Η 2η Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Ολύμπιον

Σας προσκαλούμε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στο Ολύμπιον να απολαύσουμε την βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες ταινία 4 μήνες, 3 εβδομάδας και 2 ημέρες του Κρίστιαν Μουντζίου, παρουσία της πρωταγωνίστριας Λάουρα Βασιλίου. Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη! Μετά την προβολή σας κερνάμε ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα στο Green Room ή στο Δωμάτιο με Θέα. 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η 2η Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Ολύμπιον

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, 20:00, είσοδος ελεύθερη

 

Την 2η Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (European Cinema Night) με μια ταινία - σταθμό του ρουμάνικου σινεμά γιορτάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες ταινία 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες του σπουδαίου ρουμάνου σκηνοθέτη Κρίστιαν Μουντζίου θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, στις 20:00, στον κινηματογράφο Ολύμπιον, παρουσία της πρωταγωνίστριας, Λάουρα Βασιλίου.

Το ΦΚΘ προσκάλεσε τον αρχιτέκτονα, λάτρη του σινεμά και αγαπημένο φίλο του Φεστιβάλ, Πρόδρομο Νικηφορίδη να παρουσιάσει στο κοινό την αγαπημένη του ταινία. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ένα σύντομο Q&A, στη διάρκεια του οποίου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Λάουρα Βασιλίου και να συνομιλήσουν μαζί της.

Η 2η Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου υλοποιείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη: MEDIA και συνδιοργανώνεται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη: MEDIA και τα Europa Cinemas.

 

 

Λίγα λόγια για την ταινία

 

4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες

Στην Ρουμανία του 1987 η Οτίλια, βοηθά τη φίλη και συγκάτοικό της Γκαμπίτα να κάνει έκτρωση (απαγορευμένη από το κομμουνιστικό καθεστώς, όπως και κάθε είδους αντισύλληψη), ενώ βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Η ταινία, βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2007, καταδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν και τις συνέπειες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Το 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες σκιαγραφεί με ωμό ρεαλισμό την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Ρουμανία επί καθεστώτος Τσαουσέσκου. Δυνατό ρεαλιστικό δράμα και ταυτόχρονα ένας ύμνος στην αλληλεγγύη και τις ανθρώπινες αξίες, που συνέβαλλε σημαντικά στην άνθιση του νέου ρουμανικού σινεμά.

 

Τι είναι η Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου;

Για δεύτερη χρονιά, το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη: MEDIA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στηρίζει τον οπτικοακουστικό τομέα στην Ευρώπη, διοργανώνει την Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου 2019, 54 κινηματογράφοι σε χώρες της Ευρώπης διοργανώνουν ειδικές προβολές για να γιορτάσουν τον πλούτο της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κουλτούρας. Περισσότεροι από 14.500 θεατές αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της φετινής Νύχτας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Το 2018 πραγματοποιήθηκε η 1η Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σε 34 κινηματογραφικές αίθουσες του δικτύου Europa Cinemas, σε 27 ευρωπαϊκές χώρες, προβάλλοντας συνολικά 21 ταινίες.

Στόχος της Νύχτας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι να δείξει πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ωφελεί τη δημιουργική και πολιτιστική βιομηχανία, αλλά και την κοινωνία. Η πρωτοβουλία αυτή συνδέει κινηματογραφικές αίθουσες σε όλη την Ευρώπη και έχει, επίσης, ως στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων γύρω από μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα που βασίζεται στην ποικιλομορφία.