Oι Συμμορίες της Nέας Yόρκης

Oι συμμορίες της Nέας Yόρκης / Gangs of New York

Από Παρασκευή 7 έως Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου

Ωρες προβολών: 19.45, 22.45

Σκηνοθεσία: Martin Scorsese Σενάριο: Jay Cocks, Steven Zaillian, Kenneth Lonergan, βασισμένο σε μια ιστορία του Jay Cocks Φωτογραφία: Michael Ballhaus Ηθοποιοί: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Liam Neeson Διάρκεια: 168’

1846. Η Νέα Υόρκη είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, η πύλη εισόδου για τα κύματα των Eυρωπαίων μεταναστών που κατακλύζουν την αμερικανική ήπειρο. Σε μια συνοικία της μια σύγκρουση συμμοριών έχει μια αιματηρή κατάληξη. Δεκαέξι χρόνια μετά, ένας νέος καταφθάνει στο Μανχάταν: είναι αποφασισμένος να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του. Υπεύθυνος γι’ αυτόν υπήρξε ένας τοπικός αρχηγός συμμορίας, ο διαβόητος Μπίλ ο Χασάπης. Ηγέτης μιας ομάδας που μάχεται τους μετανάστες, ελέγχει όλες τις παράνομες δραστηριότητες της περιοχής.

Αφήνοντας πίσω του τα γεμάτα αντιφάσεις και περιπλοκές πορτραίτα του υποκόσμου (όπως η ταινία Good Fellas) ο Μάρτιν Σκορσέζε, επισκέπτεται μια ταραχώδη περίοδο της αμερικανικής ιστορίας: τότε που η άφιξη των μεταναστών Ιρλανδών και καθολικών στο θρήσκευμα, αντιμετωπίζονταν με απροκάλυπτη εχθρότητα από τους "γηγενείς" λευκούς Αμερικανούς. Η αντίθεση ανάμεσα στον νεαρό ήρωα που αναζητά εκδίκηση και τον διαβολικά κακό αρχηγό της συμμορίας βρίσκεται στο κέντρο της δραματικής πλοκής.

Η ακριβής λεπτομερειακή αναπαράσταση μιας εποχής, το χιούμορ αλλά και οι αιματηρές σκηνές βίας, η ενέργεια και το πάθος που χαρακτηρίζουν το σκηνοθετικό ύφος και μια κρυφή αίσθηση αποστασιοποίησης καθορίζουν την τελική εικόνα.

Σκοτεινή και αναμφίβολα ενοχλητική για το αμερικανικό κοινό, η ταινία εστιάζει στο φαινόμενο της βίας -όχι η "γη της ελευθερίας" αλλά ο τόπος της βίας. Αυτή εξάλλου υπήρξε ένας από τους παράγοντες που διαμόρφωσαν τις αντιλήψεις και όρισαν τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κοινωνίας: Ο πόλεμος –θρησκευτικός, ταξικός και φυλετικός– και η άρνηση του ¶λλου υπήρξαν δύο παράμετροι που οριοθέτησαν τη σημερινή Αμερική.

Η ταινία γυρίστηκε στα στούντιο της ιταλικής Cinecitta και το μοντάζ της υπήρξε πραγματικά μαραθώνιο: από το Μάιο του 2001 ο σκηνοθέτης προσπαθούσε να τιθασεύσει το υλικό του. Eπρόκειτο να κάνει την πρεμιέρα της το τέλος του 2001, όμως η 11η Σεπτεμβρίου και ο κίνδυνος να προκαλέσει ανεπιθύμητους συσχετισμούς με την εν λόγω τραγωδία ήταν η αιτία της αναβολής.

Supported by

Member of

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Θεσσαλονίκη

  • Αθήνα

Γραφεία

Πλατεία Αριστοτέλους 10, 546 23 Θεσσαλονίκη

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 2310 378 400
Fax: 2310 285 759
E-mail: info@filmfestival.gr

Γραφεία

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7, 117 42 Αθήνα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 210 870 6000
Fax: 210 644 8143
E-mail: info@filmfestival.gr

  • Επικαιρότητα

  • Σας ενδιαφέρει...

Loading

oxen-waisted