48o ΦΚΘ: ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΖΟΝ ΣΕΙΛΣ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΖΟΝ ΣΕΙΛΣ
 
Με το Χρυσό Αλέξανδρο τιμήθηκε την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, στο Ολύμπιον, ο σκηνοθέτης του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου Τζον Σέιλς παρουσία του Προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργου Χωραφά και της Διευθύντριας του Δέσποινας Μουζάκη. Τιμητικές πλακέτες δόθηκαν στη σύντροφο του και παραγωγό Μάγκι Ρένζι και τους ηθοποιούς Κρις Κούπερ και Ντέιβιντ Στράδερν, με τους οποίους συνεργάζεται επί σειρά ετών.
 
«Σε 200 χρόνια, όταν θα μελετούν τον κινηματογράφο του τέλος του 20ου αιώνα και των αρχών του 21ου, σίγουρα θα μελετήσουν και τις δικές σας ταινίες, όχι μόνο για το ιστορικό στοιχείο, αλλά και την ανθρώπινη τους διάσταση», επεσήμανε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς
 
Τα εγκωμιαστικά σχόλια του κ. Χωραφά ακολούθησε η απονομή των βραβείων στα τιμώμενα πρόσωπα από τη Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη.
 
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που δέχομαι σήμερα αυτό το βραβείο. Μου θυμίζει ότι η δημοκρατία, βρισκόμαστε άλλωστε στη γη της δημοκρατίας, όπως και η ανεξαρτησία είναι κάτι που κερδίζεται κάθε μέρα... Δεν έχω κάνει ποτέ μια ταινία μόνος μου, για αυτό σας ευχαριστώ που τιμήσατε και τους «συνωμότες» μου. Όταν φτιάχνω μια ταινία, το πιο αγαπημένο μου κομμάτι είναι η συνεργασία μου με ταλαντούχους ανθρώπους, όπως αυτούς», σημείωσε παραλαμβάνοντας το Χρυσό Αλέξανδρο ο Τζον Σέιλς.
 
«Αυτό το βραβείο θα περιηγηθεί στα σπίτια και των τριών μας, θα συζητάμε και θα σας θυμόμαστε με συγκίνηση όταν το βλέπουμε», ευχαρίστησε με τη σειρά της η Μάγκι Ρένζι.
 
Μετά την ολοκλήρωση της βράβευσης, προβλήθηκε η ταινία Matewan, η οποία μάλιστα σηματοδοτεί και το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Κρις Κούπερ.
 
«Την έγραψα 7 χρόνια πριν τη γυρίσω και είναι πραγματικά θαύμα ότι υπάρχει, καθώς εκείνη την εποχή δεν είχαμε ούτε χρήματα, ούτε γνωριμίες στο χώρο. Βασιστήκαμε μόνο στην πίστη και τη θέληση μας για να την πραγματοποιήσουμε. Προτρέπω, λοιπόν, τους Έλληνες κινηματογραφιστές, τα όνειρα τους να μην είναι ποτέ πολύ μικρά», είπε κλείνοντας ο Τζον Σέιλς.