Αύγουστος, Σινεμά με φεγγάρι, 3-30 Αυγούστου 2007

Αύγουστος, Σινεμά με φεγγάρι

3-30 Αυγούστου 2007

 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο θερινών προβολών, ο οποίος εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, το θερινό σινεμά της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 2310 650999, 589185) θα φιλοξενήσει γνωστές κι αγαπημένες ταινίες, με κοινό παρονομαστή την κωμωδία. Το Manhattan και το Έρωτας... και τίποτα άλλο του Γούντι ¶λεν, Ο κλέψας του κλέψαντος και Οι εντιμότατοι φίλοι μου 1&2 του Μάριο Μονιτσέλι, το Διαζύγιο αλά Ιταλικά του Πιέτρο Τζέρμι, το Μια νύχτα στην Καζαμπλάνκα του ¶ρτσι Μέιγιο με τους αδελφούς Μαρξ και τα Φώτα της πόλης του Τσάρλι Τσάπλιν θα προσφέρουν μια ανάσα δροσιάς και χιούμορ στον πιο καυτό μήνα του καλοκαιριού.

 

Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί στις 2 Αυγούστου (21.00) με την ειδική προβολή της ταινίας Thank you for Smoking του Τζέισον Ράιτμαν, ενώ θα έχει προηγηθεί και μουσική εκδήλωση. Η είσοδος στην έναρξη θα είναι ελεύθερη.

 

Η τιμή του εισιτήριου για τις ταινίες του προγράμματος είναι 5 ευρώ ανά προβολή.

Οι κάτοχοι CineΚάρταF (Κάρτα Μέλους του Φεστιβάλ) με κάθε εισιτήριο παίρνουν μια πρόσκληση ελεύθερης εισόδου για οποιαδήποτε προβολή. Πληροφορίες για την Κάρτα Μέλους: www.filmfestival.gr/cinekartaf, 2310378431.

Το ίδιο ισχύει και για τους κατόχους της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων EURO<26. Η κάρτα αυτή αποτελεί ένα εργαλείο ψυχαγωγίας, επικοινωνίας, συνεργασίας και πληροφόρησης των νέων Ευρωπαίων πολιτών και προωθείται στην Ελλάδα από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς-Ινστιτούτο Νεολαίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την European Youth Card Association (EYCA). Πληροφορίες: www.euro26.org, www.kartaneon.gr, 2102599500.

 

 

Με την υποστήριξη: Boutari

Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα Μακεδονία, Ρ/Σ 9,58fm, cine.gr

 

Για περισσότερες πληροφορίες: 2310 589200 (Μονή Λαζαριστών), 2310 378431 (ΦΚΘ).

 

..........................................................................................................................................

 

Οι ταινίες:

 

Thank you for smoking

του Τζέισον Ράιτμαν, ΗΠΑ 2006

Τι θα μπορούσε κανείς να πει για να υποστηρίξει τη συνήθεια του καπνίσματος; Και όμως στην Αμερική των δημοσίων σχέσεων και του marketing ο Νικ Τέιλορ, εκπρόσωπος της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας, βρίσκει ακόμα τον τρόπο και κυρίως τα λόγια για να προωθήσει το κάπνισμα και τα συμφέροντα των πελατών του. Αν τον ρωτήσετε γιατί το κάνει, θα σας απαντήσει απλά: «Ο Τζόρνταν παίζει μπάσκετ. Ο Μάνσον σκοτώνει. Εγώ μιλάω...» Όταν, όμως, μια αδίστακτη δημοσιογράφος τον ξεμπροστιάζει στα media, καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα του γιου του, να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του και να επανακτήσει τη χαμένη τιμή του.

 

Manhattan

του Γούντι ¶λεν, ΗΠΑ, 1979

Ο ¶ιζακ Ντέιβις (Γούντι ¶λεν), τηλεοπτικός κειμενογράφος, έχει χωρίσει δις. Η μια εκ των πρώην του έχει πάει στο Κατμαντού και η άλλη (Μέριλ Στριπ) έγινε λεσβία και εξέδωσε ένα βιβλίο, που θα  μπορούσε να λέγεται: Όλα όσα θα έπρεπε να ξέρετε για τον πρώην σύζυγό μου. Ο ¶ιζακ αρνείται τον αγνό έρωτα της νεαρής Τρέισι (Μάριελ Χέμινγουεϊ) γοητευμένος από την «κουλτουριάρα» Μαίρη (Νταϊάν Κίτον) και τελικά καταλήγει μόνος στο αστικό τοπίο του «απομονωμένου» Μανχάταν και των νευρωτικών διανοούμενών του.

