Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 48ου ΦΚΘ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 48ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
Μέσα σε μια πανδαισία ήχων, χρωμάτων και φωτός σήκωσε φέτος την αυλαία του το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον το κοινό μέτρησε το χρόνο αντίστροφα μέσα απ΄ τα λογότυπά του Φεστιβάλ και ένιωσε τον παλμό του να αντηχεί όταν ο Νίκος Τουλιάτος με την ομάδα κρουστών Ηχόδραση μπήκαν στην αίθουσα, συντονίζοντας στο ρυθμό τους ολόκληρη την πόλη.
 
Όσοι παραβρέθηκαν στην τελετή, την οποία σκηνοθέτησε ο Θάνος Αναστόπουλος, ταξίδεψαν σ΄ ένα ατμοσφαιρικό, σινεφίλ φιλμικό σύμπαν. Στην οθόνη του Ολύμπιον καθώς και σε τέσσερα τεράστια υπόλευκα μπαλόνια που κρέμονταν από την οροφή της αίθουσας, προβλήθηκαν εικόνες από ταινίες της ευρωπαϊκής avant garde. Στη συνέχεια μέσα από τα «μάτια» και τα λόγια του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν οι θεατές «έζησαν» την αίσθηση που προκάλεσε στον μεγάλο σκηνοθέτη η πρώτη του κινηματογραφική εμπειρία. Όταν έσβησε η υποβλητική φωνή του αφηγητή, στη σκηνή ανέβηκε ο παρουσιαστής της τελετής Κωνσταντίνος Κοντοβράκης ο οποίος, αφού καλωσόρισε το κοινό και τους επίσημους προσκεκλημένους, τόνισε πως το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένο στους νέους σκηνοθέτες , στην ανακάλυψη και στο καινούριο. «Είμαστε ωστόσο υπερήφανοι», πρόσθεσε, «που τιμάμε αυτούς που τα πρώτα τους βήματα τους έχουν πάει ήδη πολύ μακριά, καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως ο Τζον Σέιλς, ο Κώστας Γαβράς, ο Γουίλιαμ Κλάιν, ο Φατίχ Ακίν, ο Ντέιβιντ Στράδερν και ο Κρις Κούπερ που βρίσκονται σήμερα κοντά μας, οι οποίοι έρχονται εδώ στη Θεσσαλονίκη για να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους και προπάντων τη δημιουργία τους».
 
Θερμότατο ήταν και το καλωσόρισμα της Διευθύντριας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινας Μουζάκη. «Σε μέρες δύσκολες, σε εποχές που αλλάζουν δραματικά, στις στιγμές που αφήνουν βαθιά τα ίχνη τους, ο κινηματογράφος δεν είναι μέσο διαφυγής αλλά οδός βαθύτερης επικοινωνίας. Πηγή ελπίδας και επιβεβαίωσης πως ακόμη και όταν όλα γύρω μας μοιάζουν ρευστά, οι βασικές και σταθερές αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης παραμένουν αμετακίνητες», είπε χαρακτηριστικά. «Το σινεμά είναι μια αφετηρία για ένα διπλό ταξίδι. Ένα ταξίδι προς την ψυχή και το μυαλό, αλλά και ένα ταξίδι στον τόπο της κοινής μας συνείδησης, μια διαδρομή στον κόσμο που μας περιβάλλει και του οποίου είμαστε αναπόσπαστο τμήμα», τόνισε και συνέχισε προσκαλώντας το κοινό να πάρει μέρος σ΄ αυτό το ταξίδι. Τέλος η κ. Μουζάκη ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου όλους όσους διατήρησαν ζωντανή την κινηματογραφική παράδοση και έχτισαν μέσα από το φεστιβάλ μια στέρεα εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, τους εμπνευσμένους δημιουργούς, τους ανθρώπους της κινηματογραφικής σκέψης και πράξης και όσους στηρίζουν έμπρακτα το Φεστιβάλ, την πολιτεία και τους χορηγούς.
 
