48ο ΦΚΘ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ
 
 
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, Σάββατο 17 Νοεμβρίου, το μεσημέρι ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς παρουσίασε τη νέα του ταινία με τίτλο EdenisWest, την πρώτη ταινία που γυρίζει ο δημιουργός με συμπαραγωγό χώρα την Ελλάδα. Πρόκειται για μια γαλλοελληνική συμπαραγωγή της KG PRODUCTIONS και της ODEON, οπότε βάσει της ευρωπαϊκής σύμβασης συμπαραγωγών θα είναι η πρώτη ταινία του Κώστα Γαβρά που θα έχει ελληνική υπηκοότητα.
 
Στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρέστη και η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη, ο Κώστας Γαβράς δήλωσε πως είναι μία ευχάριστη περιπέτεια να επιστρέφει στην Ελλάδα σαν Έλληνας και σκηνοθέτης και στη συνέχεια μίλησε για τη νέα του ταινία. «Είναι μία σύγχρονη ιστορία ενός νέου λαθρομετανάστη που διασχίζει τη Μεσόγειο από την Ελλάδα, επιθυμώντας να φτάσει στο Παρίσι που είναι το όνειρο του. Ένα road movie ενός σύγχρονου Οδυσσέα με μόνη διαφορά ότι δεν πάει στην Ιθάκη, αλλά θέλει να βρει τη δική του Ιθάκη. Αναζητώ παντού τον πρωταγωνιστή στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε ότι «το σενάριο είναι πρωτότυπο και όχι αυτοβιογραφικό.» Όπως και σε άλλες ταινίες του σκηνοθέτη το όνομα της χώρας καταγωγής του ήρωα δεν λέγεται, αλλά «φωτογραφίζεται»: «Ελπίζω ο θεατής να το βρει μόνος του, όπως στο Ζ. Προσπαθώ να δημιουργήσω αυτή την σχέση μεταξύ του κινηματογραφιστή και του θεατή. Καλύτερα να αφήνεις να δώσει ο ίδιος ο θεατής τις απαντήσεις. Δεν πρέπει να είναι ουδέτερος. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να το ανακαλύψει μόνος του».
 
Πηγή έμπνευσης για την ταινία του όπως ανέφερε ο κ. Γαβράς, αποτέλεσε πριν χρόνια μια συζήτηση με ένα Γάλλο υπουργό ο οποίος ανέφερε πως στο άμεσο μέλλον θα μεταναστεύσουν στην Ευρώπη 20 εκατομμύρια ξένοι, ενώ πρόσθεσε όσον αφορά το θέμα της ταινίας: «Είναι αδύνατο να γίνει μία ρεαλιστική ταινία πάνω στο δράμα αυτών των ανθρώπων. Είναι μια μεταφορά, κάτι διαφορετικό. Στην ταινία υπάρχει και η ιδέα ενός μάγου που επεμβαίνει σε μια σκηνή, όταν κάποιος ανεφέρει ότι η κατάσταση στον κόσμο είναι τέτοια που χρειάζεται ένας μάγος για να μπορέσει να γίνει καλύτερη. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν την άνοιξη. Ελπίζω ότι του χρόνου θα είναι έτοιμη για να την παρουσιάσουμε εδώ και να συζητήσουμε ξανά γι αυτήν».
 
Ο κ. Διονύσης Σαμιώτης επικεφαλής του script development της Odeon ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συμμετέχουμε στην πρώτη ταινία του Κώστα Γαβρά που θα έχει ελληνική υπογραφή και το μεγαλύτερο κομμάτι της θα γυριστεί στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες ηθοποιοί και τεχνικοί θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με ένα τόσο μεγάλο δημιουργό. Στο παρελθόν έχουμε κάνει συμπαραγωγές με τη Γαλλία, την Αυστραλία αλλά αυτή η ταινία είναι ευκαιρία να φύγουμε λίγο από το κλειστό κομμάτι της ελληνικής παραγωγής και να δούμε πιο συστηματικά και στρατηγικά, ταινίες που έχουν καλλιτεχνική και εμπορική δυνατότητα. Σε ότι αφορά την ταινία, μας άγγιξε το πρωτότυπο σενάριο που διαπραγματεύεται ένα τόσο δύσκολο και κοινωνικά ευαίσθητο θέμα».
 
Ο Περικλής Κατσιούλας εκπροσωπώντας την On Telecoms και την East Media Services που στηρίζουν σε επιπέδο συμπαραγωγής την ταινία τόνισε: «Υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής και στις δύο επενδύσεις, το μεράκι και η αγάπη για την ανάπτυξη του ελληνικού & διεθνούς κινηματογράφου. Είναι μεγάλη τιμή που συμμετέχουμε στην παραγωγή. Η συνεργασία μας με τον Κώστα Γαβρά μας δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουμε τα φτερά μας παραπέρα»
 
Η σύζυγος του Κώστα Γαβρά, Μισέλ Ρέι Γαβρά, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να γίνονται ευρωπαϊκές συμπαραγωγές, να μπαίνουν ιδιωτικά κεφάλαια και να συγκεντρώνονται δυνάμεις γιατί δεν μπορεί μόνο το δημόσιο χρήμα να καλύψει τον κινηματογράφο. «Το κάστινγκ θα είναι ευρωπαϊκό. Τα γυρίσματα θα διαρκέσουν 12 εβδομάδες και θα γίνουν στο Παρίσι, τις Άλπεις και την Κρήτη. Η PATHE DISTRIBUTIONS θα κάνει τη διεθνή διανομή της ταινίας. Η ιστορία του Ηλία δεν είναι η ιστορία του Κώστα. Ελπίζω όμως ο ηθοποιός που ψάχνουμε να βρούμε να έχει την εσωτερική και εξωτερική ομορφιά του Κώστα», είπε χαρακτηριστικά.