Έναρξη υποβολής αιτήσεων για DigitalWave 02

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
DigitalWave 02
 
ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
 
Για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί φέτος, στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης , το Διαγωνιστικό Τμήμα Ψηφιακών Ταινιών DigitalWave. Πρόκειται για το καινούριο διαγωνιστικό τμήμα που εγκαινιάστηκε πέρσι από το Ελληνικό Τμήμα του Φεστιβάλ και αφορά στις ψηφιακές ελληνικές ταινίες.
 
Στόχος του DigitalWave είναι να παρουσιάσει το έργο ανήσυχων σκηνοθετών, οι οποίοι, παρά το χαμηλό κόστος παραγωγής, φανερώνουν τόλμη και καινοτομία στη θεματολογία και την κινηματογραφική γραφή τους, βασιζόμενοι στην αξία και στην ποιότητα της ψηφιακής παραγωγής.
 
Οι συμμετέχουσες ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο Ψηφιακός Αλέξανδρος, καθώς και για το βραβείο κοινού. Πέρσι, ο Ψηφιακός Αλέξανδρος είχε απονεμηθεί στον Ευάγγελο Γιοβάνη για την ταινία Land of Nod και συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο αξίας €15.000 από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
 
Η ημερομηνία προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων είναι η Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2007. Η αίτηση συμμετοχής, καθώς και οι όροι συμμετοχής είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, www.filmfestival.gr.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην Έλενα Χρηστοπούλου, στο τηλέφωνο 210 8706000 και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 
 
 
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ DIGITALWAVE
 
Για την προαγωγή του Ελληνικού Κινηματογράφου και τη διάδοσή του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, οργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Διαγωνιστικό Τμήμα Ψηφιακών Ταινιών DigitalWave , το οποίο υπάγεται στο Ελληνικό Τμήμα του Φεστιβάλ και αποτελεί μέρος της ετήσιας δραστηριότητάς του. Οι ταινίες που συμμετέχουν στο DigitalWave απολαμβάνουν όλα τα προνόμια των υπόλοιπων ταινιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως προς τις αναπτυξιακές δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνονται στο Industry Center, όπως η Αγορά.
 
Οι όροι συμμετοχής στο DigitalWave είναι οι εξής:
  1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους (άνω των 45 λεπτών), οι οποίες έχουν γυριστεί αποκλειστικά σε ψηφιακά format (από κινητό τηλέφωνο έως High Definition) και η παραγωγή των οποίων έχει ολοκληρωθεί έως και 12 μήνες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ. Δεν γίνονται δεκτές ταινίες τεκμηρίωσης.

  2. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν οι ταινίες που:

    2.1. Ο σκηνοθέτης είναι Έλληνας. Έλληνας σκηνοθέτης θεωρείται εκείνος που έχει ελληνική υπηκοότητα ή καταγωγή και διαμένει είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Σε περίπτωση συν-σκηνοθεσίας, πρέπει τουλάχιστον ένας από τους σκηνοθέτες να είναι Έλληνας.

    2.2. Ο σκηνοθέτης είναι ξένος στην καταγωγή ή/και υπηκοότητα, αλλά συντρέχουν τουλάχιστον δυο από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
    2.2.1. Ζει κι εργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα.
    2.2.2. Η ταινία έχει δημιουργηθεί ως ελληνική παραγωγή ή ελληνική συμπαραγωγή με άλλη χώρα.
    2.2.3. Το 51% των διαλόγων είναι στα ελληνικά.
    2.2.4. Το καστ των ηθοποιών και το συνεργείο της είναι κατά 51% ελληνικό.

    2.3. Η ταινία πρέπει να πραγματοποιεί την πρώτη ελληνική δημόσια προβολή της στο Φεστιβάλ. Δεν γίνονται δεκτές ταινίες που έχουν πραγματοποιήσει δημόσια προβολή, έχουν διανεμηθεί σε βίντεο ή/και DVD ή έχουν προβληθεί στην τηλεόραση, στην Ελλάδα ή την Κύπρο.

    2.4. Δεν γίνονται δεκτές ταινίες που συμμετέχουν στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας.

    2.5. Δεν γίνονται δεκτές ταινίες, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει το transfer

    2.6. Δεν γίνονται δεκτές ταινίες που διατίθενται μέσω του εμπορίου, κι ας μην έχουν πραγματοποιήσει πρώτη δημόσια προβολή.
 
