαγγελματική εξέλιξη, άρα μας ενδιαφέρει και η ιδέα της διαδικασίας, όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε συνδεθεί με τον κινηματογράφο εδώ και χρόνια ως συμπαραγωγοί, είτε δίνοντας χρήματα για συμπαραγωγές, δεν λειτουργούμε ως σπόνσορες, συνδεόμαστε με το περιεχόμενο. Εύχομαι καλή τύχη και, φυσικά, η τύχη χρειάζεται υποστήριξη. Βρισκόμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις των καλλιτεχνών. Μας αρέσουν οι συνεργασίες και βρισκόμαστε με ευχαρίστηση εδώ, γιατί οι ταινίες κάνουν ακόμη και τις πιο συνηθισμένες ζωές να γίνουν ενδιαφέρουσες. Δύο από τους δημιουργούς θα ταξιδέψουν με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, μέρη που δραστηριοποιείται το Ίδρυμα Ωνάση στην Αμερική (Onassis Cultural Center, NY και Onassis LA) και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και συνεργάτες μας εκεί θα φέρουν σε επαφή τους κινηματογραφιστές με αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν και να συνεργαστούν».

Οι σκηνοθέτες που συμμετέχουν στη δράση είναι οι: Άρτεμις Αναστασιάδου, Μυρσίνη Αριστείδου, Σοφία Γεωργοβασίλη, Έμμα Δοξιάδη, Νεριτάν Ζιντζιρία, Βασίλης Κεκάτος, Ευθύμης Kosemund Σανίδης, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Στέλλα Κυριακοπούλου, Νίκος Κυρίτσης, Ζακλίν Λέντζου, Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, Χρήστος Μασσαλάς, Λουκιανός Μοσχονάς, Θανάσης Νεοφώτιστος.

Δύο από αυτούς θα γίνουν Οnassis Fellows στις ΗΠΑ και θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν περαιτέρω το ταλέντο και τις ιδέες τους, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας τους. Η διαδικασία επιλογής θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες, και μετά από τις εισηγήσεις της επιτροπής που θα συσταθεί, θα ανακοινωθούν οι δύο fellows.

Η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Ωνάση στηρίζει τις δυνατές φωνές, τις διαφορετικές ιστορίες και το νέο ελληνικό σινεμά.