48ο ΦΚΘ: ΕΝΑΡΞΗ BALKAN FUND

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
 
 
Εναρξη εργασιών
Βαλκανικού Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίου
BalkanFund
 
Με μεγάλη προσέλευση κόσμου ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στην Αποθήκη 8 του λιμανιού οι εργασίες του Βαλκανικού Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίου Balkan Fund. Χαιρετισμό απηύθυνε η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη ενώ για το Balkan Fund μίλησε η καλλιτεχνική του διευθύντρια Χριστίνα Kallas-Καλογεροπούλου.
 
Η κ. Μουζάκη, καλωσορίζοντας την κριτική επιτροπή, τους προσκεκλημένους και όλους τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα συνεδρίων του Balkan Fund, σε μια «τυπική Αγγελοπουλική ημέρα», όπως είπε, τόνισε τη σημασία της ύπαρξης αυτού του θεσμού στο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Τα τελευταία πέντε χρόνια το εργαστήριο του Βαλκανικού Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίων συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του με τη συμμετοχή πολλών ταινιών από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, πολλών ενδιαφερόντων σεναρίων, τα οποία το Φεστιβάλ αισθάνεται περήφανο που παρουσιάζει. Σ’ αυτό άλλωστε οφείλει και την επιτυχία του το Ταμείο», συμπλήρωσε η κ. Μουζάκη. Η ίδια ευχαρίστησε την καλλιτεχνική του διευθύντρια Χριστίνα Kallas-Καλογεροπούλου και την ομάδα της για την πολύ καλή δουλειά τους και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες.
 
Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Balkan Fund Χριστίνα Kallas-Καλογεροπούλου αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του εργαστηρίου το τριήμερο 17-19 Νοεμβρίου, τονίζοντας την ιδιαίτερη δυσκολία στη διαλογή και επιλογή ταινιών. Η διεθνής κριτική επιτροπή εξετάζει τα προεπιλεγμένα σχέδια σεναρίων, τα οποία παρουσιάζονται από τους ίδιους τους σκηνοθέτες και παραγωγούς τους κατά τη διάρκεια των λεγόμενων «open jury sessions» τις τρεις αυτές ημέρες. Η κάθε παρουσίαση διαρκεί 45 λεπτά. «Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η στενότερη επαφή των ίδιων των δημιουργών με την κριτική επιτροπή», εκτίμησε η κ. Καλογεροπούλου και συνέχισε: «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το τριήμερο λειτουργίας του εργαστηρίου, πέραν του ότι αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, έχει και συναισθηματική αξία. Είναι κάτι σαν την επανασύνδεση μιας οικογένειας, αφού κατά τη διάρκειά του δημιουργούνται έντονες σχέσεις ανάμεσα σε όλους τους συμμετέχοντες».
 
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Balkan Fund παρουσίασε, στη συνέχεια, τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής του εργαστηρίου, τα οποία τελικά είναι τέσσερα και όχι πέντε, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους Lenny Crooks, Tudor Giurgiu, Richard Kwietniowski και την κ. Kallas-Καλογεροπούλου, ενώ δεν κατέστη δυνατή η παρουσία του κ. Roman Paul λόγω ασθένειας. Ο ίδιος διαμήνυσε ότι λυπάται πολύ που δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στο φετινό Balkan Fund και εκτίμησε ότι όλοι πρέπει να είναι περήφανοι για τη δουλειά τους. Έστειλε τις ευχές του στους συμμετέχοντες, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη νιώθοντας ότι έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους.
 
Να σημειωθεί ότι η τελετή απονομής των Βραβείων του Ταμείου που είχε προγραμματιστεί για την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 20:30, θα γίνει μισή ώρα νωρίτερα, στις 20:00.