 

Anything Else / Έρωτας... και τίποτε άλλο

του Γούντι ¶λεν,  ΗΠΑ, 2003

Στην ανήσυχη πόλη της Νέας Υόρκης, ο 21χρονος Τζέρι Φολκ (Τζέισον Μπιγκς), ένας ταλαντούχος κωμικογράφος, ερωτεύεται με την πρώτη ματιά την Αμάντα (Κριστίνα Ρίτσι) και διαλύει πάραυτα το σοβαρό δεσμό του με την Μπρουκ. Στη διάρκεια της καινούριας του σχέσης, όμως, που σημαδεύεται από τον ερχομό της μαμάς της, το ρομάντζο πεθαίνει μαζί με την ερωτική διάθεση της Αμάντα και ο Τζέρι αρχίζει να έχει τις αμφιβολίες του για την επιλογή του. Οι ατέλειωτες συζητήσεις με τον αποτυχημένο 60χρονο συνάδελφό του, Ντέιβιντ Ντόμπελ (Γούντι ¶λεν) δεν φαίνεται να βοηθάνε στην αποκατάσταση της τάξης στον ερωτικό παράδεισο που ονειρευόταν.  

 

I Soliti Ignoti / Ο κλέψας του κλέψαντος

του Μάριο Μονιτσέλι, Ιταλία, 1958

Τίποτα δεν πηγαίνει «κατ’ ευχήν» στην εξέλιξη της ληστείας που σχεδίασε μια συμμορία αρχαρίων και γκαφατζήδων επίδοξων κλεφτών. Ο αρχηγός τους συλλαμβάνεται και τα ηνία αναλαμβάνει με το έτσι θέλω ο Πέπε (Βιτόριο Γκάσμαν), ένας αποτυχημένος μποξέρ. Και ενώ το σχέδιο μοιάζει τέλειο, το ριφιφί εξελίσσεται σε μεγάλο φιάσκο, παρά την «εμπειρία» του επιστημονικού συνεργάτη της συμμορίας και παλιά καραβάνα διαρρήκτη, Ντάντε Κρουτσιάνι (Τότο). Ένα τραγελαφικό ειδύλλιο, ένας λάθος τοίχος, ένας αδελφός που δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του και μια σειρά από καταστροφικά απρόοπτα μέχρι τον ερχομό της αυγής, θα κάνουν τα όνειρα του Μάριο (Ρενάτο Σαλβατόρε), του Τιβέριο (Μαρτσέλο Μαστρογιάνι) και των άλλων της παρέας στάχτη και μπούλμπερη.

 

Amici miei / Εντιμότατοι φίλοι μου Ι

του Μάριο Μονιτσέλι, Ιταλία, 1975

Μια παρέα τεσσάρων φίλων συναντιούνται συχνά σκαρώνοντας φάρσες στους πάντες με ευρηματικότητα που ξεπερνά κάθε φαντασία. Ο Νέτσι, ιδιοκτήτης μπαρ, ο Περότζι, δημοσιογράφος (Φιλίπ Νουαρέ), ο Μελάντρι, αρχιτέκτονας και ο Μασέτι, ξεπεσμένος αριστοκράτης (Ούγκο Τονιάτσι) ζουν στη Φλωρεντία και τριγυρνάνε στην κοντινή επαρχία της Τοσκάνης, προσπαθώντας να ξορκίσουν την πεζότητα και τη μετριότητα της αστικής κοινωνίας, της οποίας όμως τελικά είναι κι αυτοί δέσμιοι. Στην παρέα θα προστεθεί τιμής ένεκεν και ο δόκτορας Σασαρόλι (Αντόλοφο Τσέλι).

