Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 2ο Φεστιβάλ «Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη»

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 2ο Φεστιβάλ «Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη»

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, αίθουσα Σταύρος Τορνές, είσοδος ελεύθερη

 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και φέτος με χαρά συμμετέχει και υποστηρίζει το 2ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art (R.o.Di.)», που πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης και τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία. Η κύρια ιδέα βασίζεται στην αναγνώριση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της έκφρασης μέσω της Τέχνης. Απώτερος στόχος του φεστιβάλ είναι η καθιέρωσή του ως θεσμού παρουσίασης της καλλιτεχνικής πλευράς των ατόμων με αναπηρία, της άρσης των εμποδίων συμμετοχής και κοινωνικής συμπερίληψής τους, καθώς και της σύζευξης Πανεπιστημίου και Κοινωνίας.

Στο πλαίσιο της δράσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, τρεις ξεχωριστές ταινίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πρόκειται για τα φιλμ Επιστροφή στην κορυφή του Στρατή Χατζηελενούδα, Μην ανησυχείς, δε θα φτάσει μακριά με τα πόδια του Γκας Βαν Σαντ και Στο σκοτάδι του Έσκιλ Βογκτ.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ: https://rodi.uom.gr/πρόγραμμα/

 

Πρόγραμμα προβολών

 

Τετάρτη 4/12

(αίθουσα Σταύρος Τορνές, είσοδος ελεύθερη)

 

18:00 Επιστροφή στην κορυφή 

19:45 Μην ανησυχείς, δεν θα φτάσει μακριά με τα πόδια 

22:15 Στο Σκοτάδι

 

 

 

Οι ταινίες

Επιστροφή στην κορυφή / Back to the top
(Ελλάδα, 2018)

Σκηνοθεσία: Στρατής Χατζηελενούδας. Έγχρωμο, 96΄

O Λεωνίδας, ένας 33χρονος πάνκης με παραπληγία, και η παρέα του θέλουν να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Τελικά για ποιον θα είναι πιο δύσκολο; Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Κοινού Fischer και το Βραβείο της ΕΡΤ στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=MO8WNKgMzBI

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη 18:00

 

****

 

Μην ανησυχείς δε θα φτάσει μακριά με τα πόδια / Don’t Worry He Won’t Get Far on Foot
(ΗΠΑ, 2018)

Σκηνοθεσία: Γκας Βαν Σαντ / Gus Van Sant. Σενάριο: John Callahan, βασισμένο σε βιβλίο του ίδιου. Με τους: Joaquin Phoenix, Jonah Hill, Rooney Mara. Έγχρωμη, 114΄

Ο Τζον Κάλαχαν έχει έφεση στο μαύρο χιούμορ, αλλά και τον αλκοολισμό. Μετά από ένα δυστύχημα θα μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, θα πιάσει πάτο και θα αναθεωρήσει τα πάντα, ανακαλύπτοντας την ομορφιά στον παραλογισμό της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=I7XLARVWGik

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: 19:45

 

****

 

Στο Σκοτάδι / Blind
(Νορβηγία, Ολλανδία, 2013) 

Σκηνοθεσία: Έσκιλ Βογκτ / Eskil Vogt. Με τους: Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen Vera Vitali, Marius Kolbenstvedt Stella Kvam Young, Isak Nikolai Møller. Έγχρωμη, 96΄ 

Η Ίνγκριντ, έχοντας πρόσφατα χάσει την όρασή της αποσύρεται στην ασφάλεια του σπιτιού της, το μοναδικό μέρος που αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο, μόνη της με τον σύζυγό της και τις σκέψεις της. Παράλληλα, ο εθισμένος στην πορνογραφία, μοναχικός γείτονας της φαίνεται να στρέφει την προσοχή του σε μια νεαρή κοπέλα του απέναντι κτηρίου. Η ηρεμία της Ίνγκριντ σύντομα διακόπτεται όταν ξεκινά να διαισθάνεται στο διαμέρισμά την παρουσία του άντρα της, στιγμές που εκείνος θα έπρεπε να είναι στο γραφείο. Τα πραγματικά προβλήματα της μάλλον δεν βρίσκονται πέρα από τους τοίχους του σπιτιού και σύντομα οι φαντασιώσεις και ο φόβος την κυριεύουν…

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=4EV_CfIxBmw&feature=emb_logo

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: 22:15