Τρόπος Διεξαγωγής
Η Διευθύντρια ορίζει τριμελή προκριματική επιτροπή, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου. Η τριμελής επιτροπή, αφού δει όλες τις ταινίες που έχουν κατατεθεί, αποφασίζει, σε ειδική συνεδρίαση, ποιες αυτές θα διαγωνιστούν. Ο υπεύθυνος του Ελληνικού Τμήματος παρίσταται ως συντονιστής χωρίς δικαίωμα ψήφου. Στην επιτροπή αυτή δεν επιτρέπεται να συμμετέχει ως μέλος οποιοσδήποτε έχει σχέση με την παραγωγή των υποψηφίων ταινιών ή με συντελεστή της ταινίας.
Η Διευθύντρια του Φεστιβάλ ορίζει εξαμελή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου. Στην επιτροπή αυτή δεν επιτρέπεται να συμμετέχει ως μέλος της οποιοσδήποτε έχει σχέση με την παραγωγή των διαγωνιζόμενων ταινιών ή με συντελεστή αυτών. Η επιτροπή παρακολουθεί όλες τις ταινίες κατά τη διάρκεια προβολής τους στις αίθουσες και συνεδριάζει μετά την τελευταία προβολή παρουσία γραμματέα. Η κριτική επιτροπή υποχρεούται να απονείμει βραβείο. Ως νικήτρια ταινία αναδεικνύεται εκείνη που εξασφαλίζει τις τέσσερις τουλάχιστον από τις έξι ψήφους της επιτροπής.
 
Βραβεία
Το βραβείο καλύτερης ταινίας που απονέμει η κριτική επιτροπή ονομάζεται Ψηφιακός Αλέξανδρος και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, το οποίο ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ, κατόπιν συνεννόησης με τον εκάστοτε χορηγό του. Η κριτική επιτροπή δύναται να απονείμει και τιμητικές μνείες, ανάλογα με την κρίση της.
Οι ταινίες του DigitalWave διαγωνίζονται επίσης για το βραβείο κοινού που αφορά αποκλειστικά στο τμήμα αυτό. Το χρηματικό ποσό αυτού του βραβείου καθορίζεται από τον εκάστοτε χορηγό του.
 
Διαδικασία συμμετοχής
  1. Για τη συμμετοχή ταινίας στο DigitalWave απαιτείται η υποβολή ειδικής αίτησης υποψηφιότητας που περιλαμβάνει έγγραφη δήλωση του παραγωγού και όμοια δήλωση του σκηνοθέτη. Στη δήλωση αυτή πρέπει να αναφέρονται: α) αναλυτική κατάσταση των συντελεστών της ταινίας, β) όλα τα τεχνικά και λοιπά στοιχεία της ταινίας, καθώς και το απαραίτητο διαφημιστικό υλικό, γ) δήλωση σχετικά με το αν η ταινία πραγματοποιεί την πρώτη δημόσια προβολή της στην Eλλάδα ή την Kύπρο ή όχι, δ) δήλωση στην οποία να αναφέρεται ότι επιτρέπεται η δημόσια προβολή της ταινίας, ως κομμάτι του DigitalWave, σε περίπτωση που αυτό, ή μέρος του, ταξιδέψει στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ σε άλλες πόλεις και φιλοξενηθεί από άλλα φεστιβάλ ή διοργανώσεις του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

  2. Η αίτηση υποψηφιότητας μαζί με την ταινία σε μορφή DVD κατατίθεται στα γραφεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Για το 2007 καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιότητας ορίζεται η Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2007. Οι ταινίες πρέπει να συνοδεύονται από το απαραίτητο συμπληρωματικό υλικό (ελληνικά και αγγλικά) που αναφέρεται στην αίτηση.

  3. Εφόσον η ταινία επιλεγεί για συμμετοχή στο διαγωνιστικό, το υλικό προβολής της ταινίας θα πρέπει να είναι υποτιτλισμένο στα αγγλικά και να έχει παραδοθεί στα γραφεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, το αργότερο δεκαπέντε μέρες πριν την έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Για το 2007 η ημερομηνία αυτή ορίζεται η Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2007.
 
Αρμόδια για την επίλυση κάθε ζητήματος σχετικού με την εφαρμογή των Όρων Συμμετοχής και των κειμένων διατάξεων είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι υπεύθυνο για τη φύλαξη των ταινιών και του υπολοίπου κινηματογραφικού υλικού μέχρι την επιστροφή τους στο δικαιούχο παραγωγό. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βαρύνεται με τα έξοδα μεταφοράς και ασφαλίσεως των ταινιών, καθώς και με τα έξοδα αποθηκεύσεως των ταινιών στην έδρα του.
 
Η συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ψηφιακών Ταινιών DigitalWave προϋποθέτει αποδοχή των Όρων του παρόντος.