 

 

Amici miei atto II / Εντιμότατοι φίλοι μου ΙΙ

του Μάριο Μονιτέλι, Ιταλία 1982

Με τον Περότζι να έχει μεταβεί σε τόπους χλοερούς στο τέλος της πρώτης ταινίας, οι τέσσερις πλέον φίλοι συναντιούνται ξανά, οκτώ χρόνια μετά, με την ίδια πάντα διάθεση για πειράγματα και φάρσες. Σα να μην πέρασε μια μέρα, αναπολούν, πάνω από τον τάφο του εκλιπόντος, αλλά και αρπάζουν την πρόκληση για να συνεχίσουν την πορεία τους σε μια παράλληλη καριέρα στην πλάκα.

 

Divorzio all  italiana / Διαζύγιο αλά Ιταλικά

του Πιέτρο Τζέρμι, Ιταλία 1962

Τι θα μπορούσε να κάνει ένας ταλαίπωρος καθολικός μακαρονάς (Μαρτσέλο Μαστρογιάνι) για να απαλλαγεί από τη μέγαιρα γυναίκα του (Ντανιέλα Ρόκα) και να παντρευτεί τη γειτόνισσα (Στεφανία Σαντρέλι), που και σαν τα κρύα τα νερά είναι και η ματιά της στάζει μέλι κάθε φορά που τον κοιτά; Το διαζύγιο φυσικά δεν ανήκει στις επιλογές του μια και μετά την απομάκρυνση από το ιερό, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και η παπική εκκλησία παραμονεύει να στείλει στο πυρ το εξώτερο τους παραβάτες. Ένας φόνος, όμως, και μάλιστα για λόγους τιμής και τη δουλειά του θα έκανε, και η κοινωνία θα επικροτούσε, και η τιμωρία θα ήταν μηδαμινή, και τελικά το κορίτσι θα γινόταν δικό του. Και όπερ εγένετο.

 

A Νight in Casablanca / Μια νύχτα στην Καζαμπλάνκα

του ¶ρτσι Μέιγιο, ΗΠΑ 1946

Το ξενοδοχείο Καζαμπλάνκα γίνεται άντρο ναζί κατασκόπων,  λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Ο Χάρπο Μαρξ, ο μουγγός υπηρέτης ενός Ναζί ψευτοκόμη ενοίκου, αναζητά έναν γαλλικό θησαυρό καλά κρυμμένο κάπου στο κτίριο και εν τω μεταξύ θεωρεί πρέπον να δολοφονεί τους διευθυντές του ξενοδοχείου. Ο τέταρτος κατά σειρά διευθυντής, όμως, ο Γκρούτσο Μαρξ, που αριβάρει με το ταξί του  Τσίκο,  αποδεικνύεται δύσκολη λεία, μια και ο ταξιτζής χρίζεται και σωματοφύλακάς του.

 

City lights / Τα φώτα της πόλης

του Τσάρλι Τσάπλιν ΗΠΑ 1931

Το στόρι της ταινίας δεν διαφέρει και πολύ στο βασικό του κορμό από τα υπόλοιπα αριστουργήματα του Τσάπλιν. Ερωτεύεται ανιδιοτελώς και ολοκληρωτικά μια τυφλή ανθοπώλισσα και κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει, με την ελπίδα να κερδίσει και την αγάπη της. Στο δρόμο μπλέκει με το νόμο, με χοντράνθρωπους εκατομμυριούχους, με τον υπόκοσμο των σικέ αγώνων μποξ και τελικά βγαίνει νικητής.

 

Το πρόγραμμα προβολών:

 

2/8/07 – Ταινία Έναρξης

Thank you for Smoking 21.00

 

3-5/8/07  

Manhattan 21:00 & 23:00

 

6-9/8/07  

Έρωτας... και τίποτε άλλο 21:00 & 23:00

 

10-12/8/07     

Ο κλέψας του κλέψαντος 21:00 & 23:00

 

13-16/8/07     

Εντιμότατοι φίλοι μου Ι 20:30 & 23:00

 

17-19/8/07     

Διαζύγιο αλλά…Ιταλικά 21:00 & 23:00

 

20-23/8/07     

Εντιμότατοι φίλοι μου ΙΙ 20:30 & 23:00

 

24-26/8/07     

Μια νύχτα στην Καζαμπλάνκα 21:00 & 23:00

 

27-30/8/07     

Τα φώτα της πόλης 21:00 & 23:00