Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο 1ο Φεστιβαλ Τάνγκο Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, συμμετέχει στο 1ο Φεστιβάλ Τάνγκο Θεσσαλονίκης με τίτλο  «Θεσσαλονίκη – Buenos Aires», με ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα  που θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον την Τρίτη 11 και την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007.

Τρεις ταινίες και ένα βίντεο (της εικαστικού Ρουμπίνας Σαρελάκου) που αναδύουν το πάθος του τάνγκο, του χορού που γεννήθηκε πριν από 100 και πλέον χρόνια στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες και επέστρεψε τα τελευταία χρόνια δριμύτερο για να κατακτήσει τις γειτονιές όλου του κόσμου, θα προβληθούν στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος. 

 

Το 1ο Φεστιβάλ Τάνγκο Θεσσαλονίκης  που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 εως τις 13 Σεπτεμβρίου διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Barrio Cultural.

 

Το εισιτήριο θα είναι ενιαίο για όλη την ημέρα με γενική είσοδο 5 ευρώ και 4 ευρώ για κατόχους CineΚάρταF.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ:

 

Tango του Κάρλος Σάουρα

 

Γυρισμένη στο Μπουένος Αιρες, η ταινία αφηγείται την ιστορία της δημιουργίας μιας ταινίας με θέμα το τάνγκο. Ο σκηνοθέτης της, Mario Suarez, αφού  χάνει την σύζυγό του και πρωταγωνίστρια της ταινίας, προσπαθεί να ενώσει τα υπόλοιπα κομμάτια που θα του επιτρέψουν να ολοκληρώσει την δημιουργία του. Η ζωή του περιπλέκεται όταν ερωτεύεται την Έλενα, μια όμορφη και ταλαντούχα νέα χορεύτρια, που έχει δεσμό με τον επικίνδυνο παραγωγό Angelo Larroca.

 

Tangos, el exilio de Gardel του Φερνάντο Σολάνας

 

Ο Σολάνας καταγράφει τις ιστορίες εξόριστων Αργεντίνων στο Παρίσι, οι οποίοι ονειρεύονται την επιστροφή στο Μπουένος Άιρες. Παρακολουθεί μια ομάδα χορού που δουλεύει πάνω σε ένα τραγούδι ενός διάσημου Αργεντινού τραγουδιστή-συνθέτη, δίνοντας μεγάλη σημασία στην μουσικοχορευτική έκφραση. Μια δυνατή ταινία για τη ζωή στην εξορία.

 

El ultimo bandoneon του Αλεχάντρο Σάντερμαν

 

Η σολίστ του μπαντονεόν Μαρίνα συμμετέχει στην οντισιόν του Ροδόλφο Μεντέρος, ενός διάσημου μπαντονεονίστα που από πολλούς θεωρείται ως ο διάδοχος του Άστορ Πιατσόλα. Παρά την κακή κατάσταση του μπαντονεόν της, η Μαρίνα κερδίζει τη θέση στη νέα τάνγκο μπάντα του Μεντέρος.  Μόνη προϋπόθεση, είναι να αντικαταστήσει το αγαπημένο της όργανο με ένα Double A, το στραντιβάριους των μπαντονεόν. Αναζητώντας το Double A, η μουσικός συναντά όλα τα «ιερά τέρατα» από την χρυσή εποχή του τάνγκο, το ’40 και το ’50.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

 

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

Ώρα έναρξης: 21:00

 

2 show tango από την ομάδα VivoTango

El marne (2.55’)

Que falta que me haces (2.50)

El ultimo bandoneon  του Alejandro Saderman (90’) (πρώτη προβολή στην Ελλάδα)

Tango. Ένα video της Ρουμπίνας Σαρελάκου (25.40’)

 

ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

Tango του Carlos Saura (115’)

 

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου

Ώρα έναρξης: 21:00

 

2 show tango από την ομάδα VivoTango

El marne (2.55’)

Que falta que me haces (2.50)

El ultimo bandoneon  του Alejandro Saderman (90’) (πρώτη προβολή στην Ελλάδα)

Tango. Ένα video της Ρουμπίνας Σαρελάκου (25.40’)

 

ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

Tangos, el exilio de Gardel του Fernando E. Solanas (115’)