Ειδική προβολή «Γκόλεμ» στο Ολύμπιον

Η προβολή της ταινίας Γκόλεμ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 25oυ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η ταινία, η οποία προβλήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος «Adio kerida: Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς – 80 χρόνια» παρουσιάστηκε συνοδεία πρωτότυπης ζωντανής μουσικής από τον Γιάννη Βεσλεμέ (Veslemes), με τον Γιώτη Παρασκευαΐδη στην κιθάρα και στο μπάσο.

Την εκδήλωση προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Η ιδέα της προβολής σήμερα, για να αποδώσω τα εύσημα, δεν ανήκει στο Φεστιβάλ, αλλά σε έναν πολύ καλό φίλο του Φεστιβάλ και εξαιρετικό καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Γιώργο Αντωνίου, ο οποίος μας υπενθύμισε ότι εφόσον έχουμε ένα αφιέρωμα για τα 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς θα ήταν καλή ιδέα να προβάλουμε αυτήν την ταινία. Μια ταινία που βασίζεται σ’ έναν από τους παλαιότερους μύθους της εβραϊκής λαϊκής παράδοσης και είναι προάγγελος του γερμανικού εξπρεσιονισμού: μια από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου που προειδοποίησε για τον κίνδυνο του αντισημιτισμού. Μας υπενθύμισε ότι το αυγό του φιδιού είναι έτοιμο, ανά πάσα στιγμή, να σπάσει. Σκεφτήκαμε να αναθέσουμε σε έναν εξαιρετικό σκηνοθέτη και μουσικό να γράψει απ’ την αρχή πρωτότυπη μουσική, να “ντύσει” αυτήν την ταινία και να την ερμηνεύσει ζωντανά σήμερα μαζί μας. Είναι, βέβαια, ο Γιάννης Βεσλεμές», ανέφερε σχετικά και του έδωσε τον λόγο.

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση» σημείωσε ο Γιάννης Βεσλεμές. «Ο Γιώτης Παρασκευαΐδης θα με συνοδεύσει στην κιθάρα και το μπάσο. Μαζί προσπαθήσαμε να ξύσουμε την επιφάνεια αυτής της ταινίας, η οποία, πέρα από τον προοδευτικό χαρακτήρα που έχει, είναι και μια μαγική ταινία επιστημονικής φαντασίας, με μάγιστρους και αλχημιστές, που διαθέτει επίσης και πολύ χιούμορ. Αυτά τα δύο συνήθως δεν πηγαίνουν μαζί, αλλά νομίζω πως αυτή η ταινία τα καταφέρνει να συνδυάζει χιούμορ και περιπέτεια και σασπένς. Κάπως έτσι την προσεγγίσαμε κι εμείς. Δεν είναι μια ταινία, η οποία έχει ξεπεραστεί. Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να περάσετε όμορφα», δήλωσε. Ακολούθησε η προβολή της ταινίας.

Μια από τις πρώτες παραγωγές θρυλικών στούντιο της UFA και προπομπός του γερμανικού εξπρεσιονισμού, το Γκόλεμ αντλεί έμπνευση από έναν μύθο της εβραϊκής λαϊκής παράδοσης για μιλήσει για τον κίνδυνο του αντισημιτισμού. Η ταινία προβλήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος: «Adio Kerida: Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς – 80 χρόνια», με το οποίο το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.