Τα θερμά του συγχαρητήρια στη Διεύθυνση, τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ, εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Γάκης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
«Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της 7ης Τέχνης στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γάκης και πρόσθεσε πως η Θεσσαλονίκη έχει ένα κοινό που ξέρει να εκτιμά και να αναδεικνύει τον καλό κινηματογράφο, «ένα κοινό μεγαλωμένο με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τις ευχάριστες αναμνήσεις του».
 
Την τελετή έναρξης του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης χαιρέτησε και ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας. «Η πόλη του πολιτισμού και της τέχνης ανοίγει απόψε την αγκαλιά της σε όλους τους δημιουργούς της 7ης τέχνης, σε όλους αυτούς που αποτυπώνουν τη ζωή μέσα από το φακό στο φίλμ. Σε όλους αυτούς που ανοίγουν ένα παράθυρο επικοινωνίας και ανοίγουν δρόμους και λεωφόρους πάνω στους οποίους καλείται η κοινωνία να περπατήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Υπουργός κατέληξε λέγοντας πως το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης έχει ιερά υποχρέωση να στηρίξει και στηρίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ανακοίνωσε ότι από την επόμενη διοργάνωση θα θεσμοθετήσει ένα ξεχωριστό βραβείο για ένα ντοκιμαντέρ ή μία ταινία μυθοπλασίας που θα γυριστεί στον χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης.
 
Την έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστος Ζαχόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το σινεμά είναι μία ζώσα πραγματικότητα που περιγράφει ανθρώπινες καταστάσεις και συνομιλεί με την ψυχή μας και ως μία τέτοια παρότρυνε όλους να τη χαρούν από κοινού. Ο κ. Ζαχόπουλος καλωσόρισε όλους τους δημιουργούς, έλληνες και ξένους, κάνοντας λόγο για «ένα κινηματογραφικό γεγονός που ενώνει τον κόσμο ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές του».
 
Ιδιαίτερα πρωτότυπο και άμεσο ήταν το κάλεσμα του προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργου Χωραφά «να μοιραστούν όλοι τον παλμό του φεστιβάλ με τους ανθρώπους της πόλης». Ο κ. Χωραφάς βγήκε από την αίθουσα και μαζί με τους εθελοντές της διοργάνωσης σκόρπισε μπαλόνια στον ουρανό της Πλατείας Αριστοτέλους, σηκώνοντας με αυτόν τον συμβολικό τρόπο και τυπικά την αυλαία του Φεστιβάλ.
 
Χαιρετισμό, όμως, απηύθυνε και ο Ντέιβιντ Στραδερν, ηθοποιός της ταινίας Myblueberrynights του Ουονγκ Καρ-Ουάι, που προβλήθηκε μετά τη λήξη της τελετής. Ο κ. Στράδερν χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προβολή της ταινίας στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως εξήγησε, «παρουσιάζεται σε μια χώρα που εδώ και χιλιετίες ασχολείται με το πολύ δύσκολο ζήτημα της ανθρωπιάς και της αναζήτησης της αγάπης, που είναι και το ίδιο το θέμα που πραγματεύεται η ταινία Myblueberrynights».
 
Την τελετή έναρξης τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΜΑ.Θ Λουκάς Ανανίκας, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Βασίλης Γάκης, ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, Κων/νος Γκιουλέκας, Απόστολος Τζιτζικώστας, Ιωάννης Μαγκριώτης, Τάσος Κουράκης και Γιώργος Ορφανός, η Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ. Αθανασία Τσατσάκου, η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισάρη, η Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Μαριάννα Βιλδιρίδη, ο Πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας Ιωάννης Αντωνόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου και ο Πρόεδρος του ΚΘΒΕ Δημήτρης Γαρούφας, ο Πρόεδρος του ΜΦΘ Σάκης Πανώρης, ο Διευθυντής του ΜΦΘ Βαγγέλης Ιωακειμίδης, ο Διευθυντής του ΜΚΘ Βασίλης Κεχαγιάς και πολλοί άλλοι.